Sarımsağı ile ünlü Araban ilçesinde yağışlı geçen kış aylarının ardından çiftçiler, 40 bin ton sarımsağın hasadına başladı. Araban Ovası’nda yetişen kalitesiyle meşhur, ilçe halkının en önemli geçim kaynağı Araban sarımsağında bu yıl rekolte ve kalitenin yüksek olması çiftçilerin yüzlerini güldürüyor.
Araban Ovası’nın en değerli ürünü olan, ilçe halkı tarafından “beyaz altın” olarak nitelendirilen ve yurt içi ile yurt dışında kalitesi ve dayanıklılığı ile kolayca pazar bulan meşhur Araban sarımsağında 2017 yılı hasadı başlandı.
Bölgenin önemli bir gelir kaynağı olana sarımsak hasadının başlamasıyla bölge halkı da sarımsak tarlalarında çalışarak geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Daha çok kadınların yoğunlukta çalıştığı Araban Ovası’nda işçiler arasında, ülkelerindeki iç savaştan dolayı Gaziantep’e yerleşen Suriyeliler de sarımsak toplayarak geçimlerini sağlamanın çabasını veriyor.
Sarımsak tarlalarında çalışan işçiler, sabah saat 05.00’ten 14.00’e kadar mesai yapıyor. Bu yıl hasadın mübarek Ramazan'a denk geldiğini belirten işçiler, Ramazan ayında çalışmanın zorluğuna değinerek 40 derece sıcaklıkta hasat yaptıklarını dile getirdiler.
Bu yıl sarımsak üretiminde rekolte, kalite ve fiyat yönünden yüksek olduğunu belirten Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan, İLKHA’ya yaptığı açıklamada, sulu tarım yapılan bölgelerde yaklaşık 40 bin dönüm civarında dikimi gerçekleşen sarımsak hasadının bereketli başladığını söyledi.
Bu yıl Araban Ovası’nda 40 bin dönüm civarında ekimi yapılan kalitesiyle meşhur Araban sarımsağının hasadına başlandığını belirten Doğan, her geçen yıl Araban’da sarımsak üretiminin yaygınlaştığını dile getirerek, şöyle konuştu:
“Sarımsakçılık Araban ilçemize 9 sene önce geldi. Şimdiye kadar biz sarımsağın bu ovada yetişeceğini ve toprağımıza bu kadar iyi geleceğini bilmezdik. Son yıllarda sarımsak Araban için bir ana ürün haline geldi. Sarımsak diğer ürünlere göre çiftçiye daha çok para kazandırıyor. Sürümümüz, yurt içi ve dışı satışımız, tüccarımız var. Türkiye’nin çeşitli illerinde olduğu gibi yurt dışındaki tüccarlarda Araban’a akın ediyor.”
Bu yıl hasadın Ramazan ayına denk geldiği için işçi sıkıntısı yaşadıklarını da belirten Doğan, bu sıkıntılarının kısmen de olsa Suriyelilerin karşıladığını söyleyerek, işçilerin 40 derece sıcağın altında çalışmalarına rağmen oruçlarını tutmayı da ihmal etmediklerini kaydetti.
Doğan, “Bu konuda bir sıkıntımız yok. İşçilerimizden gerçekten de Allah razı olsun. Şu anda işçilerimizin çoğu oruçludur. Bu zor şartlara rağmen inançlarına bağlılar. 40 derece sıcağın altında bu vaziyette çalışmalarına rağmen oruçlarını tutuyorlar.” dedi.
Türkiye’nin en kaliteli sarımsağını yetiştirme yolunda hızla ilerlediklerini belirten Doğan, “Sarımsağı eylül ve ekim ayında ekeriz. Diğer senenin mayıs ayında da hasadına başlarız. Tarlaya ekilen ürünün üzerinden bir kış geçer. Araban sarımsağının aroması çok yüksek. Tadı ve albenisi çok güzeldir. Aynı zamanda kokusu azdır. Sarımsak Araban ovasında buğday ve pamuğun önüne geçti. Tam bir ana ürün haline geldi.” ifadelerini kullandı.
Her geçen yıl sarımsak üretiminin Araban’da yaygınlaştığını belirten Doğan, “Böyle giderse acil olarak bir soğuk hava deposuna ihtiyacımız var. İlçemizde durumu iyi olan bir çiftçimize soğuk hava deposunu kurdurmak istiyoruz. Bu konuda yetkililerden inşallah bir yardım talep ediyoruz. Araban Ovası'nda sarımsak üretimine başlanıldığı tarihten bu yana ilçe hem yurt genelinde sarımsak üretimi yapılan bölgelerin tohumluk sarımsak ihtiyacı da meşhur Araban sarımsağı ile karşılanıyor. Daha önce Çin'den tohumluk sarımsak ithal edilirken, son yıllarda Çin’e de Araban’dan tohumluk sarımsak ihraç edilmesiyle hem ilçe hem de ülke ekonomisine önemli katkı sağlanıyor.” şeklinde konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.