Otizmli Çocuklar için Ders Zili Çaldı!
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak otizmli çocuklara erken çocukluk, okul öncesi ve okul eğitimi ile destek eğitim hizmetlerinin sunulduğu Özel Tohum Vakfı Özel Eğitim Okulu, 2016-2017 eğitim öğretim yılına çocukların heyecanı ile başladı. Her bir öğrenciye bir buçuk eğitimcinin düştüğü ve 11 ay 1 hafta kesintisiz eğitim verilen okulda, her çocuk için özellikleri ve gereksinimlerine göre bireysel eğitim program ve materyalleri sunuluyor.
Türkiye’de örnek model okul olarak faaliyetlerini 2006 yılından beri sürdüren Özel Tohum Vakfı Özel Eğitim Okulu, kurulduğundan bu yana 710 çocuğa burs desteği verdi. Okulda, başta ABD olmak üzere pek çok ülkede 40 yılı aşkın süreli bir geçmişi olan uygulamalı davranış analizi (ABA-Applied Behavior Analysis) modeline dayalı yoğun özel eğitim hizmetleri veriliyor. Uygulamalı davranış analizi, tüm dünyada otizmli çocuklara yönelik bilinen bilimsel ve en etkili eğitim modeli olarak kabul ediliyor.
ABD’nin önde gelen okulu Princeton Child Development Institute’nin (PCDI)1 modelinde eğitim sunulan Özel Tohum Vakfı Özel Eğitim Okulu bünyesinde, Türkiye’nin her yerinden Tohum Otizm Vakfı’na ulaşan ailelere ücretsiz danışmanlık hizmeti vermek ve otizmli çocuklara eğitsel değerlendirme yapmak üzere Rehberlik Birimi de bulunuyor. Birimde bugüne kadar yapılan değerlendirmeler ve eğitimlerle toplam 3.844 aile, eğitimci ve üniversite öğrencisine ulaşıldı.
1 Tohum Otizm Vakfı otizm konusunda ABD’nin önde gelen okulu Princeton Child Development Institute’nin (PCDI) ile 2005 senesinde bu okulun aynı modelini Türkiye’de kurmak üzere bir know-how anlaşması yapmıştır. Bu okulda, otizmli çocukların eğitiminde dünyada kabul görmüş ve yararlılığı bilimsel olarak kanıtlanmış, “Davranışçı Yöntem” metodu uygulanmaktadır.
Bilinen tek çare, erken tanı ile yoğun ve sürekli özel eğitim!
Din, dil, ırk, sosyal statü ayırt etmeyen otizmin, günümüzde bilinen tek tedavisi; erken tanı ile yoğun ve sürekli özel eğitimdir.
Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtileri kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını göstermektedir.
Otizmli çocuklar için doğru ve etkili eğitim nasıl olmalı?
- Eğitim olabildiğince erken başlamalıdır. Günümüzde 18 aydan itibaren otizm tanısı koyulabilmektedir. O nedenle eğitime, çocuğa otizm tanısı koyulur koyulmaz başlamak gerekir. Özellikle 3-5 yaş arası otizmli çocuklar için eğitimin önemi çok büyüktür.
- Eğitim çocuğun bireysel özelliklerine ve gereksinimlerine uygun olmalıdır.
- Eğitim yoğun olmalıdır. Otizmli çocukların haftada en az 30 saati bulan yoğun bir eğitim almaları sağlanmalıdır.
- Eğitim kesintisiz olmalıdır. Kesintisizlik, mümkünse haftada yedi gün yılda 12 ay anlamına gelmektedir.
- Otizmli çocuklarda öncelikle birebir eğitim sonrasında, küçük grup ve büyük grup eğitim şeklinde ilerlemelidir.
- Eğitimde özel bir müfredat kullanılmalıdır.
- Eğitimin içeriği otizmde görülen yetersizlikleri iyileştirmeye yönelik olmalıdır.
Otizm Nedir?
Otizm, doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir gelişimsel bozukluktur. Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı düşünülmektedir. Çocuğun çevresi ile yeterli sosyal ilişkiler kuramaması, dil-iletişim alanında belirgin gelişimsel sorunlar göstermesi ve takıntılı davranış biçimlerine sahip olması ile tanımlanır. Otizmin genetik temelleri olabileceği, çevresel faktörlerle tetiklendiği görüşü hakimdir. Dünyada otizmin görülme sıklığı 68’de 1’dir. Dünyada kabul edilen 68’de 1 oranını ele alarak Türkiye için yaptığımız nüfus projeksiyonuna göre, ülkemizde 0-18 yaş yaklaşık 352.000 otizmli çocuk ve gencimiz, eğitim, sağlık ve sosyal hizmetlerden faydalanmak için beklediği söylenebilir.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.