Saman yükleyen işçilerin sıcak, ağırlık ve yorgunlukla imtihanı
Mardin Ovası’nda buğday ve arpa hasadının ardından saman sezonu başladı.
Mardin’e Van, Diyarbakır gibi illerden gelen işçiler, kavurucu sıcak altında saman yüklüyor. Gün doğmadan başlayan mesai, gece yarısına kadar sürüyor. İşçiler mesleğin bilinmeyen zorluklarını İLKHA’ya anlattı.
Zorlu çalışma koşulları altında geçimlerini sağlamaya çalışan işçiler, işin görünenden çok daha ağır olduğunu belirtti.
Saman taşıma işi için Van’dan Mardin’e geldiğini söyleyen Hamit Sarihan, hem tır şoförlüğü hem de saman işiyle uğraşıyor.
“İşimiz gerçekten çok zor, göründüğü gibi değil”
Mesleğin zorluklarına dikkat çeken Sarihan “Van’dan Mardin’e gelip saman işiyle uğraşıyoruz. Ben hem saman hem de taşımacılıkla uğraşmaktayım. Burada yüklediğimiz samanları çevre il ve çiftliklere götürüyoruz. Malum olduğu üzere bu yıl kuraklık yaşandı. Saman, eskiye nazaran bu yıl daha az alım satımı yapılıyor. Her yıl farklı illere samanı götürüyoruz. Tabii her ilin de saman fiyatı farklıdır. İşimiz gerçekten çok zor, göründüğü gibi değil. Ayrıca fazla iş imkânı olmadığından mecbur ekmek parasını kazanmak için bu işi yapıyoruz. Mesleğin en zor yanı da sıcaktır. Sıcak hava bizi perişan ediyor. Şu an 35-36 derecelerdeyiz. Mecburen bu şartlara katlanarak işimize devam ediyoruz. Gerçekten çok zor bir meslektir.” şeklinde konuştu.
Sarihan, bu işten birçok ailenin geçimini sağladığını aktararak “Üzerinde çalıştığım arabam üç ailenin geçimine bakıyor. Dolayısıyla aralıksız çalışmaya devam ediyoruz. Kışın ise çok fazla iş olmadığından tezgâhta samana bakıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Saman fiyatlarındaki artışa da değinen Sarihan “Saman fiyatı burada 3-4 gün önce 2500 liraya alıyorduk. Şu an ise 3 bin lira. Gün geçtikçe günlük branş değişiyor. Yükselmesinin nedeni de kuraklıktan dolayıdır.” dedi.
Gençlere tavsiyelerde bulunan Sarihan “İşe başlarken sabah saat 5’te kalkıyoruz, gece saatlerine kadar çalışıyoruz. Saman yükleme işinin ardından gece gündüz yollarda oluyoruz. Gençlere tavsiyem özellikle okumalarıdır. Çalışmak çok güzel bir şeydir ama bizim yaptığımız saman mesleğini gençlere tavsiye etmiyorum. Çünkü bu mesleğin hem tozu hem de sıcaklığı fazladır. En iyisi okuyup iyi bir yerde çalışmaktır.” şeklinde kaydetti.
“Bir tırı yüklememiz 6-7 saatimizi alıyor”
Diyarbakır’dan gelip saman işinde çalışan Mahir Meşe de 2-3 yıldır bu işle meşgul olduğunu belirterek çalışma şartlarını şöyle aktardı:
“Sabahın çok erken saatlerinde kalkıp gece 11'lere kadar çalışıyoruz. Bu mesleğin en zor yanı sıcaklıktır. Tırlara yüklediğimiz samanlar Ankara, Mersin hatta yurt dışına bile gidiyor. Ben de ekmek parası için Diyarbakır'dan gelip burada çalışıyorum. Mesleğin zor yanları olan sıcaklıkla beraber ağırlık ve yorgunluk da bizi bayağı etkiliyor. Bir tırı yüklememiz 6-7 saatimizi alıyor.” dedi.
Mardin Ovası’nda saman sezonu devam ederken, bu işi yapan gurbetçi işçiler hem fiziksel hem de psikolojik olarak ağır koşullar altında çalışmaya devam ediyor.
Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.