Sessizce ilerleyen "Gizli Kalp"

Sessizce ilerleyen "Gizli Kalp"
Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut, “ Ağrı eşiği yüksek olan, vücudunu çok dinlemeyen hastalar ilk kalp krizini farkına varmadan ayaktan bile geçirebiliyor" diyor.

Soğuk havaların tetiklediği göğüs ağrılarınız varsa dikkatli olun

Kış aylarında göğüs ağrısı sorunları artıyor. Bazı belirtiler soğuk algınlığı gibi düşünülse de gizli kalp hastalığının uyarıcı işaretleri olabiliyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut, gizli kalp hastalığının belirtilerini ve kimlerde görülebileceğini anlattı.

GENÇLERDE DE GÖRÜLÜYOR

"Gizli kalp" hastalığı sessizce ilerlemiş ve tanısı konulmamış kalp hastalıklarını ifade ediyor. Kalp damar hastalıklarının sessiz ilerlemesinin sanılanın aksine oldukça yaygın bir sorun olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut, “ Ağrı eşiği yüksek olan, vücudunu çok dinlemeyen hastalar ilk kalp krizini farkına varmadan ayaktan bile geçirebiliyorlar” diyor. Özellikle gençlerde gözlenen gizli kalp hastalığı yaşlılara oranla farklılık gösteriyor. Öyle ki sıklıkla ilk belirti kalp krizi oluyor ya da ölümle sonuçlanan ritim bozukluğuyla ortaya çıkabiliyor.

BELİRTİLERİ NELER?

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut, özellikle 45 yaş altında gözlenen kalp krizlerinin çoğunluğunda hastaların öncesinde kalp hastalığını tarif edemediklerini belirterek sözlerine şöyle devam ediyor: “Ancak derinlemesine sorgulandığında hastaların bir kısmının son 2 gün içinde yeni başlayan nefes darlığı, göğüste sıkıntı hissi, çarpıntı ve baş dönmesi gibi gözden kaçabilecek belirtileri olduğu ortaya çıkıyor” Doç. Dr. Ahmet Karabulut, gizli kalp hastalığına işaret eden belirtilerden birinin de soğukla tetiklenen göğüs ağrısı olduğuna dikkat çekiyor. “Göğüs ağrıları sıklıkla soğuk havanın direkt etkisine bağlandığı için ağrı kesicilerle çoğunlukla geçici tedaviler uygulanıyor” diyen Doç. Dr. Ahmet Karabulut şunları söylüyor: “Soğuk havaların kalp damar hastalıkları üzerine olumsuz etki gösterdiği çoğu zaman göz ardı ediliyor. Oysa soğuk hava ”angina” olarak adlandırılan ve kalp damar tıkanıklıklarını gösteren göğüs ağrılarını tetikleyen ana etkenlerden birini oluşturuyor. Bu nedenle kış aylarında kalp krizi görülme yüzdesinde 2 kat artış oluyor”

SOĞUK HAVA TEHLİKELİ

Peki ama soğuk hava göğüs ağrısına nasıl yol açıyor? Doç. Dr. Ahmet Karabulut bu soruyu şöyle yanıtlıyor: “Soğuk hava kalbi çeşitli mekanizmalarla olumsuz olarak etkiliyor. Soğuk havada kan koyulaşıyor ve pıhtıya eğilim artıyor. Vücut damarlarındaki büzüşme ve tetikleyici sempatik aktivasyon sonucu tansiyonda artış oluyor. Kalp vücut sıcaklığını sabit tutmak için daha çok çalışıyor. Tüm bunlar kalbin üzerindeki yükü arttırarak, oksijen ihtiyacının maksimale çıkmasına neden oluyor. Bunun sonucunda da göğüs ağrısı tetikleniyor”

BU KİŞİLER RİSK ALTINDA

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut aşağıda yer alan risk faktörlerini taşıyan kişilerin soğuk havada göğüs ağrısı yaşıyorlarsa zaman kaybetmeden kardiyoloji muayenesi olmaları gerektiği uyarısında bulunuyor!

**Anne baba ve kardeşlerinde 50 yaşın altında kalp krizi gelişen veya kalp krizine bağlı ölüm gözlenen kişiler,

**Diyabet hastalığı olan ve özellikle insülin tedavisi altındaki kişiler,

**Uzun süreli sigara içicileri,

**65 yaş üstündeki kişiler,

**Felç geçiren ya da böbrek yetersizliği olan kişiler,

**Yüksek tansiyon ve kolesterol yüksekliği bulunan kişiler,

**Kilolu olan, hareketsiz yaşam süren ve depresyon tanısı konulan kişiler.

Kaynak:Sözcü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.