Tatlı imalatçıları yükselen fıstık fiyatlarına tepkili

Tatlı imalatçıları yükselen fıstık fiyatlarına tepkili
Türkiye'nin önemli tatlı üretim merkezlerinden olan Diyarbakır'da, fıstık fiyatlarındaki artışa tatlı imalatçıları tepki gösteriyor.

Fıstık fiyatlarındaki artışa tepki gösteren tatlı imalatçıları, bu durumun kendilerine olumsuz yansıdığını belirterek, özellikle stokçuluktan dert yakınıyor.  

Fıstığın sürekli elde tutulması ve stoklanması nedeniyle ürünün karaborsaya düşerek fiyatının yükseldiğini dile getiren işletmeciler, fıstığın kendileri için ham madde olduğunu söyleyerek fiyatların düşmesini istiyor.

Fıstık fiyatlarının iki katına çıktığını ve bunun da beraberinde hesaplarında açık meydana getirdiğini ifade eden Kadayıfçı Murat Altunhan, yetkililerin duruma el atmasını istedi.

Altunhan, “Fıstık fiyatları oldukça yükseldi.  Bundan dolayı tatlı üreticileri de birçok sıkıntı yaşandı. Eskiden fıstık 55 TL iken şimdi 120 TL olmuş, bu da cari açıkları beraberinde getiriyor. Devlete sesleniyorum, 'Bu kadar istihdam sağlıyorsam ve ayakta durmak için mücadele ediyorsam devletin de bana yardım eli uzatması lazım.' Birçok insan bu meslekten geçimini sağlıyor. Özellikle bu bölge, tatlıyla kendini ispatlamaya başladı. Diyarbakır ve bölge illeri fıstık fiyatından şikâyet ediyor. Çoğu tatlıcılarda fıstık fiyatlarını proteste etti. Bu bize yansıyor. Bu cari açıktan dolayı çok sıkıntılar yaşıyoruz. Devletten yardım bekliyoruz.” dedi.

Fiyatların stoklardan dolayı yükseldiğini belirten Altunhan, “Fıstık fiyatının yükselmesi, sürekli stoklardan kaynaklanıyor. Bunu elde tutuyorlar, tutulan fıstık satılmadığı için piyasada karaborsa oluyor. Ondan dolayı da fıstık fiyatı yükseliyor. Fiyat yükselsin diye stokluyorlar. Piyasa olmayınca bir ürünü almaya kalkarsanız kendi fiyatından iki kat fazlasını söylerler. Sen de almak zorundasın.” ifadelerini kullandı. 

Altunhan, müşterilerinin yüzde 90’nın fıstıklı kadayıf talebinde bulunduğunu, fıstık fiyatlarının yükselmesiyle oluşan cari açık nedeniyle çalışan personellere ödeme yapamadığını kaydetti.

Altunhan son olarak, “Bizim müşterilerimiz yüzde 90’nı fıstığa alışmış, biz müşteriye cevizli verirsek yemez ki, ne yapacağız? Her seferinde cari açık yaşıyoruz. Sıkıntılarımızın giderilmesini istiyoruz. Yetkililerden yardım bekliyoruz.   Daha önce biz kilosunu 55’e alırken bir programımız vardı. Fıstığın yükselişiyle birlikte ödememiz gereken 100 ise 200 verdik. İş yerinde çalışan elemanların paralarını ödeyemiyorum ve sıkıntılara giriyoruz.” ifadelerini kullandı. (İLKHA) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.