Prof. Dr. Dağ: Yapay zekânın öğrenciler tarafından doğru kullanılması için öğretmenler rehberlik yapmalı
Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte, yapay zekâ eğitimde önemli bir yer edinmeye başladı. Öğrencilerin bilgiye hızlı erişimi ve kişiselleştirilmiş öğrenme süreçleri sunan yapay zekâ, eğitim dünyasında büyük değişikliklere yol açıyor.
Özellikle teknolojinin doğru kullanımı, öğretmenlerin dijital yeterlilikleri ve etik sorunlar gibi konular, eğitimde yapay zekânın geleceğini şekillendirecek unsurlar arasında yer alıyor.
Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Dağ, yapay zekanın eğitimdeki rolü ile ilgili İLKHA muhabirine önemli değerlendirmelerde bulundu.
Dağ, yapay zekânın eğitim süreçlerinde sunduğu fırsatlar ve karşılaşılan zorlukları ele alarak, öğretmenlerin bu yeni teknolojiyi doğru bir şekilde kullanmasının ve öğrencileri doğru yönlendirmesinin önemine dikkat çekti.
"Yapay zeka, insan zekâsının taklididir"
Yapay zekanın, insan zekâsının taklidi olduğunu vurgulayan Dağ, "Bu taklit, insanın sevgisel ve rasyonel düşünmesiyle birebir tekabül değildir. Daha çok algoritmik sistem üzerine inşa olmuş bir yapıdır. Yapay zekânın eğitim süreçlerine yönelik bazı olumsuz süreçleri olacaktır. Çocuklar, ödevlerini ChatGPT gibi yapay zeka uygulamalarında yapabiliyor. Bu süreç, aynı zamanda karşılıklı bilgilendirme süreci oluyor. Yapay zekâya soruyu nasıl soracağınızı bilmek gerekiyor. Karşılıklı okunulan metin üzerinden çocuk, doğru olup olmadığını görebiliyor. İnsanın hem kelime haznesini hem de imla ve yazım anlamında sağlıklı dili kullanması, yeni şeyleri düşünme bağlamında insanı sevk edecek bir şeyle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor." dedi.
"Günümüzde yapay zekâyla artık eğitsel bir süreçle karşı karşıyayız"
Dağ, "Eskiden internete, var olan bir bilgiyi sorma ve alma süreciyle karşı karşıyaydık. Günümüzde yapay zekâyla artık eğitsel bir süreçle karşı karşıyayız. Bu süreçte, insanın dil ve bilincinin daha çok gelişme imkânı bulacağını düşünüyorum. Kişisel yapay zeka asistanları, dili çok iyi kullanıyorlar. İmla ve yazım kurallarına uygun şekilde pratik bir sonuç ortaya koyuyorlar. Eskiden çok tartışılan bir söylem vardı: "Makineyle insan yetenekleri azalacak mı?" diye. 19'ncü yüzyılın bu tartışması, 20'nci yüzyılda ise kitle iletişim araçları olan radyo, televizyon, sinema, dergi ve gazete gibi araçlarla devam etti. Bu araçların insan bilgisini azaltacağı, zihni daraltacağı konuşuluyordu. Aslında bu süreçler, insanı daha çok rafine ve sofistik hâle getirdi. Bu sürecin yapay zekâ özelinde de devam edeceğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.
"Yapay zekâ üzerinde doğru kullanımı için öğretmenlerin yönlendirmesi önemlidir"
Yapay zekâda eğitimle ilgili süreçte öğretmenlerde geri kalma sorunu olabileceğini belirten Dağ, "Dijital göçmen ayrımları yaşanabilir. 40 yaş üstü, daha çok dijital göçmen olarak algılanıyor. Alfa ve Z kuşağı denilen kuşaklar, hem internetin hem de yapay zekânın içinde doğdular. Özellikle alfa kuşağı, tam anlamıyla yapay zekânın içinde doğmuştur. Öğretmenlerin bu süreçleri iyi yönetmesi gerekiyor. Yapay zeka uygulamalarıyla kendisini geliştiren bir öğrencinin burada yaşayabileceği sorunlar, ona önceden işaret edilmelidir. Yapay zekâ üzerinde edinilmiş bilginin ne kadar sıhhatli olduğu konusunda öğretmenlerin yönlendirmesi önemlidir. Eğitimciler olarak, yabancı kalacağımız bir süreçle karşı karşıya değiliz. İlgilenmemiz gereken ve doğrudan bağlantı kurulması gereken bir süreçle karşı karşıyayız." diye belirtti.
"Yapay zekanın insan ürünü olduğunu düşünerek hareket edilmesi gerekir"
Yapay zekâyla ilgili çalışmalar yapılabilmesi için, geniş perspektifli ilimlerle münasebet kurulması gerektiğini ifade eden Dağ, son olarak sözlerini şöyle tamamladı: "Yapay zekâyı kullanmada, insan iradesinin tamamen oraya teslim edilmesi gibi bir süreçten kaçınılmalıdır. Yapay zekânın bir araç olduğunu; her şeyi bilen, gören ve işiten şeklinde tanrısal bir mahiyet vermekten ziyade, insanın ürünü olduğunu düşünerek hareket edilmesi gerekir."
Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.