Suları kesilen köylüler Dicle EDAŞ'a tepkili

Suları kesilen köylüler Dicle EDAŞ'a tepkili
Şırnak'a bağlı İdil başta olmak üzere 2 belde ve 84 köyde Dicle EDAŞ'ın su pompalarına gelen elektriği kesmesi nedeniyle susuz kalan vatandaşlar duruma tepkili.

Şırnak'a bağlı birçok köyde su pompalarının elektriğinin kesilmesine tepki gösteren vatandaşlar, Dicle EDAŞ'a tepki göstererek, sorunlarının giderilmesini istediler.

Şırnak'a bağlı İdil başta olmak üzere 2 belde ve 84 köyde Dicle EDAŞ'ın su pompalarına gelen elektriği kesmesi nedeniyle susuz kalan vatandaşlar duruma tepkili.

Elektriklerin kesilmesi nedeniyle yüzlerce köy susuz kalırken, vatandaşlar yetkililerden yaşadıkları sorunu gidermelerini talep ettiler.

İdil ilçesine bağlı Ulak (Filfêlê) köyünde yaşayan Mehmet Selim Karaynir, bazı kurumlar dâhil olmak üzere 7 gündür su sıkıntısı yaşadıklarını belirtti.

Karaynir, "Ayrıca İdil'in 66 köy ve 2 beldesinde sular kesik. Su pompalarının sayaçlarını kimse gelip okumaz. Hayali faturalar yazıp gönderiyorlar. Şu ana kadar birçok yere uyarı bile gitmemişti. Geçenlerde muhtarlar ile Dicle EDAŞ yetkilileri bir toplantı gerçekleştirmişler. Muhtarlar, Dicle EDAŞ yetkililerinden geçmiş faturaların silinmesini istemişler ama Dicle EDAŞ bunu kabul etmedi. Biriken borçlarla beraber faizini de istiyorlar. 2 yıl önce köyümüzde su pompasının elektrik faturası 340 bin TL olarak gelmişti. Bu kurak bölgede hiç kimse o kadar para ödeyemez. Bir haftadır sularımız kesik. 20 yıl önceki şartlarda su temin ediyoruz. Bu büyük bir ayıptır." dedi.

"Devlet böyle sorunları yaşamamıza müsaade etmemelidir"

Tepeköyü (Xıraprıpın) köyünde ikamet eden engelli Feyzullah Aşkın, uyarı yapılmadan direkt elektriklerinin kesildiğini bildirerek, şunları söyledi: "Su sorunumuz var. 300-400 bin TL elektrik faturaları gelmiş. Köylülerin bu parayı yatırmaya güçleri yok. Bir haftadır suyumuzu kesmişler. Ramazan ayı da yaklaşıyor. Yetkililerin bu soruna bir çözüm bulmalarını istiyoruz. Referandumda köyümüzde 624 'evet' oyu çıkmasına rağmen devlet sorunlarımıza kulak asmıyor. Bir hafta suyumuz kesik olduğundan su depolarımız boştur. Bazı köylülerin imkânları var. Su tankerleriyle kendilerine su alabiliyorlar. Yüzde 82 engelli olduğumdan öyle bir imkânım yok. Böyle sorunları yaşamamıza devlet müsaade etmemelidir."

"İnsan ve hayvan gücüyle su almaya gidiyoruz"

Bir haftadır sularının kesik olduğunu ve bu nedenle büyük mağduriyetler yaşadıklarını dile getiren Nefise Özalp, "Kendi ihtiyacımız ve hayvanlarımız için ilkel şartlarda su taşıyoruz. Çocuklarımızın kuyulara girmesinden korkuyoruz. Bize hayat kalmamış. Su sıkıntımızın giderilmesi için yetkililerden rica ediyorum. Önümüz Ramazan ayı, perişan oluruz. Bu zamanda kuyulardan evimize su çekiyoruz. Eski zamanlara döndük. Su taşımak bizleri 30-40 yıl geri götürüyor. İnsan ve hayvan gücüyle su almaya gidiyoruz. Bunun için suyumuzun yapılmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Müslüman Müslüman'a bunu yapmamalı"

Yaşlı haliyle su taşımak zorunda kaldığına değinen Hanife Aşkın ise "Ramazan ayı geliyor. Hayvanlarımız, tarlalarımız var. Böyle geçinemiyoruz. Hayat şartları çok zorlaşıyor. Suyumuzu kesmişler. Müslüman Müslüman'a bunu yapmamalı. Fakirlerimiz var, yüklü faturaları ödeyemezler. Bizler fakir ve ihtiyaç sahibiyiz. Eski zamanlar gibi suyu biz taşıyoruz. Tek isteğimiz suyumuzun yapılmasıdır." şeklinde konuştu.

Ayrıca, Cizre ve Silopi gibi ilçelerde de aynı sorunun yaşandığı öğrenildi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.