Stres cilt hastalıklarını tetikliyor

Stres cilt hastalıklarını tetikliyor
Güneşli Erdem Hastanesi’nden Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Özhan Attepe, stresin sebep olduğu bu hastalıklar hakkında açıklamalarda bulundu.

Dermatolojik hastalıkların bir kısmının strese bağlı ortaya çıktığını ve tetiklendiğini belirten Güneşli Erdem Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Özhan Attepe, stresin insan sağlığı açısından birçok olumsuz sonuca neden olduğunu söylüyor. Birçok cilt hastalığının sıkıntılı dönemleri takiben ortaya çıktığını ifade eden Dr. Attepe, sözlerine şöyle devam etti: “Stres, bağışıklık sistemine zarar verip, vücudu savunmasız bıraktığı için birçok hastalığa sebep olmaktadır. Buna bağlı olarak gelişen akut ve kronik cilt hastalıklarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Egzama

Stresin tetiklediği deri hastalıkları arasında en sık görülenlerden biri egzamadır. Belirtiler kaşınma ile başlar sonrasında kaşınan bölgelerde kızarıklık, kepeklenme, pul pul deri dökülmesi ve kabuklu yaralar ortaya çıkmaktadır. Egzama ilerledikçe deride açık yaralar ortaya çıkabilir. Egzama tedavisinde kortizon dışı bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar, ıslak pansumanlar ve lokal kortikosteroidli pomadlar kullanılır. Atak sıklığını azaltmak, deriyi güçlendirmek amacıyla nötral sabunlar, bariyer kremler, nemlendiriciler, egzama eldivenleri ve egzama şampuanları önerilmektedir. En önemlisi stresten uzak durmaya çalışmak gerekir.

Sedef Hastalığı

Genetik temelli olabilen sedef hastalığını stres de tetiklemektedir. Stres, sedefin başlamasında ve alevlenmesinde önemli bir etkendir. Özellikle duygusal yönden stresli kişilerde daha şiddetli seyrettiği görülen sedef hastalığı, uygun tedavilerle kontrol altına alınabilmektedir.

Vitiligo

Deriye rengini veren melanosit adlı hücrelerin hasar görmesi sonucu deride oluşan beyaz lekeler vitiligo hastalığının göstergesidir. Stresli yaşam ile birlikte çok sayıda insanda görülmeye başlayan vitiligo hastalığı özellikle yüz, eller, kollar ve bacakları tutmaktadır. Vitiligo için güncel tedavi seçenekleri arasında medikal, cerrahi ve diğer tedaviler bulunur. Çoğu tedavi rengi, beyaz ten ciltlerine geri döndürmeyi amaçlamaktadır.

Kurdeşen

Halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtikere stres de neden olabilmektedir. Stres, hastalarda hem belirtileri şiddetlendirebilir hem de doğrudan ürtikeri başlatan sebep olabilir. Stresten uzak durulması ve ilaç tedavisi hastalıkta tedavi basamaklarını oluşturur.

Sivilce (Akne)

Aknenin en önemli nedeni yağ bezlerinin aşırı büyümesidir. Stres dönemlerinde sebum salgısında meydana gelen değişiklikler sivilcelerin artmasına sebep olur. Stres sonucu ortaya çıkan sivilcenin kötü görünüşü de ekstra stres sebebi olduğundan kişiye rahatsızlık veren bu durum akne oluşumunu tetikler. Eğer kişi stres seviyesini  kontrol altında tutabilirse bu sorunundan kurtulabilir. Akne tedavisinde çok sayıda kullanılan ilaç vardır. Cilt yapısı ve sivilce için en uygun olan, doktor tarafından belirlenecektir. Yoğun sivilceli bir hastaya antibiyotik tedavisi uygulanır. 2-3 ay süren bir tedavi gerekir. Bunun dışında cildin yumuşak bir sabunla yıkanması, hem yağlanmayı azaltır hem de tedaviye yardımcı olur.

Saç Dökülmesi

Günümüzde kadınların ve erkeklerin en önemli sorunlarından biri olan saç dökülmesi aşırı düzeyde strese bağlı olarak gelişebilir. Stres yüklü bir dönemin ardından saçların yoğun olarak dökülmesi sık görülmektedir. Saç dökülmesinin yarattığı yeni bir stresin sonucu kişi kendisini yeniden aynı döngü içinde bulabilir. Bu sebepten dolayı tedavi sürecinde bir psikolojik destek alınması da gerekebilir.”

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.