Tayland-Kamboçya sınır çatışmasında 2.haftaya girildi
Güneydoğu Asya'da 817 kilometre sınır hattı bulunan Tayland ve Kamboçya arasında yaşanan toprak anlaşmazlığı, ekimde ilan edilen ateşkese rağmen gerginlikler 8 Aralık'ta savaşa döndü.
Sınır anlaşmazlığı sebebiyle başlayan çatışmalardan dolayı 800 bin kişi, sınır bölgesinden tahliye edildi.
Çatışmalarda en az 25 kişinin öldüğü bunların arasında 14 Tayland askeri ve 11 Kamboçyalı sivil bulunduğu belirtildi.
Her iki taraf da çatışmaları diğerinin başlattığını iddia ederek, meşru müdafaa gerekçesiyle sivillere yönelik saldırılar konusunda karşılıklı suçlamalarda bulunuyor.
Trump 12 Aralık'ta yaptığı açıklamada Tayland ve Kamboçya arasında bir süredir devam eden çatışmalar konusunda iki ülke lideriyle yaptığı görüşmeler sonucu, tarafların ateşkesi kabul ettiğini belirtti.
Trump ayrıca, Tayland ve Kamboçya arasındaki ateşkesin sağlanmasına yönelik yardımlarından dolayı Malezya Başbakanı Enver İbrahim'e de teşekkür etti.
Ancak Taylandlı liderler daha sonra ateşkes anlaşmasının yapılmadığını çatışmaların devam ettiğini açıkladı.
Tayland Savunma Bakanlığı sözcüsü Surasant Kongsiri, Kamboçya'nın gece boyunca sınır illerinin birçoğunu topçu ateşi ve bombalarla vurduğunu bildirdi.
Kamboçya, Tayland ile olan sınır kapılarını kapatarak Tayland'da çalışmak için bulunan vatandaşlarını mahsur bıraktı.
Tayland'ın Kamboçya sınırındaki Trat eyaletine bağlı Khlong Yai, Bo Rai, Laem Ngop, Khao Saming ve Mueang Trat bölgelerinde devam eden çatışmalardan dolayı yerel saatle 19.00 ile 05.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.