Sisi ülkeyi iflasa sürükledi

Sisi ülkeyi iflasa sürükledi
Mısır'da darbe yönetiminin demokratik sistemi devirmesi ile başlayan kaotik yaşam ve güvenlik zaafiyeti çığ gibi büyüyor. Zira ülkede ekonomi, siyaset ve güvenlik iflas etmiş durumda.

Mısır'da darbe yönetiminin demokratik sistemi devirmesi ile başlayan kaotik yaşam ve güvenlik zaafiyeti çığ gibi büyüyor. New York Times'ın haberine göre Mısır, 2013'teki askeri darbeden bu yana güvenlik zafiyetleriyle boğuşuyor. Havacılık faciaları, terör eylemleri ve Sisi yönetiminin imza attığı insan hakları ihlalleri, ülkeyi iflas noktasına getirdi.

Paris - Kahire seferini yaptığı sırada Akdeniz'e düşerek 66 kişiye mezar olan Mısır havayolları uçağının enkazını arama çalışmaları sürerken, uluslararası basın üst üste havacılık faciaları yaşayan Mısır'a odaklandı.

Son bir yıl içinde Mısır'ın tatil beldesi Şarm El Şeyh'ten kalkan bir uçağın düşmesiyle 224 kişi ölmüş, iç hatlar seferi yapan bir uçak da kaçırılmıştı.

Perşembe günü düşen uçağa dair pazar günü çıkan bir ayrıntı ise Mısır havacılık sektörünün güvenirliğini bir kez daha tartışmaya açtı.

Airbus A320 tipi uçağın gövdesine, bundan iki sene önce "bu uçağı düşüreceğiz" yazıldığı ortaya çıktı.

Yetkililer uçağın "SU-GCC" adıyla kaydedildiğini belirtti ve bu ibarenin son iki harfinin Mısır cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi'nin soyismiyle aynı olduğuna dikkat çekti.

O dönem Mısır Havayolları'nda çalışan darbe karşıtı iki kişinin "CC"- "Sisi" benzerliğinden yola çıkarak politik bir mesaj vermeye çalıştığı aktarıldı. Bu mesajla, 804 sefer sayılı uçağın düşüşü arasında henüz bir bağlantı kurulamadı.

ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times, Mısır'daki havacılık felaketlerinin 3 Temmuz 2013 askeri darbesinin ardından artığını anlatan bir haber yayımladı.

Habere göre darbe süreciyle birlikte havaalanı çalışanları politik görüşleri dolayısıyla işten atılmaya başladı. Ülkenin demokratik yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye sempati duyan ve onu destekleyen birçok görevlinin işine son verildi.

Ekim 2015'ten itibaren, her uçuşa iki ekstra güvenlik görevlisi atandı ve havaalanı kontrolleri sıklaştırıldı. Ancak darbe, terör eylemleri ve insan hakları ihlalleri yüzünden ekonomisi ağır yara alan Mısır yönetimi, uçaklarının güvenliğini tam anlamıyla sağlamayı başaramadı.

Yunan adalarından Kerpe yakınlarına düşen yolcu uçağının karakutusunu ve yolcuların cenazalerini arama çalışmaları sürüyor. Uçak düşmeden önce kabinde duman olduğuna dair deliller ortaya çıkmıştı. Uzmanlar, bu delillerin "terör saldırısı" ihtimalini kuvvetlendirdiğini söylüyor.

Fransa'nın yolladığı bir kara kutu tespit gemisinin de Mısır kıyılarını ve Yunan adalarını taramaya başlayacağı açıklandı.

Geçtiğimiz yıl Rus yolcu uçağının Sina üzerinde DAEŞ tarafından düşürülmesi hala akıllardan çıkmadı. Olayın ardında onbinlerce turist, Mısır'daki tatil beldelerini boşaltırken, ülke ekonomisinin belkemiği turizm ağır bir darbe aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.