Şimşek: Bu proje dış ticaret açığını 1 milyar dolar azaltacak!
Mardin’e gelen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisinin açılmasıyla Türkiye'nin yıllık bir milyar dolarlık dış ticaret açığını azaltabileceğini söyledi.
Mardin’in Mazıdağı ilçesinde yapımına devam edilen ve 12 ayrı tesisten oluşan Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisinde incelemelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, tesisin üretime başlamasıyla Türkiye'nin yıllık bir milyar dolarlık dış ticaret açığını azaltabileceğini söyledi.
Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Mardin’e gelen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’i havaalanında Mardin Valisi Mustafa Yaman, AK Parti Mardin milletvekilleri Ceyda Bölünmez Çankırı ile Orhan Miroğlu, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ali Dündar, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, kurum müdürleri ve il protokolü karşıladı.
Ankara’dan özel uçakla kente gelen Başbakan Yardımcısı Şimşek, beraberindeki heyetle havalimanından karayoluyla Mazıdağı ilçesine geçti.
İlçede esnaf ziyareti yapan Şimşek, bazı esnaf ile Kürtçe sohbet ettiği görüldü. İlçe Meydanı’ndaki bir çay bahçesinde oturan Şimşek, buradan Mazıdağı Belediyesine geçti. Şimşek, basına kapalı yapılan görüşmenin ardından Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisine geçti.
Yapımına devam edilen Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri, bünyesinde 12 ayrı tesis barındırıyor. Tesisin 2018 yılında üretime başlaması planlanıyor. Fabrikanın üretime başlamasıyla yılda 350 milyon dolarlık gübre ithalatı, 270 milyon dolar metal ithalatı yapması öngörülüyor.
Tesis hakkında yetkililerden ayrıntılı bilgi alan Şimşek, tesiste çalışan işçilerle öğle yemeğinde bir araya geldi. Şimşek, Mazıdağı ziyaretinin ardından Mardin Valiliğine geçti.
Kent hakkında Vali Mustafa Yaman’dan bilgi alan Başbakan Yardımcısı Şimşek, ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
“Hammadde burada işlenerek bütün dünyaya satılacak”
Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri’ni ziyaret ettiğini anımsatan Şimşek, yapılan yatırımlara değindi. Şimşek, “1,1 milyar dolarlık yatırım özel sektör tarafından Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Cumhuriyet tarihimizde yapılmış en büyük yatırımdır. Bu yatırımın en önemli özelliği de orta ve uzun vadede gerek ithalatı 600 milyon doların üzerinde azaltarak gerekse ihracat potansiyeli olarak belki de yıllık 1 milyar dolar Türkiye'nin dış ticaret açığını potansiyel olarak azaltabilecek bir proje. Diğer önemli bir hususun da Türkiye'nin batısından hammaddenin burada işlenerek bütün dünyaya buradan satılacak olmasıdır.” diye konuştu.
“Cazibe merkezlerine güçlü yatırım talebi var”
Yatırımların bölgede iş ve aşa dönüşeceğini kaydeden Şimşek, şunları söyledi: “Cazibe merkezlerine ilişkin güçlü bir yatırım talebi var. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın talimatlarıyla özellikle kalkınma bakanımız yoğun bir çalışma içerisindedir. Çok kısa bir süre içerisinde değerlendirmeleriyle birlikte tamamlanacak ve hızla bu yatırımların bölgede iş-aşa dönüşmesi, özellikle istihdam alanında Türkiye’nin yeni bir büyüme motoru için gerekeni yapacağız, yapıyoruz.”
“Tesisin Mardin’de olması bizim için sevinç kaynağıdır”
Mazıdağı’nda entegrenin 17 ayrı fabrika gibi düşünülmesi gerektiğine söyleyen Şimşek, Mazıdağı’ndaki entegre tesisinin özel sektörde Cumhuriyet tarihi boyunca Doğu ve Güneydoğu’ya üretim alanında yapılan en büyük yaptırım olduğunu söyledi. Şimşek, “Entegre tesis aslında 17 ayrı fabrika gibi düşünmek lazım. Çok büyük bir entegre yatırımıdır. Türkiye’nin dış ticaretini orta ve uzun vadede bir milyar dolara yönelik iyileştirecek bir yatırımdır. İstihdam sağlayacak bir yatırımdır. Bunun Mardin’de olması bizim için de ayrı bir sevinç kaynağıdır. Bu türden projelere zaten destek veriyoruz. Cazibe merkezleri kapsamında da inşallah bu ölçekte olmasa da orta ölçekte, büyük ölçekte birçok yatırımın önünü açacağız.” dedi.
“Bölgemizde huzuru, barışı, kardeşliği tesis edeceğiz”
100 bin TL yatırım yapanlara 116 bin TL’lik destek verdiklerine işaret eden Şimşek, yatırımlar için bölgenin huzura ve güvene ihtiyaç duyduğunu söyledi. Şimşek, “Terörle mücadelede kim ne dese desin kararlıyız. Ciddi bir mücadele var, başarı var. Bölgemizde huzuru, barışı, kardeşliği tesis edeceğiz. Alt yapı konusunda hükümetlerimiz döneminde açık önemli bir ölçüde giderilmiştir. Gerek karayolunda, gerek havalimanlarında önemli yatırımlar yaptık. Şimdi demir yollarına öncelik veriyoruz. Ciddi bir şekilde alt yapı noktasında bir seferberlik var. Doğu Güneydoğu Anadolu, hükümetimiz döneminde batıyla bu anlamda ara iyi kapandı. Yetişmiş elamana ihtiyacımız var bu konuda da tüm illerimizde üniversiteler, teknik okullar, meslek liseleri, meslek yüksekokulları bu konuda da bir seferberlik içerisindeyiz. Dolayısıyla yetişmiş eleman noktasında açığı hızla gideriyoruz. Alt yapı noktasında şimdi bir de teşvik meselesi var. Hatırlarsanız 6’ncı bölgeye bölgesel teşvikler kapsamında inanılmaz teşvikler verdik. 100 bin TL yatırım yapan yatırımcıya dolaylı doğrudan vergi indirimleri, prim indirimleri destekleri gibi konularda 116 bin lira destek verdik.” şeklinde konuştu.
“Cazibe merkezleri büyüme motoru olacak”
Şimşek, son olarak şunları söyledi: “Terör örgütü maalesef bu bölgenin refahını, huzurunu, barışını kardeşliğini arzulamıyor, bu çok açık ve net. Ondan dolayı biz mesafe kat ettiysek de şimdi inşallah vatandaşımızla aradan çıkartıyoruz. Bu cazibe merkezleriyle de hiçbir dönemde olmadığı gibi devlet, hükümetimiz elini taşın altına koydu. Yatırım için ortam, gerekli destek ve talep var. Yakın coğrafyamızda sıkıntılar var ama hiçbir sıkıntı ilelebet devam etmez. Biz uzun vadeyle perspektifle Türkiye’nin temellerini daha da sağlamlaştırıyoruz. Doğu Güneydoğu Anadolu bu cazibe merkezleriyle yeni bir büyüme motoru olacak, bu konuda kararlıyız.” (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.