TİM İhracat Zirvesi’nde istihdamı artırmak için formüller paylaşıldı

TİM İhracat Zirvesi’nde istihdamı artırmak için formüller paylaşıldı
Türkiye ihracatının sorunlarını dile getirmek ve 2023 hedefine ulaşmada yeni açılımlar getirmek amacıyla Ekonomi Bakanlığı himayesinde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenen “İhracat Zirvesi 2016” devam ediyor.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin ev sahipliğinde düzenlenen zirvenin ikinci gününe Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci katılırken, yeni pazarlar, Sanayi 4.0, e-ticaret, hizmet ihracatı ve lojistik-gümrük konularda paneller de düzenlenecek.

 

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, açılışta yaptığı konuşmada ihracatta yeni bir hamle için yeni pazarlara açılmak gerektiğine dikkat çekerek “Türkiye’de 2002-2015 yıllarında yapılan ihracatın sadece yüzde 11,2'si pazar çeşitlendirmesi kaynaklı. Küresel kriz sonrası pazar çeşitlendirmesi kaynaklı ihracat 16 milyar dolar. Ancak bu rakamlar yeterli değil. İhracatçılarımızı bu konuda aydınlatmak ve yol göstermek istedik” dedi.

 

Daha fazla istihdam sağlayan daha düşük işveren payı ödemeli

Konuşmasında ihracat ailesi olarak Hükümetten taleplerini paylaşan Büyükekşi, işçi sayısının artmasının firmalara ilave yükümlülükler getirdiğini vurguladı. Büyükekşi, “Maliye Bakanımız, ‘Bundan sonra vergisini düzenli ödeyenlere bir indirim getireceğiz’ dedi. Bunun benzerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızdan talep ediyoruz. Çok personel çalıştıranların teşvik edilmesi gerekiyor. Daha fazla istihdam sağlayan firmalar daha düşük SGK işveren payı ödemeli. 100-250-500 gibi limitler belirlenmesini ve bu limitlerin üzerinde çalışanı olan firmaların 1 puan, 2,5 puan ve 5 puan daha düşük SGK işveren prim indirimi ödemesini öneriyoruz. Böylece daha fazla istihdam kurmanın yolunu açarız. Diğer türlü firmalar 99 çalışana ulaşınca ikinci firma kuruyor, yeni eleman almak yerine ikinci vardiyayı kuruyor, fazla mesai yaptırıyor” dedi.

Asgari ücretteki artışın ihracatçılara büyük bir yük getirdiğini de dile getiren Büyükekşi, “Madem ki asgari ücret işi enflasyon oranından kurtarıldı, geçen senenin zammını da göz önünde bulundurarak bu yıl enflasyonun altında bir rakamla geçen senenin dengelenmesini talep ediyoruz” dedi.

 

İşçi ve işverenden aylık kesintilerle Kıdem Tazminatı Fonu kurulsun

İşçi ile işveren arasında sorunlar oluşturan Kıdem Tazminatı konusunda, işverene yük olmayacak, işçiye de haksızlık yapılmayacak bir uygulama istediklerinin altını çizen Büyükekşi, “İşçi ve işverenin aylık kesinti ödemesi suretiyle Kıdem Tazminatı Fonu kurulmalı. İşçinin işten çıkması veya çıkarılması halinde tazminatının bu fondan ödenmesini sağlayacak düzenlemenin hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Ayrıca işsizlik rakamı yükselirken bizler işçi bulamıyoruz. Çünkü bazı insanlar, ailede biri sigortalı olduğunda yeşil kart hakkının kaybolmaması için kayıt dışında kalmayı tercih ediyorlar. Bu durumu ortadan kaldıracak düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesini talep ediyoruz” dedi.

 

Bakan Müezzinoğlu: “Alın teri ve akıl terinin hukuku korunacak”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Büyükekşi’nin konuşmasında dile getirdiği kıdem tazminatına sorununa değinerek “Kıdem tazminatında yalnız ‘Alın teri çok kutsaldır. Onun her türlü hakkını korumalıyız’ dersek, bu bizi bir süre daha götürebilir ama bir süre sonra sıkıntıya sokar. Bu nedenle akıl terinin ve bu anlamdaki girişimin hak ve hukukunu koruyan, ikisini birlikte sağlıklı götürebilen, çatışan değil, birlikte var olan ve güçlü olan bir yapıyı yönetim mantalitemize yerleştirmemiz lazım. Hiçbir iş yeri işçisiz olamayacağına göre, hiçbir çalışan ve işçi iş yersiz olamayacağına göre, birbirini tamamlayan, bütünleyen ve birlikte hak ve hukuklarını koruyabilen, bize de bu anlamda sağlıklı hakemlik sağlayan bir rolü inşallah önümüzdeki dönemde yerine getirebilmeyi arzu ediyoruz” dedi.

 

İhracatçıların e-ticarette yer alması için yüzde 80 oranında destek

Zirve kapsamında düzenlenen ve moderatörlüğünü TİM Genel Sekreteri Dr. Halil Bader Arslan’ın yaptığı İhracatta Yeni Pazarlar panelinde konuşan Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, “Dünya ticaretinin yüzde 82'sini serbest ticaret anlaşmaları şekillendiriyor. Bu çerçevede Başta Japonya, Meksika olmak üzere dünyanın önemli pazarları ve ekonomileri ile 23 Serbest Ticaret Anlaşması yürütüyoruz" dedi. Şenel ayrıca “Tüm ihracatçıların artık e-ticarette aktif olmasını istiyoruz. Dünyanın en önemli e-ticaret sitelerinde Türk ihracatçılarının da yer alması gerekiyor. Bunun için oldukça yüksek bir oran olan yüzde 80 ile bir destek öngörüyoruz” diye konuştu.

 

“İhracatı artırmak için tüketicilerin bizzat evlerine gidiyoruz”

Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu da topluluk olarak Türkiye'nin ihracatının yüzde 9'unu temsil ettiklerini belirterek “Son 5 yılda 30 milyar liralık yatırım yaptık. 25 binin üzerinde istihdam oluşturduk. Büyük şirketlerimizde üretimin yüzde 60'ı ihraç ediliyor. İhracatta herhangi bir pazara gidip bizzat hissetmeden potansiyeli görmemiz mümkün değil. Tüketicilerin alışkanlıklarını görmek için bizzat evlerine gidiyoruz” dedi.

tim-ihracat-zirvesi.jpg

tim-ihracat-zirvesi-001.jpg

tim-ihracat-zirvesi-002.jpg

tim-ihracat-zirvesi-003.jpg

tim-ihracat-zirvesi-004.jpg

tim-ihracat-zirvesi-005.jpg

 

“İhracatta aceleci değil hızlı olmalıyız”

Şişecam Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, “İhracat için iki nokta önemli; hedef pazarın iyi araştırılması, üretilen ürünün nerede satılabileceği ve şirketin ürün kabiliyetinin bilinmesi. Kalıcı olabilmek için tüketici tercihlerine yönelik yapılacak her adımın daha sonrasında bu talebi bozup bozmayacağını dikkate almak lazım. Kalıcı olmak için sabır ve çok ciddi çalışma gerektiriyor. Hızlı iş yapmakla acele iş yapmayı karıştırabiliyoruz. Acele etmeden hızlı bir şekilde ihracat yapmak isteyenlerin başarılı olacağını düşünüyorum" dedi.

 

“Türkiye gibi ülkelerle ticaret çok ilgi çekici hale geldi"

Meksika Büyükelçisi Martha Elena Federica Barcena Coqui ise “Türkiye için Avrupa Birliği (AB) ne ise, Meksika için de ABD odur. ABD'ye her gün 1,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiriyoruz. ABD'ye yıllık ihracat 385 milyar dolar civarında. Türkiye ile ticaretimiz geçen 12 yıl içinde yüzde 20 büyüdü. Türkiye gibi ülkelerle ticaret çok ilgi çekici hale geldi. Türkiye ile Meksika arasındaki STA için yedi tur görüşme yaptık. Bu STA'yı en kısa zamanda sonuçlandırmak çok önemli. Çünkü bu anlaşma pek çok fırsatı beraberinde getirecek” dedi.

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.