Tarihi Ulu Camii'de hafızların Kur'an tilavetleri ile mukabele geleneği yaşatılıyor
Dünyayı etkisi altına alan Coronavirus'ten dolayı Ramazan ayında camilerde kılınan teravih namazına ara verilirken, Hazreti Muhammed’in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Cebrail (Aleyhisselam) ile Ramazan’da karşılıklı Kur'an'ı Kerim okuması olarak bilinen mukabele geleneği ise sosyal mesafe, hijyen ve maske kuralına dikkat edilerek sürdürülüyor.
Peygamberler Şehri Şanlıurfa'nın tarihi camilerinden olan Ulu Camii'de öğle namazının ardından 5 hafızın okuduğu Kur'an'ı Kerim tilavetiyle mukabele geleneği ayakta tutuluyor.
Mukabeleye katılanlar, kendi evlerinden getirdikleri Kur'an'ı ve rahleler ile Kur'an ziyafetine katıldılar.
Mukabele geleneği ihya eden hafızlar ve cami cemaati İLKHA'ya konuştu.
"Mukabele geleneği de Peygamber Efendimiz'in bir sünnetidir"
Ulu Camii'de yaklaşık 4 yıldır imam hatiplik yaptığını belirten Ulu Camii imamı Fatih Kahvecibaşı, "Ulu Camii'de ve Urfa'mızdaki camilerde mukabele geleneği, çok güzel bir şekilde devam ediyor. Kur'an'ı Kerim, bizlere Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) vasıtasıyla ulaşan en büyük mucize, lütf-u ilahi ve ikramdır. Mukabele geleneği de Peygamber Efendimiz'in bir sünnetidir. Cebrail aleyhisselam okudu, Hazreti Peygamber dinledi; Hazreti Peygamber okudu, Cebrail aleyhisselam dinledi. Son Ramazan-ı Şerif'te 2 defa Kur'an okundu. Bu Sünnet-i Seniyye, Peygamber Efendimizin zamanından günümüze kadar ulaşmıştır. Başka camilerde mukabeleyi bir ya da iki görevli okurken bizim camide en az 4 hafız mukabele geleneğini sürdürüyor. Bu geleneğin şehrimizde uygulanması çok güzeldir. Her camide özellikle mukabelenin hafızlar tarafından okunması tercih ediliyor." şeklinde konuştu.
"İnşallah Ramazan ayının sonuna kadar 30 cüzü ayetlerin ışığında tamamlayacağız"
Salgın nedeniyle camiylede teravih namazlarının kılınmamasına üzüldüğünü ifade eden Kahvecibaşı, " Camilerde teravih namazı kılınmadığı için bütün Müminler ve gönüller mahzun oldu. Rabbimiz, İsra Suresi'nde 'Biz Kur’an’dan öyle bir şey indiriyoruz ki, o müminler için bir şifa, bir rahmettir' diye buyurmuştur. Kur'an'ın şifa ve rahmetinin, yaşanan hastalığı bertaraf edeceği ve Müminlerin üzerinden kaldıracağı niyetiyle mukabeleye bir kısıtlama konulmadı. Herkes kendi Kur'an'ını ve rahlesini getirerek ve bizlerde tedbirlere uyarak mukabeleyi devam ettiriyoruz. İnşallah Ramazan ayının sonuna kadar da 30 cüzü bir hatmi ayetlerin ışığında tamamlayacağız. İnşallah hatim; hastalığa şifa olur. Sadece maddi hastalıklara değil manevi hastalıklara inşallah şifa olur. Mukabelenin rahmeti ile birlikte salgın, bertaraf olacaktır." diye konuştu.
"Mukabele sünnetini yerine getirmenin sevincini yaşıyoruz"
Ramazan ayının bu sene buruk geçtiğini ifade eden Ulu Camii müezzini Hafız Hasan Beyazkurt, "Ramazan, bu sene buruk geçiyor. İsteriz ki teravihlerle, mukabelelerle ve sohbetlerle; Ramazan'ı tam manada ihya edelim. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de Coronavirus salgını var ve camileri de etkilemiş durumda. Teravih namazı kılma yasağı var. Camilerde namaz, sosyal mesafeli kılındığı için fazla kişi alamıyoruz. Peygamber Efendimiz ve Cebrail aleyhisselamın sünneti olan mukabeleyi; en azından yerine getirme sevincini yaşıyoruz." dedi.
"Cemaatimizle mukabeleyi en güzel şekilde icra etmeye çalışıyoruz"
Ramazan ayını en güzel şekilde ihya etmek istediklerini belirten Beyazkurt, "Urfa'mızın güzide hafızları, Ulu Camii'de de yıllardır mukabeleyi sürdürmektedir. Elimizden geldiği şekilde cemaatimizle, mukabeleyi en güzel şekilde icra etmeye çalışıyoruz. İnşallah bu sene Kur'an'ı Kerim'in feyzi ve bereketinden nasipleniriz. Başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu da cehennem azabından kurtuluş olan Ramazan'ı; elimizden geldiğince eda edebilirsek ne mutlu bizlere inşallah." ifadelerini kullandı.
"Ramazan ayının güzel ve dolu dolu geçmesini istiyorum"
Ramazan ayında emekliliğin tadını çıkardığını vurgulayan Emekli öğretim üyesi Mehmet Ali Arslan, "Ramazan'ı mümkün mertebe ibadetlerle güzel geçirmeye çalışıyorum. Sabah vaktinde Karaköprü'deki bir camiye, öğle vakti Ulu Camii'deki hafızları dinlemeye geliyorum. İkindi vakti ise başka bir camide zaman geçiriyorum. Ramazan ayının güzel ve dolu dolu geçmesini istiyorum. Camilerde gerçekten de sosyal mesafe ve maske kuralına riayet ediliyor. Keşke teravih namazı da kılabilseydik ama söz konusu insanların sağlığı olduğu için teravih yok. Mukabele sünneti, gayet güzel bir şekilde devam ediyor. Allah, herkesi güzel günlere ulaştırmayı nasip etsin. " dedi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.