Prof. Dr. El-Awaisi: Mescid-i Aksa'nın özgürleşmesinde ilk adım orayı bilmek ve tanımaktır

Prof. Dr. El-Awaisi: Mescid-i Aksa'nın özgürleşmesinde ilk adım orayı bilmek ve tanımaktır
Beytülmakdis Çalışmaları Kurucu Teorisyeni Prof. Dr. Abdulfettah el-Awaisi, Mescid-i Aksa'nın ve Kudüs'ün özgürleşmesindeki ilk adımın; orayı bilmek ve tanımak olduğunu söyledi.

 

Mardin Artuklu Üniversitesi'nde Beytülmakdis ile alakalı programa konuşmacı olarak katılan Beytülmakdis Çalışmaları Kurucu Teorisyeni Prof. Dr. Abdulfettah el-Awaisi, Mescid-i Aksa ve Kudüs ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Mescid-i Aksa'nın sadece Filistinlileri ilgilendiren bir durum olmadığını belirten el-Awaisi, Kudüs ve Mescid-i Aksa konusunun tüm İslam ümmetini ilgilendiren bir mesele olduğunu söyledi.

"Mescid-i Aksa'nın özgürleşmesi tüm ümmeti ilgilendiren bir meseledir"

Mescid-i Aksa ve Kudüs'e karşı sadece birtakım yardımlar yapılarak vazifenin tam olarak yerine getirilemeyeceğine vurgu yapan Dr. el-Awaisi, "Siz şunu sanıyorsunuz, ben Filistin'e biraz yardım toplayayım, bunu göndereyim, benim vazifem tamamdır, üstüme düşen bu kadar.' diye zannediyorsunuz. Halbuki, Mescid-i Aksa'nın özgürleşmesi sadece Filistinlileri ilgilendiren bir şey değildir aksine tüm ümmeti ilgilendiren bir meseledir. Selahaddin-i Eyyubi; Diyarbakır, Mardin bölgelerine geldiğinde, buralarda bazı yardımlar toplayıp onları göndermek için mi geldi yoksa gençleri cihada yönlendirmek, onları oraya götürmek için mi geldi? Bunun farkını görmemiz lazım. Maalesef ümmet çok yanlış bir vehme kapılarak bu davayı sadece Filistinlilerle özel kılıyorlar, Mescid-i Aksa'nın özgürleşmesini sadece Filistinlilerin davası olarak görüyorlar." şeklinde konuştu.

Prof. Dr. El-Awaisi: Mescid-i Aksa'nın özgürleşmesinde ilk adım orayı bilmek ve tanımaktır

"Mescid-i Aksa tarih boyunca sürekli işgallerle karşı karşıya kalmıştır"

Dr. el-Awaisi, "Şimdiye kadar neden Mescid-i Aksa özgürleşmedi niye hâlâ özgür değil? Mescid-i Aksa'nın özgürleşememesi konusunu 35 yıldır düşünüyorum. Mescid-i Aksa nasıl işgal edilmiş ve işgalden sonra tekrar nasıl özgürleştirilebilir diye araştırmalara başladım. Gördüm ki, bu mekân tarih boyunca sürekli işgallerle karşı karşıya kalmış, işgal edilmiştir." dedi.

Mescid-i Aksa'nın işgal edilişine ilişkin tarihsel bulguları paylaşan Dr. el-Awaisi, "2 örnek sunacağım sizlere. Birincisi, Peygamber Efendimiz'den önce Mescid-i Aksa Bizans'ın işgal altındaydı, İsra gecesi yani İsra hadisesinin yaşandığı gün de Farsların işgali altındaydı. Ben bunu araştırıp ilk keşfettiğimde çok şaşırdım. Çünkü şimdiye kadar ne hocalarımız ne de başkaları bize bunu söylememişti. Bu konu hakkında bilgi sahibi değildik. Ta ki Bizans tarihini araştırarak bunun farkına varıncaya kadar. Araştırmalarımda, Mescid-i Aksa'nın, İsra gecesinde Farsların, öncesinde ise Bizans ve Rumların işgali altında olduğunu öğrendim." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. El-Awaisi: Mescid-i Aksa'nın özgürleşmesinde ilk adım orayı bilmek ve tanımaktır

"Mescid-i Aksa'nın ve Kudüs'ün özgürleşmesinde ilk adım, orayı bilmek ve tanımaktır"

İslam mücahidi Selahaddin-i Eyyubi'nin, ilim ve marifet ile Mescid-i Aksa'yı özgürleştirdiğine dikkat çeken el-Awaisi, "Selahaddin Eyyubi hep şunu söylerdi, eğer ilim ve marifet olmasaydı biz Mescid-i Aksa'yı özgürleştiremezdik. Kısaca şunu söylemek istiyorum gerek halifeler devrinde gerçekleşen fetih gerekse Haçlı seferlerinden sonra gerçekleşen fetihte, ilim ve marifetin değerinin ne kadar mühim olduğuna tanık olduk. Bunun için şunu çok iyi bilmeliyiz, Mescid-i Aksa'nın ve Kudüs'ün özgürleşmesinde ilk adım orayı bilmek ve tanımaktır. Çünkü bu, projenin ilk ayağıdır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.