Stresliyseniz bunu mutlaka okuyun!

Stresliyseniz bunu mutlaka okuyun!
Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kabukçu yaptığı açıklamada, strese uzun süreli maruz kalınmasının kalp ve kalp damar hastalıklarına neden olabileceğini ifade etti.

Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kabukçu, strese uzun süreli maruz kalınmasının kalp ve kalp damar hastalıklarına neden olabileceğini belirterek,“Uzun süren geçmeyen bir stres kanda adrenalin ve kortizon dediğimiz hormonu arttırıyor. Bunlar damarların iç tabakasına zarar veren hormonlardır. Uzun süren streslerde damarlar içindeki kanın akışkanlığını etkileyerek kalp ve damar hastalıklarının oluşumuna yatkınlık sağlıyorlar. Yatkınlık sağlayan sigara içimi, hareketsiz bir yaşam, beslenme alışkanlıklarının olumsuz olması gibi faktörlerin hepsi kalp ve damarları etkileyenlerdir. Uzun süreli streslerde damarların ve kalbin gereğinden fazla kasılması nedeniyle ani kalp krizleri de oluyor” dedi.

Dr. Kabukçu, bilinçsizce yapılan diyetin de kalp sağlığını etkilediğini belirterek şöyle konuştu:

“Hastalığın tedavisinde basamak olarak değerlendirirsek ilaçlar, egzersiz, beslenme ve tedavi oluşturuyor ve bunların düzenli olması lazım. Bilinçsiz diyet çok fazla. Beslenme kişiye özgü olmalı. Herkesin beslenmesi kendi ekonomik düzeyine ve alışkanlıklarına göre olmalıdır. Hem kolesterolü hem de şeker bakımından düşük gıdalar beslenme için daha uygun gıdalardır. Uzun vadede kalp hastalıklarından korunmak için önemlidir.”

“KALP HASTALIKLARI ARTMASINA RAĞMEN ÖLÜM ORANLARI DÜŞTÜ”

Tedavilerdeki gelişmelerin ölüm oranlarını da azalttığını belirten Kabukçu, “Kalp hastalıklarının artmasına rağmen ölüm oranlarının azalmasına bakılınca yaklaşık yüzde 60’ının sigara içmenin azalması daha dengeli beslenme tansiyonun kontrol altına alınması ve egzersizin etkili olduğu görüldü. Azalmanın yüzde 40’ı da hem kalp krizinde daha erken müdahale edilmesi anjiyo stent benzeri gelişmelerin artmasına tekniklerdeki ilerlemelere bağlıdır. Toplumun büyük bir kısmı basit önlemlerle dikkat sonucu bu hastalıklardan ölümü azaltılabiliyor”dedi.

HAFTADA 5 GÜN 30 DAKİKA YÜRÜYÜŞÜN KALBE FAYDASI

Uzm. Dr. İsmail Ateş, beslenme konusunun çok tartışmalı bir konu olduğunu belirterek, beslenmeyle ilgili bilgiler verdi. Haftada 5 gün 30 dakika yürüyüşün kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini yüzde 20 azalttığını da belirten Dr. Ateş, “Her diyetisyen kendi diyetinin iyi olduğunu söylüyor. Hatta bunlar zaman zaman büyük kavgalar ve hakaretlere kadar gidiyor. Biz kalp dostu bir beslenmeden bahsediyoruz. Özellikle 35-40 yaşından sonra iç yağ ve kuyruk yapı önermiyoruz. Yağ olarak zeytinyağı öneriyoruz. Tatlandırıcı olarak yüzde 20’yi geçmeyecek kadar tereyağı kullanabilir. Bu yaş grubuna da kırmızı eti haftaya bir öneriyoruz. Pişirme olarak da kızartma haricindeki teknikleri öneriyoruz. Meyveyi de şeker hastalığı yoksa uygun porsiyonda tüketebilirler. Egzersiz çok önemli. Haftada 5 gün 30 dakika yürüyüş kalp-damar hastalıklarına yakalanma sıklığını yüzde 20 azaltıyor. Sağlık sorunumuz yoksa 1 saat yürümek daha iyidir” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.