Öğretmen atama ve yer değiştirmesine ilişkin yönetmelik yayımlandı
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı öğretmenlerin atama ve yer değiştirme süreçlerini düzenleyen yeni yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle birlikte öğretmen ihtiyacı, tercihleri ve hizmet puanı üstünlüğü esas alınarak atama ve yer değiştirme işlemleri gerçekleştirilecek.
Yeni düzenlemeye göre, Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) atamalarına yalnızca en az 3 yıl görev yapmış öğretmenler başvurabilecek. Bu atamalarda değerlendirme ve sözlü sınav uygulanacak, başarı barajı ise 60 puan olarak belirlendi.
Yönetmelikte kadroya geçen öğretmenlere yönelik de önemli bir hüküm yer aldı. Buna göre, kadroya geçen öğretmenler bir yıl boyunca mazeret durumu dışında yer değiştirme talebinde bulunamayacak. Zorunlu hizmet kapsamında ise 16 Haziran 2023’ten sonra göreve başlayan öğretmenler için zorunlu çalışma yükümlülüğü devam edecek. Zorunlu hizmet süreleri hizmet bölgesi ve alanlara göre belirlenecek.
Öğretmenlerin aynı eğitim kurumunda en fazla 12 yıl görev yapabileceği belirtilirken, bu süreyi dolduranların ihtiyaç bulunan okullara atanacağı ifade edildi. Dezavantajlı bölgelerde görev yapan öğretmenlere daha yüksek hizmet puanı verilecek. Ayrıca kurs, proje ve yarışmalarda görev alan öğretmenler ek puan kazanacak.
Yönetmelikte, atama sürecinin şeffaf yürütülmesine yönelik düzenlemelere de yer verildi. Buna göre Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçeleri, 1 Eylül 2026 tarihine kadar 3’üncü hizmet bölgesi kapsamında değerlendirilecek.
Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.