Teknik engeller ihracat artışını frenliyor
Ekonomi Bakanlığı ve Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) işbirliğinde gerçekleştirilen ‘Ticarette Teknik Engeller ve Çözüm Yolları Semineri’ UİB üyesi ihracatçı firma temsilcilerini bir araya getirdi.
Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Karabay, Daire Başkanı Gökhan Örnek, Dış Ticaret Uzmanı Kaan Köktürk ve Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Nurullah Asım Akbulut’un Tarife ve Gümrük Engelleri, Hizmet Ticareti Engeli, Menşe Kuralları ile İlgili Engeller, Yatırımlarla Bağlantılı Ticari Engeller gibi konularda katılımcıları bilgilendirdiği seminere, çok sayıda ihracatçı firma temsilcisi katıldı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan UİB Genel Sekreteri Mümin Karacakayalılar, “Standartlar, teknik düzenlemeler ve uygunluk değerlendirme işlemleri, çoğu zaman insan sağlığı ve güvenliği gibi meşru amaçların ötesinde ticarette teknik engeller olarak adlandırılan ve uluslararası ticaretin serbest akışını olumsuz etkileyen engellere yol açmaktadır.” dedi.
“Şeffaf olmayan düzenlemeler, firmalara ek maliyet açıyor”
İhracatta karşılaşılan teknik engellerin giderilmesinin sürdürülebilir ihracat artışının sağlanması açısından son derece önemli olduğunu ifade eden Karacakayalılar, “Uluslararası kabul görmüş standartlardan farklı teknik kriterlerin belirlenmesi ve gerektiğinde katı test ve belgelendirme işlemlerinin zorunlu kılınması bu alandaki en önemli sorunlardandır. Şeffaf bir şekilde kabul edilmeyen ve kullanılmayan bu düzenlemeler, ihracatçı firmalarımız açısından ek külfet ve maliyetlere yol açmakta ve rekabet edebilirliklerini güçleştirmektedir. İhracatta karşılaştığımız teknik engellerin giderilmesi, sürdürülebilir ihracat artışının sağlanması açısından da son derece önem arz etmektedir. Bu bağlamda düzenlenen seminerin bu konularda farkındalık yaratacağını düşünüyorum.” diye konuştu.
Ekonomi Bakanlığı’nın gözünde Bursa’nın oldukça değerli bir şehir olduğunu dile getiren Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Karabay ise, “Bursa, hem sanayisi, hem ticareti, hem de ihracata olan katkısı itibariyle kendisini kanıtlamış bir şehirdir. Dolayısıyla bakanlığımız için de oldukça önem arz etmektedir.” diye konuştu.
Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşmasının 20 yıldan bu yana devam ettiğini söyleyen Karabay, bu anlaşmaların büyük bir kısmının amacının gümrük duvarlarının minimize edilmesi olduğunu belirterek, “Ekonomik kalkınmada ihracatın itici güç olabilmesi için teknik kriterler hayati önem taşımaktadır.” dedi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.