​Şimşek: Dünyadaki en büyük sorun gelir dağılımındaki adaletsizlik

​Şimşek: Dünyadaki en büyük sorun gelir dağılımındaki adaletsizlik
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gaziantep Sanayi Odası tarafından düzenlenen Gaziantep'te PENTEX fuarının açılışında yaptığı konuşmada, dünyadaki en büyük sorunun gelir dağılımındaki adaletsizlik olduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gaziantep'te PENTEX fuarının açılışında yaptığı konuşmada, dünyadaki en büyük sorunun gelir dağılımındaki adaletsizlik olduğunu söyledi.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından, KOSGEB, Penye Konfeksiyon ve İmalat Hazır Giyim Derneği (PENKON) ile Moda ve Hazır Giyim Federasyonu destekleriyle Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen PENTEX Fuarı, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in katımıyla düzenlenen törenle açıldı.

Ortadoğu Fuar Merkezi’nde düzenlenen törenle açılan  “7’inci Penye, Tekstil ve Teknolojileri Fuarı (PENTEX)” fuarının açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, tekstil ve hazır giyimin Türkiye’nin lokomotif sektörlerinin başında geldiğini belirtti.

Fuarların ticaretin ve dolaylı olarak imalatın, istihdamın gelişmesi açısından önemli bir rol üstlendiğini belirten Şimşek, “Burada tabi ki tekstil ve hazır giyim sektöründen bahsediyoruz. Bu sektör aslında şu anda Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden başında geliyor. Her ne kadar ihracatta otomotiv sektörü bir miktar daha ön plana çıktıysa da katma değer, istihdam açısından yerel net katma değer açısından baktığımız zaman tekstil ve konfeksiyon Türkiye’nin en önemli ve lokomotif sektörü. Bunun bu şekilde devam içinde biz gerekenleri yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz.”dedi.

Tekstil sektörünün diğer sektörlere göre dünyada marka algısının çok yüksek olduğuna vurgu yapan Şimşek, son yıllarda tekstil sektörünün markaya da yatırım yaptığını ve zamanla kar marjlarının daha da iyileşeceğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Geçen yıl ihracat konfeksiyon ve tekstile birlikte baktığımızda yaklaşık 26,5 milyar dolar civarında bir rakam. Toplam ihracatımızın yüzde 17'sine denk geliyor. Bu gerçekten çok önemlidir. Fakat sadece böyle bakmamak lazım. Bizim dünya ticaretinden aldığımız pay yaklaşık yüzde bir civarında. Halbuki bu bahsettiğimiz özellikle konfeksiyona baktığımızda dünya ihracatının yüzde 3.3’ünü Türkiye yapıyor. Burada dünyada yedinci sıradayız. Tekstilde de dünya ihracatının yüzde 3.8'i de Türkiye’den yapılıyor. Burada da dünyada beşinci sıradayız. Dolayısıyla bu sektörün önemi son derece net ve açık.”

2017 yılının reel ekonomi açısından da oldukça başarılı bir yıl olduğunu dile getiren Şimşek, “Belli başlı dünya ülkeleri arasında en hızlı büyümeyi Türkiye kaydetmiştir. Yüzde 7'nin üzerinde bir büyüme söz konusu. İstihdam anlamında büyük bir başarı var. Yaklaşık 1.4 milyona yakın net yeni çok ciddi rakam bu yeni istihdam imkanı sağlanmış. 2018'de iyi başladık. İyi devam edecek diye düşünüyoruz. 2018'in büyümesini burada belirleyici olacak üç tane faktör var. Dış talepte güçlü seyrediyor. Çünkü bizim en önemli pazarımız Avrupa birliğidir. Avrupa birliği küresel kriz sonrası en iyi dönemini yaşıyor. En güçlü büyümesine sahip. Avrupa geri geldi. Avrupa pazarı son derece canlı Türkiye’nin büyümesine olumlu katkı verdi ve vermeye de devam ediyor. İkinci olarak istihdam, döviz geliri ve katma değer açısından turizm sektörü de çok önemli. Geçen sene başlayan toparlanma bu sene hızlanarak devam edecektir. Rakamlar onu gösteriyor.”ifadelerini kullandı.

“Türkiye şimdi yeni bir yatırım hamlesinin eşiğindedir”

Şimşek, “Yine petrol fiyatlarının yaklaşık 40-45 dolar aralığından en sonda 60-70 dolar aralığına çıkmış olması komşularımız açısından olumlu bir gelişmedir. Bütün bu üç faktör dış talebin güçlü sil edeceğini gösteriyor. Dış talep büyümeyi destekleyici olacak. İkinci önemli faktör tatil edersiniz ki yatırımlardır. Yatırımlar önemlidir. Son yıllarda dünyada, Türkiye’de çok düşük faiz oranlarına rağmen yatırımlarda büyüme söz konusu. Dünyada özellikle gelişmiş ülkelerde ciddi bir milli gelire oranla düşüş var. Tüm gelişmekte olan ülkelerde de ciddi bir yavaşlama var. Fakat Türkiye şimdi yeni bir yatırım hamlesinin eşiğindedir. Çünkü büyümedeki bu güçlü toparlanma ve ihracattaki bu güçlü seyir kapasite kullanım oranlarını artırmıştır. Şu anda da kapasite kullanım oranı ihracatçı sektörlerde yüzde 82 civarındadır. Dolayısıyla kaçınılmaz olarak yatırım gündemdeydi. Bizlerde hükümet olarak bu yatırımların önünün açılması için gereken her şeyi yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Türkiye'nin başına gelmedik felaket kalmadı”

Türkiye'nin başına gelmedik felaket kalmadığını belirten Şimşek, “İç tüketimde belki geçen sene kadar güçlü olmasa da bu sene büyümede destek bekliyoruz. Bütün bu resim büyümenin bu sene de iyi ve güçlü bir şekilde devam edeceğini göstermektedir. Bu önemli. Çünkü büyüme her şeyin başı. Son 15 yılda da gerçekten bir başarı hikayesi var. Türkiye'nin başına gelmedik felaket kalmadı. Ama Türkiye 2003-2017 döneminde yaklaşık yüzde 5.7 büyüdü. 1924-2002 arası yaklaşık yüzde 4.7 büyüdü. Onun için hiç kötümser olmaya gerek yok. En zor dönem 2016 yılıydı. Biz gereken politika tedbirlerini aldık. Gereken destekleri verdik. Türkiye büyük ve hızlı bir çıkış yaşadı. Şimdi bu çıkışı devam ettirmek için çalışacağız ve çabalayacaksınız. İş aleminin önünü açmak en temel prensibimiz. Nereden bakarsanız bakın Gaziantep'te sanayicilerimiz Türkiye’nin belli bölgelerine traktör üretiyorlar. 2002 yılında 7 bin traktör satılmış. Şimdi 70 binin üzerinde yıllık traktör satılıyor. İşte konut sayısı da birkaç yüz binden şimdi bir buçuk milyona, beyaz eşya 3 milyondan 9 milyona dayanmış. Bunların hepsi reeldir.”diye konuştu.

Dünyada en büyük sorunun gelir dağılımındaki adaletsizlik olduğunu ifade eden Şimşek, “Türkiye bu konuda da aslında iyileşme yolunda. Çünkü yakın coğrafyamızda sorunlar kısmi olarak devam ediyor. Türkiye olarak biz terör tehdidi, ülkemize yönelen tehditleri bertaraf etmek için gerekeni yapıyoruz. Bu zaten Türkiye’nin meşru uluslararası hukuktan kaynaklı bir hakkı ve hukuku. Burada önemli olan bizim bir ve beraber olmamızdır. O zaman her şeyin üstesinden gelinir. Türkiye inanıyorum ki terörle mücadelede son yıllarda yakaladığı bu büyük başarıyı da devam ettirecek ve ülkemize yönelen terör tehditlerine çok daha güçlü bir şekilde bu vesileyle bertaraf edecektir. Kısa vadede belki bölgesel yansımaları hissediliyor olabilir. Ama iyiye gidecek.”diye belirtti.

“Bu sektörü elimizde tutmak zorundayız”

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu da konuşmasında, 7’inci Penye, Tekstil ve Teknolojileri fuarının sadece Gaziantep’e, bölgemize değil, Türkiye’ye hitap ettiğini ifade etti.

Konukoğlu, “Son zamanlarda ithalat yine sektörümüzün önünde engel. Bu konuda daha önce alınan önlemlerle Türkiye’deki tekstil sektörünün nereden nereye geldiğini geçtiğimiz yıllarda bizler gördük. Bundan 4 yıl önce yine PENTEX fuarında tekstil sektöründe ithalatta yaşanılan sıkıntıları burada dile getirdiğimizde konfeksiyonda koruma önlemleri alındı. O zaman konfeksiyon atölyelerimiz kapanırken şu anda konfeksiyonda fason yaptıracak atölye bulamayacak durumdayız. Eskisinden daha güçlü bir şekilde devam ediyoruz.”dedi.

Pamuk ve sentetik iplik konusunda 3 yıldır pamuk iplikçilerinin sıkıntı yaşadıklarını anlatan Konukoğlu, bu konuda Ekonomi Bakanlığından destek beklediklerini de sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Şimşek, Vali Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve diğer ilgililer açılışı kurdelesini keserek, fuarın açılışını yapıp stantları dolaştı.

Fuar 17 Şubat’a kadar sürecek

PENTEX Fuarı’na, Gaziantep’in yanı sıra Adana, Denizli, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Mersin, yurt dışından; Suriye, Irak, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuzey Afrika ve Türk Cumhuriyetleri’nden 140 katılımcı firma 300 marka ile yer alacak. Fuar, 17 Şubat Cumartesi gününe kadar açık kalacak. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.