TAYSAD Ar-Ge projeleri görücüye çıktı

TAYSAD Ar-Ge projeleri görücüye çıktı
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), Ar-Ge çalışmaları kapsamında; üyelerinin “Ağırlık Azaltma Teknolojileri” konseptiyle geliştirdiği projeleri TOFAŞ ARGE yöneticileri ve mühendislerinin beğenisine sundu.

HÜR24- Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), Ar-Ge buluşmalarının ilkini, geçtiğimiz günlerde TOFAŞ’ta gerçekleştirdi. TAYSAD üyesi firmaların mevcut Ar-Ge projelerini OEM’ler ile paylaşarak ortak projeler üretmeyi hedefleyen organizasyonun teması ise “Ağırlık Azaltma Teknolojileri” oldu. TAYSAD üyesi 14 firma, hali hazırda devam eden araç hafifletme odaklı Ar-Ge projelerini TOFAŞ’ın üst yönetimi ve mühendisleri ile paylaştı.

Etkinlikte açılış konuşmasını yapan TOFAŞ Ürün Mühendisliği Direktörü Enrico Gobetto, TOFAŞ Türkiye’nin Avrupa ve EMEA bölgesindeki en büyük 2 Ar-Ge Merkezi’nden biri olduğunu söyledi. Fiat-Chrysler organizasyonunun dünya genelinde birçok Ar-Ge Merkezi'ne sahip olduğunu belirten Gobetto, “Türkiye'de 1994'de kurulduk ve 2008 yılında Ar-Ge Merkezi Belgesini aldık. Ofis ve laboratuvarlarla birlikte insan kaynaklarına büyük yatırım yaptık. 2005'de 140 kişiydik, şimdi 600’ün üzerine çıktık” dedi.

700 milyon liralık Ar-Ge bütçesi

Ar-Ge harcamalarının artışına dikkat çeken Enrico Gobetto, geçtiğimiz yıl 700 milyon liralık Ar-Ge harcaması gerçekleştirdiklerini ve dünyada Ar-Ge Merkezleri arasında TOFAŞ olarak 573’üncü sırada olduklarını açıkladı. Gobetto, “Ar-Ge çalışmalarımıza ürün geliştirme ile başladık ve sonrasında her geçen gün daha fazla sorumluluk aldık. Son dönemdeki büyük projelerimizden biri, Doblo US versiyonuydu. Hepinizin iyi bildiği Fiat AEGEA Sedan’ın yüzde 70'inden fazlası, Türk Ar-Ge Mühendisleri tarafından tasarlandı ve gurur kaynağımız oldu. Tofaş olarak artık sadece ürün geliştirme değil aynı zamanda ileri teknoloji ve araştırmalara yatırım yapan bir Ar-Ge Merkeziyiz. Fiat Chrysler Ar-Ge Merkezleri galaksisine entegrasyonumuz bu şekilde tamamlanacak” diye konuştu.

4 yüz binden fazla araç üretilecek

TOFAŞ Ar-Ge'nin Fiat Chrysler dünyasında gerçekten önemli rol üstlendiğini belirten TOFAŞ Ürün Mühendisliği Direktörü Enrico Gobetto, güçlü değerlere sahip olduklarını ve artık sadece ticari araç üretmediklerini, yolcu araçları segmentinde de var olduklarını söyledi. Bu yıl için 4 yüz binden fazla araç üretimi planlandığını kaydeden ve iyi bir endüstriyel deneyime sahip olduklarını vurgulayan Enrico Gobetto, elektrikli araçlar, CNG ve LPG alanlarında da deneyimleri olduğunu, hedeflerine kısa zamanda ulaşacak esneklikte hareket edebildiklerini sözlerine ekledi.

TAYSAD’ın TOFAŞ’ın çalışmalarına ne gibi katkılar sağlayabileceğine değinen Gobetto sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye ve TAYSAD bizim için önemli. Pazar, büyüme potansiyeline sahip, yaklaşık 1 milyon araç söz konusu. Türkiye'ye yakın pazarlar da büyüyor. Sadece araç hafifletmeye değil araç enerji tüketimi azaltma, elektrifikasyon da dâhil 3 ana konuya yatırım yapıyoruz. Elektrifikasyon konusu bizim için bir sonraki toplantı gündemi olabilir.”

Hedefimiz Ar-Ge organizasyonlarını sürdürmek

Düzenlenen organizasyonda TAYSAD adına Genel Koordinatör Süheyl Baybalı bir konuşma yaptı. Sözlerine, tüm TOFAŞ yönetimine, Ar-Ge Departmanına, mühendislere ve TAYSAD üyelerine teşekkür ederek başlayan Baybalı, ”TAYSAD olarak bu konular üzerinde üyelerimiz ve ana sanayi firmalarımız ile birlikte çalışmak için zamanlamanın çok doğru olduğunu düşünüyoruz. Bizim hedefimiz, ortak Ar-Ge çalışmalarını artırmak ve sürdürmek. Üyelerimiz teknoloji, ürün ve dizayn aşamalarında birlikte çalışabilir, geliştirebilir ve dizayn yapabilir. TOFAŞ, Türkiye ve otomotiv pazarına ilişkin bu 3 önemli değer konusunda Enrico Gobetto ile tamamen hem fikirim. Bu planların bugün bir parçası olmak bizim için çok önemli. Bu organizasyonları yapmaktaki amacımız da bu zaten” dedi.

2020-2021 sıralarında emisyon yaklaşık yüzde 38 inecek

TAYSAD’ın gerçekleştirdiği yılın ilk Ar-Ge buluşmasında söz alan bir diğer isim de TOFAŞ Araç Hafifletme Proje Yöneticisi Murat Akdağ oldu. Akdağ devam eden çalışmaları aktarırken, ”Araç hafifletme veya ABD normlarına göre aracın daha az yakıt harcaması, tüm araç üreticilerinin motive olduğu bir husus. Bu konuya çözüm geliştirmek için; motor üzerinde çalışmak ve aracı hafifletmek ya da aracın genel enerji ihtiyacını azaltmak gerekiyor. Baktığınız zaman 2000'lerden bu yana yüzde 16 daha az sıkı bir hedefe ulaşmışken, önümüzdeki 3-4 senede yani 2020-2021 sıralarında, mevcut emisyonlarımızı yüzde 36-38 seviyelerinde düşürebileceğimize inanıyoruz. TOFAŞ'ın içinde bulunduğu genel dünya tablosu içinde, Fiat ve ailesi olarak bizim planımız tabi ki 96 gr.km/CO2'nin altına inebilmek. Daha önceden de söylediğimiz gibi 3 ana konu üzerinde detaylı çalışmaktayız” dedi.

Akdağ ayrıca 2020 ve sonrasında bu hedeflerin daha sertleşeceği ve düşeceğini düşünerek daha radikal malzemeler üzerine çalışmayı hedeflediklerini de şu sözlerle dile getirdi:

“Orta ve düşük etkiye sahip hatlarımız üzerinde alüminyum, sandviç yapılar, fiber bileşikler, çelikler gibi şu anda odaklandığımız araştırma konuları var. Bunları üretimde kolayca değiştirebileceğimiz özellikle yapısal olmayan bir şekilde aracın üzerine montaj sahasında entegre edilen parçalara odaklanıyoruz. Bir yandan da yetkinlik kazanmak için daha yapısal parçalar üzerine çalışıyoruz. 2020 ve sonrası için özellikle alternatif karbon bileşikler, bunlardan araç tasarımı ve alternatif araç tasarımları üzerine çalışmayı planlıyoruz”

Ağırlık Azaltma Teknolojileri konseptiyle ilki gerçekleştirilen Ar-Ge Buluşmaları’nda, TAYSAD üyesi 14 firma da mevcut hafifletme projeleri ve kazanımları hakkında sunum yaparak, görüş alışverişinde bulundular. 

Kaynak:HÜR24Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.