14 Ekim 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara21°C
  • İzmir24°C
  • Antalya24°C

OTOYOL PROJELERİ İLE 6,6 MİLYAR LİRA TASARRUF SAĞLANACAK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Kırıkkale Delice ve Antalya-Alanya Otoyolları Yapım Protokolü İmza Töreni’nde konuştu.

Otoyol projeleri ile 6,6 milyar lira tasarruf sağlanacak

14 Ekim 2024 Pazartesi 14:20

Bakan Uraloğlu, "Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolumuzu 120 kilometre uzunluğunda projelendirdik. Projemiz Kızılcaköy mevkiinden başlıyor Kırıkkale-Yozgat Devlet Yolu’na bağlanarak sonlanıyor. 122 kilometrelik Antalya-Alanya Otoyolu’nun ise Serik Kavşağı’ndan başlayıp Konaklı’nın kuzeyinde Batı Kavşağı’nda sonlanacak. Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu ile yıllık toplam 3,3 milyar lira, Antalya-Alanya Otoyolu ile de 6,6 milyar lira tasarruf edilecek." dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Kırıkkale-Delice ve Antalya-Alanya otoyolları sözleşme töreninde konuştu. Törende konuşan Bakan Uraloğlu, bu projelerin Türkiye’nin geleceğine ve yarınlarına yön verecek iki önemli ulaşım projesi olduğunun altını çizdi.

Türkiye’yi; havayollarından-denizyollarına, karayolundan-demiryollarına çok modlu taşımacılık altyapısı sunan uluslararası bir lojistik merkezine dönüştürdüklerini vurgulayan Bakan Uraloğlu, "Bu ulaşım modları arasında karayolu taşımacılığı; Yük ve yolcu taşımacılığında aktarmasız ulaşım imkânı vermesi, güzergâh seçiminde esneklik sağlaması, parça yüklerin daha kolay ve belli mesafelere kadar daha hızlı taşınabilmesi gibi ana faydalarıyla ulaşımın vazgeçilmez modu olarak karşımıza çıkıyor. Karayolu taşımacılığı gelişmiş ülkelerin hem uluslararası hem de ülke içi taşımacılık faaliyetlerinde kilit bir rol oynuyor. Lojistik sistemin kılcal damarı olarak hayati bir fonksiyon üstleniyor." diye konuştu.

Bölünmüş yollarla bağlanan şehir sayısı 6’dan 77’ye yükseldi

Son 22 yıl içerisinde karayollarına büyük yatırımlar gerçekleştirdiklerini vurgulayan Bakan Uraloğlu, Türkiye’yi doğu-batı, kuzey-güney demeden yüksek standartlı yol ağıyla donattıklarını söyledi. 2002 yılında 6 bin 101 kilometreden devraldıkları bölünmüş yol uzunluğunu, 29 bin 520 kilometreye ulaştırdıklarını belirten Uraloğlu, "Bölünmüş yollarla bağlanan şehir sayımız 6 iken, 77’ye yükselttik. Bu sayede bundan 22 yıl önce toplam yollardaki araç sayımız yaklaşık 8,5 milyon iken ortalama seyahat hızımız saatte 40 kilometre idi. Bugün trafikteki araç sayımız 30 milyonu geçmesine rağmen ortalama seyahat hızımız yaklaşık 90 kilometreye çıkmış durumda." açıklamasında bulundu.

Antalya-Alanya Otoyolu’nu 122 Kilometre Uzunluğunda Projelendirdik

Yapım sözleşmesi imzalanan Antalya-Alanya Otoyolu’nun da 84 kilometresinin ana gövde ve 38 kilometresinin de bağlantı yolu olmak üzere toplam 122 kilometre uzunluğunda projelendirdiklerini kaydeden Bakan Uraloğlu, proje kapsamında Serik Kavşağı, Taşağıl Kavşağı, Manavgat Kavşağı, Manavgat Doğu Kavşağı, Alarahan Kavşağı, Konaklı Kavşağı ve Alanya Batı Kavşağı olmak üzere 7 adet kavşak yapılacağını söyledi. Uraloğlu, "Toplam 11 bin 300 metre uzunluğunda 8 tünel, 7 bin 30 metrelik 19 adet viyadük ve 4 adet otoyol hizmet tesisini de inşa edeceğiz." dedi. Uraloğlu, proje güzergahının Serik Kavşağı’ndan başlayıp, doğuya yönelerek Serik ve Manavgat ilçeleri sınırları içerisinde Toros Dağları’nın eteklerindeki koridoru takip ederek Konaklı’nın kuzeyinde Batı Kavşağı’nda sonlanacağını duyurdu.

Turizm, tarım ve ticaret sektörlerine hizmet edecek

Bakan Uraloğlu, Antalya-Alanya Otoyolu’nun özellikle yaz aylarında turizme bağlı olarak artan yolculuk taleplerini, hızlı, konforlu ve güvenli olarak karşılayacağını ve bölgedeki ticaret ve tarım sektörüne de hizmet edeceğini söyledi. Uraloğlu, "Antalya-Alanya Otoyolu Projesi, bölge turizmi için önemli bir dönüm noktası olacak. Artık neredeyse bütün yıla yayılan trafik yoğunluğu, otoyol sayesinde önemli ölçüde azalacağı için bu durum, turistlere ve vatandaşlarımıza daha rahat ve stressiz bir seyahat sağlayacak. Daha kısa sürede daha fazla noktaya ulaşabilme imkânı, turistlerin bölgede daha fazla zaman geçirmelerine ve farklı destinasyonları keşfetmelerine imkân tanıyacak. Turizm çeşitliliğini artırarak bölgenin ekonomisine katkı sağlayacak. Bölgeye yapılan yatırımların artmasına ve yeni turizm tesislerinin açılmasına da öncülük ederek yeni istihdam imkanlarını da arttıracaktır. Ayrıca, Antalya-Alanya Otoyolu’nun tamamlanmasıyla zamandan 6 milyar lira, akaryakıttan 600 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 6,6 milyar lira tasarruf edeceğiz. Çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da 47 bin ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız. Her iki otoyolumuzun da şimdiden hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Farklı disiplinlerden gelen uzmanlarla bir araya gelerek, sektörümüzün karşı karşıya olduğu sorunlara çözüm arayacak ve geleceğin ulaşım sistemlerini şekillendirecek vizyonlarımızı paylaşacağız. Canı gönülden inanıyorum ki hem söz konusu otoyollarımız gibi hayata geçirdiğimiz yeni projelerimizle hem de IRF Dünya Kongresi gibi uluslararası etkinliklerle; ülkemizin gelişimi ve Türkiye Yüzyılı için koyduğumuz hedeflere ulaşma noktasında her türlü kararlılığı ve gayreti göstermeye devam edeceğiz. Bu düşüncelerle Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu ve Antalya-Alanya Otoyolu projelerimizin yapımlarını gerçekleştirecek firmalarımıza ve projelerin bu aşamaya gelmesinde emeği geçen Karayolları Genel Müdürlüğündeki çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Hedefimiz projeyi bir an önce bitirerek hizmete sunmak." (İLKHA)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.