14 Mayıs 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara15°C
  • İzmir23°C
  • Antalya23°C

ROHİNGYALAR İÇİN YENİ BİR HASTANE

Uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), insani krizin devam ettiği Bangladeş’te yaklaşık 700 bin Rohingya mültecinin yaşadığı Kutupalong-Balukhali kampının merkezinde yeni bir hastane açtı.

Rohingyalar için yeni bir hastane

19 Nisan 2018 Perşembe 11:19

Uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Myanmar’daki şiddet olaylarından sağ kurtulduktan sonra Bangladeş’teki kamplara sığınmış olan yaklaşık 700 bin Rohingya mültecinin yaşadığı geniş Kutupalong-Balukhali kampının merkezinde yeni bir hastane açtı. Cox’s Bazar’ın engebeli coğrafyasını şekillendiren tepelerden birinin üstüne kurulan hastaneyi bulmak zor değil çünkü ismi de yerini anlatıyor: “Tepedeki Hastane”.

İnşaat çalışmaları Şubat ayının başında başladı ve sadece iki ay içinde tamamlandı. 100 yataklı hastane, Myanmar’da 25 Ağustos 2017’de başlayan yoğun şiddet olaylarından kaçan binlerce Rohingya’nın bu bölgeye gelmesiyle oluşan ihtiyaçları karşılayabilmek ve acil durumlarda tıbbi müdahale kapasitesini güçlendirmek için kuruldu.

Aynı zamanda muson yağmur mevsiminin başlamasıyla kamplarda sağlık hizmetine erişimin daha da zorlaşacağını öngören MSF ekipleri, bölgede yarı-kalıcı nitelikte bir tesis kurararak hastane binalarını beton zemin üzerine oturtan metal bir iskelet sistemi uyguladı.

Kapsamlı tıbbi destek: Acil servis, kronik hastalıklar, travma yaralanmaları

Hastanede acil servis, yoğun bakım ünitesi, tıbbi analiz laboratuvarı, yetişkinler ve çocuklar için yatarak tedavi birimleri, yenidoğan yoğun bakım ünitesinin de bulunduğu bir doğum bölümü, bulaşıcı hastalıklara karşı tedavi görenler için karantina bölümü ve ağır beslenme yetersizliği çeken çocuklar için yoğun terapötik beslenme merkezi mevcut. Beslenme yetersizliğinden muzdarip çocukların sayısı halihazırda yüksek olmasa da, muson döneminde bu sayıda artış olacağı öngörülüyor.

Hastanede görev yapacak MSF ekibi, solunum yolu enfeksiyonu ve ishalli hastalıklar gibi mülteci kamplarında sık rastlanan sağlık sorunlarını tedavi edebilecek. Ayrıca, cinsel şiddete maruz bırakılma, travma yaralanmaları ve solunum yetmezliği gibi acil durumlara yönelik sağlık hizmeti de verilecek. Ameliyat gerektiren durumlarda hasta, durumu sabitlenerek ameliyathanesi bulunan başka bir hastaneye sevk edilecek.

Hastanede sunulan sağlık hizmetleri arasında aile planlaması konusunda danışmanlık ve kadınların adet düzensizliği sorunları için tıbbi destek imkanı da mevcut.

Yetişkinlerde en önemli ölüm nedenleri arasında bulunan diyabet, yüksek tansiyon, kronik obstruktif akciğer hastalığı ve astım gibi kronik hastalıkları da hastanede tedavi edebildiklerini belirten MSF’nin Cox’s Bazar’daki acil durum koordinatörü Francesco Segoni, “Kronik hastaların ikinci basamak sağlık hizmetine erişimini sağlamak gerekiyor çünkü bu kişilerin zaman zaman yatarak tedavi görmeye ihtiyacı oluyor” dedi.

Salgın hastalıklara karşı hazırlık

Muson yağmurlarıyla birlikte su birikintilerinin oluşmasıyla sudan ve sivrisineklerden bulaşan hastalıkların görülebileceğine de dikkat çeken Segoni, Rohingyaların yerleşim alanının aşırı derecede kalabalık olması ve yeterli sanitasyon şartlarının sağlanamaması nedeniyle bu hastalıkların hızla yayılabileceğine işaret etti.

Bölgedeki tuvaletlerin çoğu, sel basabilecek yerlere kurulmuş durumda. Su kuyuları ise çoğu zaman oldukça sığ; bu da yüzeydeki kirli suyun kolaylıkla içme suyuna karışabileceği anlamına geliyor. Bu nedenle hastanede, yağmur mevsiminde sık görülen kolera ve hepatit E gibi salgınlara müdahale etme imkanı da mevcut.

MSF tarafından açılan su kuyuları ise 150 metreden daha derine iniyor. “Tepedeki Hastane”ye su sağlayan kuyu da böyle bir kuyu. Ancak bütün kamp alanının temiz su ihtiyacını bu kuyulardan karşılamak mümkün değil.

MSF, Bangladeş’in Cox’s Bazar bölgesinde ikinci basamak sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak için daha önce Mart sonunda ve Nisan başında iki sağlık tesisi daha açmıştı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.