Samandağı'nda denizde yürek burkan manzara
Hatay'ın Samandağ ilçesinin su altı güzelliklerini keşfetmek ve görüntülemek için bölgede çalışma yürüten Samandağ Kaymakamı Dr. Cahit Çelik ve Su Altı Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceylan yürek burkan bir manzarayla karşılaştı. Türkiye ve Suriye’den denize atılan insan kaynaklı kilolarca çöp, turkuaz renkli sularıyla ünlü Doğu Akdeniz’in en güzel koylarında sahile vurdu. Pet şişeden ayakkabıya, misina ağından ambalaj atıklarına kadar kilolarca çöp, Samandağ Kaymakamlığı, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı ve Hatay Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından toplandı. 300 poşet çöp, yetkililer tarafından imha edildi.
ÇELİK: “KAPLUMBAĞALAR MİSİNALARA DOLANARAK ÖLÜYOR”
Kendisi de bröveli balık adam olan Samandağ Kaymakamı Dr. Cahit Çelik, karşılaştıkları manzaradan üzüntü duyduğunu ifade etti. Samandağ bölgesinin su altı güzelliklerini gün yüzüne çıkarmak amacıyla yeni bir projeye başladıklarını, bu çalışmalar esnasında ise bu olumsuz tablo ile karşılaştıklarını dile getiren Cahit Çelik, sözkonusu çöplerin açık denizden ve Asi Nehri’nden geldiğini söyledi. Bu konuda topluma büyük görevler düştüğünü ifade eden Cahit Çelik, şöyle konuştu:
“Samandağ Doğu Akdeniz’in en güzel ilçelerinden biri ancak burada maalesef kötü bir manzarayla karşılaştık. Nihayetinde doğa, çevre, deniz hepimizin. Sadece burada yaşayan insanların değil herkes bu güzelliklerden istifade ediyor. Bu anlamda sahip çıkmamız ve kirletmememiz gerekiyor. Duyarlı olduğumuz takdirde koylarımız da doğamız da denizlerimizde daha temiz olur. Buradan kilolarca misina ağı topladık. Bu misina ağlarının kullanımı yasak ama maalesef bazı balıkçılarımız bilinçsiz şekilde kullanmayı sürdürüyorlar. Bu misinalara takılan yeşil deniz kaplumbağası Chelonia Mydas ve Caretta caretta maalesef ölüyor. Oysa her ikisinin de nesli tehlike altında. O açıdan balıkçılarımızdan bu ağları kullanmamalarını istiyoruz.“ Çelik, etkinliğe destek veren Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı’na, Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne ve Su Altı Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceylan’a katkıları nedeniyle teşekkür etti.
CEYLAN: DENİZE ATILAN HER ÇÖP DOĞA İÇİN ZARAR
Samandağ’ın su altı fauna ve florasını görüntülemek ve bölgeye katkı sağlamak için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Su Altı Görüntüleme Yönetmeni ve Belgesel Yapımcısı Tahsin Ceylan, bölgede hiçbir yerleşim yeri olmadığını ve çöplerin suyun hareketiyle bölgeye geldiğini söyledi. Tahsin Ceylan şunları söyledi: “Lübnan’dan, İsrail’den Mısır İskenderiye Limanı’ndan atılan bir çöp buraya gelebiliyor. Dolayısıyla bu konudaki farkındalığı artırmamız lazım. Deniz atılan her çöp doğa için büyük bir zarar. Bu anlamda doğa konusunda son derece hassas olan Sayın Samandağ Kaymakamımız Cahit Çelik ve Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanımız Fatih Erhan’a çevre adına katkılarından dolayı çok teşekkür ederim.”
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.