Olaylar ve çatışma süreci gençleri işsizliğe itiyor!
İşsizlik oranının en yüksek olduğu illerin başında gelen Batman’da, işsizliğin azaltılması için İŞKUR olarak projeler yürüttüklerini ifade eden Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Besim Eviz, olayların bölgedeki yatırımı etkilediğini ve işsizliğin daha da artmasına sebep olduğunu vurguladı. Eviz, olaylar nedeniyle özellikle gençleri işsiz kaldığını söyledi.
Olaylardan dolayı Batman’a yatırım yapmak isteyen firmaların yatırımlarını durdurduğunu dile getiren Eviz, “Geçen sene bu vakitlerde belki 10 bin kişiye iş imkânı sağlayacak fabrikaların açılışını konuşuyorduk. Bu fabrikalar bu sene bütün yatırımlarını durdurdular ve çivi çakmadılar. Elbette ki bu, olayların sonucudur. Bu en çok bizi üzüyor. Çatışma ortamı gençlerin işsiz kalmasını tetikliyor. Büyük bir firma Batman Organize Sanayi Bölgesinde yaklaşık 2 bin kişilik bir yatırım gerçekleştirecekti ama şu anda çivi bile çakamıyor. Bir başka firma 200 kişilik işçi sayısını bine çıkaracaktı ve şu anda o da istihdamı durdurmuş durumdadır.” dedi.
“Üretime devam eden firmalar eskisi gibi cesur hareket edemiyor”
Yerli firmaların sipariş alamadığından dolayı istihdam sayısını yarı yarıya indirmiş durumda olduğunu söyleyen Eviz, “Firmalarda işçi çıkarmalar var. Üretimin azalması da söz konusudur. Şu an Batman’da çatışma ortamı olmadığı için yerli firmalar üretime devam ediyorlar ama eskisi gibi daha cesur yatırımlarla hareket etmiyorlar. Firmalarımız, geçen seneki işçi sayısının altında işçi çalıştırıyorlar. Kimi sipariş alamadıklarından yakınıyorlar, kimi ek yatırımlarını durdurduklarından bahsediyorlar. Piyasa bu anlamda tedirgindir. Çatışma ortamının bölgemize, istihdama ve gençlerimize maliyeti yüksektir.” açıklamasında bulundu.
Çatışma ortamından her kesimin etkilendiğini belirten Eviz, bu noktada özellikle üretim yapan ve dışarıya çalışan esnafın ciddi anlamda sıkıntıda olduğunu kaydetti.
“Olaylar yüzünden hepimiz kaybettik”
Bölgeye teşviklerin verilmesiyle büyük bir rahatlama sağlanacağına işaret eden Eviz, devamında şunları söyledi: “Çatışma ortamı istihdam kurumu olarak en çok bizi tetikliyor. Gençler iş aramaya geldiklerinde, ‘şu fabrika açılacak, onlara şu işi bulacağız, proje yapacağız…’ şeklinde umutlarımız, hareketliliğimiz ve coşkumuz vardı. Şimdi bu tamamen suskunluğa, durgunluğa ve kaygıya yerini bırakmıştır. Olayların madden maliyeti olduğu kadar, manen maliyeti çok yüksektir. Temennimiz, bölgenin bir an önce normalleşmesidir. Sanayileşme noktasında Batman’a gelen ticaret erbabı önünü görse, bence çok sürmez 10 yıl içerisinde Batman, üretim merkezi mahiyetinde ikinci Gaziantep olmaya aday olur. Bu yönde de adımlar var. Geçen sene çözüm sürecinde 77 tane firma yatırım için Organize Sanayi Bölgesinde arsa bekliyordu. Bugün o yatırımcılardan ses seda yok. Bu işte kim kaybetti; biz, işsizler, üretim, esnaf, turizmci, otelci kaybetti, dolayısıyla hepimiz kaybettik.”
Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.