Temmuz Ayı SAMEKS Verileri Açıklandı

Temmuz Ayı SAMEKS Verileri Açıklandı
Temmuz ayı SAMEKS verileri İstanbul’da açıklandı. Temmuz ayında SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 5,3 puan azalarak 47,9 seviyesine gerilerken 2016 yılının ilk 7 ayında ortalama olarak 50 baz puanın üzerinde 52,6 puan seviyesinde gerçekleşti.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), üniversitelerle ve çeşitli akademik kesimlerle 1 yıllık ortak çalışmaların neticesinde ön raporlarını hazırladıkları SAMEKS verilerini 42 aydır kamuoyu ile paylaşıyor. Her ayın son iş gününde kamuoyuyla paylaşılan Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) Temmuz ayı verileri açıklandı.

Temmuz ayında, Sanayi Endeksi bir önceki aya göre 5,2 puan azalarak 51,3 puanına gerilerken, Hizmet Endeksi de bir önceki aya göre 5,4 puan azalarak 46,5 seviyesine gerilemiştir. Buna bağlı olarak SAMEKS Bileşik Endeksi Temmuz ayında 47,9 seviyesinde gerçekleşmiştir.

“Gündüz üretip gece direneceğiz”

Temmuz ayı SAMEKS verilerini açıklayan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, SAMEKS’in, hizmet sektöründeki alt bileşenlerin zayıflamasına karşın, sanayi sektöründeki istihdam ve stoklardaki olumlu görünüm sayesinde azalışını sınırlandırdığını ifade etti. Olpak, “15 Temmuz’dan bu yana MÜSİAD olarak, yurt içinde ve yurt dışında bütün teşkilatlarımızla birlikte sabah üretmeye başlıyor, akşam meydanlarda direnmeye devam ediyoruz. 15 Temmuz günü cuntacıların darbe girişiminin ardından hareketlenen piyasaların, iradesine sahip çıkmak için meydanları dolduran Türk milletinin direnişi ile normale döndüğü görülmüştür. İş alemi olarak, bu darbe girişiminin çökertilmesinin orta ve uzun vadede ülke ekonomisine olumlu yansımalarının olacağı kanaatindeyiz, ayrıca T.C. Merkez Bankası’nın bankalara sınırsız likidite imkânı tanınması başta olmak üzere aldığı bir dizi önlemler ise piyasaları rahatlatmıştır” dedi.

Olpak sözlerine şöyle devam etti;

“Temmuz ayında gerek turizm sektöründeki daralmanın devam etmesi ve gerekse de yaz aylarının gelmesiyle yavaşlayan talep ile beraber Ramazan Bayramı tatili sebebiyle özellikle hizmet sektörü endeksinde iş hacmi ve satın almalarda daralmalar meydana gelmiştir. Sanayi sektörü endeksinde ise istihdam ve stoklar haricindeki diğer alt bileşenlerde düşüş olmasına rağmen baz puanın üzerinde seyretmesi sanayi üretimindeki artışın devam ettiğinin bir göstergesidir. Sanayi sektöründeki istihdamının artışı büyümeyi de olumlu yönde etkileyecektir.

Sanayi Endeksi hız kaybetmesine rağmen 50 baz puanın üzerinde

Sanayi sektörünün hız kaybetmesinde üretim, satın alım, yeni sipariş ve tedarikçilerin teslim süresi alt endekslerinde gözlenen azalışlar etkili olurken, stok ve istihdam alt endekslerindeki artış ise sanayi sektöründeki düşüşü sınırlandırdı. Temmuz ayında gözlenen hız kaybına rağmen; SAMEKS Sanayi Endeksi, 50 baz puanının üzerinde 51,3 puanı ile yer alarak sanayi sektöründe ekonomik açıdan görünümün pozitif olduğuna işaret ediyor.

Hizmet sektörünün hız kaybetmesinde iş hacmi, satın alma, stoklar, tedarikçilerin teslimat süresi ve istihdam alt endekslerinin tümünde meydana gelen azalışlar belirleyici olmuş ve hizmet sektörünün, 50 baz puanın altında 46,5 puana gerilemesine sebep olmuştur.

“Dış ticaret açığı ve cari açık azaldı, ihracat arttı”

2016 yılının Mayıs ayında, %9,6 artarak 12,1 milyar dolar seviyesine yükselen ihracat ve %3,8 oranında azalan ithalatın etkisiyle, dış ticaret açığı %25,5 azalmış ve 5,1 milyar dolar düzeyine gerilemiştir. Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı konumunda bulunan Avro Bölgesi’ne gerçekleştirilen ihracatın Mayıs ayında %25,1 artış kaydetmesi, bu dönemde artan ihracatın en önemli belirleyicisi olmuştur.

Cari açık ise Mayıs ayında önceki yılın aynı ayına göre 1,4 milyar dolar azalarak 2,9 milyar dolar seviyesine gerilemiştir. Böylece yılın ilk 5 ayına ait cari işlemler açığında %26,7 oranında daralma gerçekleşmiştir.

“Sanayide çarklar dönmeye devam ediyor”

Nisan ayında aylık bazda %1,1 azalarak hız kesen sanayi üretimi Mayıs ayında toparlanmış ve önceki aya göre %1,6 artış kaydetmiştir. Yıllık bazda sanayi üretiminde ise artış eğilimi sürmektedir. Yıllık bazda sanayi üretimi %5,6 artarak Türkiye ekonomisinde sanayi çarklarının dönmeye devam ettiğine işaret etmiştir.

“İstihdam tek haneli rakamlara geriledi”

Türkiye ekonomisinin genel olumlu gidişatına paralel olarak, işsizlik oranı Nisan 2016 döneminde son 2 yılın en düşük oranı olan %9,3’e gerileyerek 8 ay sonra tek haneli rakamlara gerilemiş oldu.

“Tüketici fiyatları beklentilerin üzerinde arttı”

Tüketici fiyatları ise Haziran ayında aylık bazda %0,47 ile beklentilerin üzerinde bir artış kaydetmiş ve böylece yıllık bazda fiyat artışı %7,64 olarak gerçekleşmiştir. Bu oran son 5 ayın en yüksek değeri olarak ölçülürken, gıda fiyatlarındaki hızlı artış enflasyondaki yukarı yönlü hareketin belirleyicisi olmuştur.

nail-olpak.jpg

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.