'Rusya, Suriye'deki adımlarının sonuçlarını görecek'
Suriye'deki savaşın tansiyonunun artmasının en sonunda Rusya'yı vuracağını iddia eden ABD Bakan Yardımcısı, "Rusya, Suriye'de bataklığa saplanabilir. Eğer iç savaş devam ederse dışarıdaki aktörler Rusya'ya karşı Suriye'ye (muhaliflere) daha fazla silah gönderebilirler" dedi.
'SURİYE'DEKİ DİĞER SEÇENEKLERİ DEĞERLENDİRİYORUZ'
ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye'deki şiddeti sona erdirebilmek için tüm seçenekleri değerlendirdiğini kaydeden Blinken, ne tür olasılıklar olduğuna ilişkin detay vermedi.
Blinken, "Başkan Obama'nın talimatıyla iç savaşı sona erdirme amacına ulaşmak ve Suriye'de siyasi bir geçiş sürecini başlatmak için diğer seçenekleri aktif bir biçimde değerlendiriyoruz" dedi.
Buna karşılık komite üyeleri, Obama yönetiminin Suriye politikasına ağır eleştiriler getirdi. Komite Başkanı ve Tennessee Senatörü Cumhuriyetçi Bob Corker, Obama'nın Suriye ile ilgili ateşkes planlarının başarısız olduğunu savunarak, "ABD'nin Suriye'de B planı yok, hiçbir zaman da olmadı" değerlendirmesini yaptı.
'UÇUŞA YASAK BÖLGE KONUSUNDA TÜRKİYE YANIT ALAMADI'
Corker, Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyinde 'uçuşa yasak bölge' (no-fly zone) talebini uzun süre yüksek sesle dile getirdiğini, ancak Beyaz Saray'dan bir cevap alamadığını söyledi.
Bakan Yardımcısı Blinken, Suriye'de IŞİD'le mücadele kapsamında, Rakka'nın geri alınması da dahil, birçok konuda Türkiye ile beraber çalıştıklarını belirtti.
ABD'nin YPG'ye verdiği desteğin Ankara'da rahatsızlığa neden olduğunun farkında olduklarını dile getiren Blinken, "Suriye'de sahada etkili olan unsurlarla çalışabiliyor olmalıyız. Yaptığımız ve yapmaya devam edeceğimiz şey budur. Ancak bunu, müttefikimiz Türkiye'nin kaygı ve çıkarlarına saygı gösterdiğimiz bir yolla yapmalıyız" diye konuştu.
'MUSUL'A PEŞMERGE VE Şİİ MİLİSLER GİRMEYECEK'
Hazırlıkları devam eden Musul operasyonu hakkında bilgi veren Blinken, operasyonun Irak güvenlik güçleriyle koordine edildiğini vurgulayarak, "Musul'un geri alınması operasyonunun çekirdeğini, koalisyonun desteklediği ve Peşmerge'nin de desteğini alan Irak güvenlik güçleri oluşturacak. Musul'a Peşmerge güçleri ve Şii milisler girmeyecek" dedi.
Blinken ayrıca, Musul'un geri alınmasının ardından kentin güvenliğinin sağlanması için 15 bin Sünni Arap'tan oluşan bir gücün oluşturulması için çalışma yaptıklarını da ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.