Siirt’te 4. yöresel yemek yarışması düzenlendi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde kutlanan Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde, Siirt Ağaç ve Tarım Müzesi bahçesinde gerçekleştirilen yarışma, renkli görüntülere sahne oldu.
Siirt Valiliği himayesinde düzenlenen yarışmaya bu yıl 57 farklı yemekle başvuru yapıldı. Özellikle ev hanımlarının yoğun ilgi gösterdiği etkinlik, geleneksel lezzetlerin yaşatılmasına önemli katkı sağladı.
Yarışmaya dair açıklamalarda bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürü İrfan Tekin, "Türk Mutfağı Haftamızın bu yıl dördüncüsünü gerçekleştiriyoruz. Etkinliklerimiz kapsamında geleneksel olarak düzenlediğimiz yöresel tatlı ve yemek yarışmamıza bu sene 57 yemekle başvuru yapıldı. Dereceye giren katılımcılara ödüller verilecek. Ayrıca kapanış programında misafirlerimize müzik dinletisi sunulacak ve yarışmacıların hazırladığı yemekler ikram edilecek. Bu etkinliğe emek veren, destek olan tüm kamu kuruluşlarına ve çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Yarışmaya “Varak Keek” isimli tatlıyla katılan Reyhan Şendur, bu tatlının aile büyüklerinden kendisine miras kalan geleneksel bir lezzet olduğunu belirterek, "Yemek yarışmasına Varak Keek ile katılıyorum. Hamur, tuz ve sudan yapılan bu tatlıyı açıyoruz, kaynatıyoruz, ardından üzerine hakiki tereyağı, organik pekmez ve ceviz ekleyerek servis ediyoruz. Bu, Siirt’in yöresel tatlısıdır. Babaannemden, anneannemden ve annemden öğrendiğimiz bir tariftir. Tatlı canımız bir şeyler çektiğinde annem hemen kalkar ve bize bu tatlıyı yapardı." dedi.
Tatlıya ilişkin ilginç bir rivayeti de paylaşan Şendur, "Eskiden Siirt’e dışardan biri gelmiş. Eşi için tatlı istemiş, o da mutfağa girip bu tatlıyı yapmış. Böylece bu lezzet ortaya çıkmış." diye konuştu.
"Tatlının içeriğinde kullanılan tereyağı, pekmez ve ceviz tamamen organik"
Şendur ayrıca etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Bu programı, tanıtan, tescilleyen herkese teşekkür ediyorum. Bu tatlıyı daha önce kimse bilmiyordu ama artık yeni nesiller öğrenmeye başladı. Tatlının içeriğinde kullanılan tereyağı, pekmez ve ceviz tamamen organik. Eskiden bu doğal ürünlerle beslenilirdi; ne hastalık vardı ne başka bir şey. Şimdi ise her şeyde hormon var, hastalıklar da bundan çıkıyor." ifadelerini kullandı.
Hazırladığı yemeğin püf noktalarına değinen Şerife Varol, "Perde pilavının en önemli noktası, pilavın lapa olmamasıdır. Çünkü pilav, hamurun içinde de piştiği için birçok kişi lapa yapıyor. Önce tavuk göğsünü haşlayarak başlıyoruz. Ardından pirinci kavurup pilavımızı hazırlıyoruz. Soğuduktan sonra içine kuş üzümü, badem, Siirt fıstığı, biraz karabiber ve yenibahar ekliyoruz. Malzemeleri güzelce karıştırıyoruz. Daha sonra hamurumuzu yapıyoruz. Hamuru açıp tenceremizi yağladıktan sonra dibine bademleri diziyoruz ve hamuru yerleştiriyoruz. Ardından kat kat olacak şekilde önce biraz pilav, sonra tekrar pilav şeklinde iç harcı yerleştiriyoruz,” ifadelerini kullandı.
"Perde pilav, ailenin içindeki sorunların dışarıya yansımaması için bir sembol"
Perde pilavının kültürel bir anlam taşıdığını da vurgulayan Varol, "Bu yemek yeni gelin için yapılırmış. Gelin eve geldiğinde perde pilavı pişirilirmiş. Bunun da bir hikâyesi var. Ailenin içindeki sorunların ve sıkıntıların dışarıya yansımaması için bir sembol olarak kabul edilirmiş. Bu anlamla birlikte perde pilavının hikâyesi ortaya çıkmıştır,” şeklinde konuştu.
"Güzel bir ekşili dolma yapmak istiyorsanız, bol parça etli ve sumaklı hazırlamanız gerekir"
Yarışmaya Siirt yöresine özgü ekşili dolmayla katılan Sakine Erbek, bu lezzetin yapımında kullanılan malzemelerin yöresel özelliklerine dikkat çekerek, "Siirt yöresine ait ekşili dolmayla yarışmaya katıldım. Bu dolmanın en önemli özelliği, içine sumak konulmasıdır. Diğer yörelerde olduğu gibi limon tuzu kullanmıyoruz. Sumak hem faydalı hem de Siirt’te yetişen yöresel bir bitkidir,” dedi.
Dolmanın yapımında dikkat edilmesi gereken noktalara da değinen Erbek, "Dolma yaparken yaprak seçimi çok önemlidir. İç harcında sebzenin bol olması gerekir. Etin kalitesi ve miktarı da çok önemlidir. Pirinç ise dolmanın temelidir. Güzel bir ekşili dolma yapmak istiyorsanız, bol parça etli ve sumaklı hazırlamanız gerekir." ifadelerini kullandı.
Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.