Prof.Dr. Tuncel Özden anıldı
5 Şubat 2017 tarihinde hayatını kaybeden Üsküdar Üniversitesi İleri Toksikoloji Analiz Laboratuvarı Direktörü Prof.Dr. Salih Tuncel Özden, düzenlenen törenle anıldı. Törende konuşan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nevzat Tarhan, kişiye özel tedavi başta olmak üzere çok önemli çalışmaları bulunan Prof.Dr. Özden’in bilim dünyasına olan katkılarının ve bilimsel desteğinin unutulmayacağını vurgulayarak “Kişiye özel tedavi kavramı Türkiye’de uygulanabilir olduysa sadece kitaplarda kalmadıysa bunda Tuncel Hocamızın çok büyük bilimsel desteği var” diye konuştu. Kızlarıyla beraber törene katılan Prof. Dr. Seçkin Özden, duygusal anlar yaşadı. Prof. Dr.Tuncel Özden’in ismi, Üsküdar Üniversitesi Klinik Farmakogenetik Laboratuvarı’na verildi.
Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen törene Prof. Dr. Salih Tuncel Özden’in eşi Prof. Dr. Seçkin Özden ve kızları Seçil ve Selin Özden’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bilimsel katkıları unutulmaz”
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, törenin açılış konuşmasında Prof. Dr. Tuncel Özden’in bilim dünyasına katkılarının ve bilimsel desteğinin unutulmaz olduğunu söyledi. Prof.Dr. Tuncel Özden’le çalışmalarının yaklaşık 10 yıl önceye dayandığını belirten Tarhan, şunları söyledi:
Kimyasalları değil insanları da analiz ediyordu
“2008’de ilaç kan düzeyi ve genetik polimarize çalışmaları vardı. Farmakogenetik çalışmalar konuşuluyordu. Literatürü araştırdık, bu laboratuvarı burada kurabiliriz dedik. İsim ararken birkaç yerden sorduk, bütün isimler Tuncel Hoca’ya gidiyordu, oklar onu gösteriyordu. Türkiye’de en iyi analitikçinin Tuncel Hoca olduğu söyleniyordu. Sonra kendisine ulaştık ve davet ettik. Şu anda üç LC-MS/MS cihazımız var. İlk cihazımızı alırken defalarca toplantı yaptık. Kendisi açık, şeffaf, güven veren, bilimsel derinliği olan biriydi. Tuncel Hoca sadece kimyasalları değil insanları da analiz ediyordu. Tuncel Hocamız hep doğru kararlar vermemize vesile oldu. Bilmediğimiz bir alanda bize yaptığı rehberlik çok işimize yaradı. Yeni yöntemler geliştirdi, laboratuvarımızda 72 ilacın kan düzeyine bakabiliyoruz. Bu klinikte çok işimize yarıyor. Kişiye özel tedavi kavramı Türkiye’de uygulanabilir olduysa sadece kitaplarda kalmadıysa bunda Tuncel Hocamızın çok büyük bilimsel desteği var. Kişiliğinin motive edici yönü var. İşbirliği ve takım çalışmasına açık olması var.
Selma Özilhan:” Laboratuvarımız sayesinde doğru ilaç doğru dozda alındı”
Üsküdar Üniversitesi Klinik Farmakogenetik Laboratuvarı Sorumlusu ve Üsküdar Üniversitesi Kişiye Özel Tedavi Uygulama ve Araştırma Merkezi – KİMER Müdürü Uzm. Ecz. Selma Özilhan da Klinik Farmakogenetik Laboratuvarının Prof.Dr. Tuncel Özden’in emek ve katkılarıyla önemli başarılara imza attığını söyledi. Laboratuvarlarının yurt dışından getirdiği AR-GE cihazı ilk LC-MS/MS ile analitik çalışmalara ve metod değiştirme faaliyetlerine başladıklarını anlatan Özilhan, “Kısa sürede 40’ın üzerindeki ilaç molekülü ve metabolitiğe tek bir örnekle analiz edebilecek ucuz ve kolay bir metod geliştirdik. Validasyonlarını yaptık ve çalışmalara başladık. Bu olayı rutine taşıdık. Böylelikle Nöropsikiyatri Hastanesindeki hastalarımız ilaç toksikesinden korundular, ilaç etkisizliğinden korundular, hiçbir şekilde yanlış ilaç alınmadı. Doğru ilaç doğru dozda kullanıldı. Bunlara ek olarak hastalarımızın genotipik ve fenotipik özelliklerini dikkate alarak tamamen kişiye özel tedavi ülkemizde ilk kez hastanemizde laboratuvarımız ve hocalarımız tarafından uygulandı. Kişinin fenotipik özelliklerini tespit eden rutin testler Türkiye’de ilk kez rutin klinik olarak laboratuvarımızda uygulandı. Bu işleri yaparken Tuncay Hoca her zaman yanımızdaydı, yol göstericimiz oldu ve bizi destekledi” diye konuştu.
Türk ilaç sektörüne önemli katkıları anlatıldı
Törene katılan Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tijen Önkol, Ali Raif İlaç’tan Prof. Dr. Serdar Ünlü ve Atabay İlaç’tan Bülent Atabay da birer konuşma yaparak Prof. Dr. Tuncel Özden’le ilgili duygularını dile getirdi. Prof. Dr. Serdar Ünlü ve Bülent Atabay, Prof. Dr. Özden’in Türk ilaç sektörüne çok önemli katkıları bulunduğunu vurguladı. Prof. Dr. Özden’in biyoeşdeğerlilik konusunda çalışmalar yaptığını belirten Atabay, “Bu çalışmalar bizler için çok faydalı olmuştur. Hocamız iyi bir analitikçiydi. Bizzat analiz yapar ve bunlarla ilgili geniş dökümanlar hazırlardı” dedi.
Duygulu anlar yaşadı
Kızlarıyla beraber törene katılan Prof. Dr. Seçkin Özden, duygusal anlar yaşadı. Prof. Dr. Tuncel Özden’in Üsküdar Üniversitesi’nde çalışmaktan çok mutlu olduğunu belirten Prof. Dr. Seçkin Özden, anma töreninin kendileri için çok anlamlı olduğunu kaydederek teşekkür etti.
Kişiye Özel Tedavi konuşuldu
Konuşmaların ardından “İlaçtan Geleceğe” başlıklı 1. Kişiye Özel Tedavi Toplantısı gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Yöneticisi Prof. Dr. Uğur Atik’in yaptığı oturumda Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay, Doç. Dr. Ela Kadıoğlu, Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezinden Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar ve Prof. Dr. Sinan Süzen konuşmacı olarak yer aldı. Prof. Dr. Özden’in akademik çalışmaları ve bu alandaki başarılarına değinen Prof. Dr. Tayfun Uzbay, Özden’in kişiye özel tedavi konusunda çok önemli çalışmaları olduğunu vurguladı.
Programın ardından düzenlenen tören ile Prof. Dr. Tuncel Özden’in ismi, Üsküdar Üniversitesi Klinik Farmakogenetik Laboratuvarı’na verildi. Katılımcılar laboratuvarı gezdi.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.