Siirt’te bayram namazında kardeşlik, paylaşma ve Filistin mesajı
Kurban Bayramı sabahında Siirt’te vatandaşlar, bayram namazını eda etmek için sabahın erken saatlerinde camilere akın etti.
Kent genelindeki camilerde yoğunluk yaşanırken, başta Fethi Serin Camii olmak üzere birçok camide vatandaşlar saf tutarak bayram namazını kıldı.
Sabahın erken saatlerinde abdestlerini alarak camilere gelen vatandaşlar, tekbirler eşliğinde saf tuttu. Bayram namazı öncesinde ve sonrasında camilerde manevi bir atmosfer oluştu.
Fethi Serin Camii’nde bayram namazı öncesi cemaate hitap eden İmam Abit Agah, Kurban Bayramı’nın anlam ve önemine ilişkin vaaz verdi. Vaazın ardından cemaat, tekbirler eşliğinde bayram namazını eda etti.
“Bugün vahdet ve kardeşlik günüdür”
Hutbede Kurban Bayramı’nın Müslümanlar için birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştiren müstesna günlerden biri olduğuna dikkat çekildi.
İmam Abit Agah, hutbesinde “Kalplerimizin sevinçle dolduğu, tekbir seslerinin semaya yükseldiği, rahmet ve mağfiret ikliminin yeryüzünü kuşattığı bir Kurban Bayramı’na daha ulaşmanın huzuru içerisindeyiz.” ifadelerini kullandı.
Agah, bayramın tevhit ve vahdeti güçlendirdiğini belirterek “Dünyanın dört bir yanından gelerek Arafat’ta vakfeye duran müminlerin aynı duygu ve heyecanla Kâbe’de tavaf ettikleri tevhit ve vahdet günüdür.” dedi.
Peygamber Efendimizin (Sallallahu aleyhi vesellem) kurban ibadetine ilişkin hadis-i şerifini hatırlatan Agah “Bugün ilk işimiz bayram namazını kılmak, sonra dönüp kurban kesmektir.” ifadelerini aktardı.
Bayram; paylaşma ve sıla-i rahim günü
Bayramların milli ve manevi değerlerin yaşatıldığı önemli günler olduğuna dikkat çeken Agah, akrabalık bağlarının korunması gerektiğini belirtti.
Agah “Anne babamızın dualarını alma, akraba, komşu ve dostlarımızın hatırlarını gözetme, çocuklarımızı bayramın neşesine ortak etme vaktidir.” dedi.
Hutbede ayrıca dargınlıkların sona erdirilmesi, küskünlüklerin giderilmesi, hasta ve yaşlıların ziyaret edilmesi çağrısı yapıldı.
Filistin için dayanışma çağrısı
Hutbenin önemli bölümünde Gazze başta olmak üzere savaş mağduru Müslümanlara dikkat çekildi.
İmam Abit Agah “Başta Filistin olmak üzere savaş mağduru kardeşlerimizin acılarını yüreklerimizde hissetme, maddi ve manevi imkânlarımızla onların yanında olma zamanıdır.” ifadelerini kullandı.
Bayram namazının ardından vatandaşlar cami içerisinde bir araya gelerek bayramlaştı. Çocukların yoğun ilgi gösterdiği bayram sabahında cami çevresinde manevi bir atmosfer oluştu.
Vatandaşlar ise Gazze’de yaşanan saldırılar nedeniyle bayramı buruk karşıladıklarını ifade etti.
Hasan Özalp, Kurban Bayramı’nın önemine değinerek “Kurban Bayramı Müslümanlar için çok güzel bir bayramdır. Ancak Gazze’de yaşanan katliamlar nedeniyle bu bayramı buruk geçiriyoruz. İnşallah bir zafere kavuşacağız.” dedi.
Murat Onur ise “Gazze’de yaşanan katliamlar nedeniyle buruk bir bayram geçiriyoruz. Kalben onların yanındayız.” ifadelerini kullandı.
Adnan Özekinci de tüm İslam âlemine barış ve huzur temennisinde bulunarak “Bütün dünyaya barış, sağlık ve huzur diliyoruz.” dedi.


Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.