Tıpta çığır açacak buluş
Her biri alanında uzman 32 Türk doktor, neştere gerek kalmadan, damar tıkanıklığını ilaçla çözecek yöntem ile by pass ve stent tarih olacak.
Neştere gerek bırakmadan damar tıkanıklığını ilaçla çözecek çalışmaya imza atan Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisinden Patolojiye, Endokrinolojiden Genetik´e 32 profesörün yer aldığı Çalışma Grubu´nun buluşuyla by pass ve stent´e gerek kalmayacak.
DÜNYADA İLK
Ekibin başında İstanbul Tıp Fakültesi eski Dekanı ve Kardiyoloji Ana Bilim Dalı en kıdemli hocası Prof. Dr. Faruk Erzengin var. Damar sertliğini önlemek ve daha önce by pass ameliyatı olduğu halde, hastalığı devam edenlerin sorunlarını ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirten Prof. Erzengin şöyle konuştu: “Damar tıkanıklığının endotel hücreleri altında (İntima) veya arterin orta tabakası olan Muskuler Media´da olabildiği gibi, atardamarın (arterin) en dış tabakası olan Adventisya´dan da başlayabileceğini dünyada ilk kez biz tespit ettik. Devamlı ilerleyen bu hastalığa ilaçla çözüm ve tedavi yöntemleri geliştirdik. Sadece damar tıkanıklığıyla ilgili yeni teşhisler ortaya koymakla kalmadık. Yıllardır durdurulamaz, geriletilemez olarak bilinen damar sertliği hastalığının durdurulabildiğini ve tamamen geriletebildiğini ortaya çıkardık.”
MİLYONLARIN HAYATI KURTULACAK
Prof. Erzengin, tıp literatürüne girecek önemli bir adım attıklarının altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Çalışma, 13 bin 550 vakada başarılı sonuç verdi. İnsanoğlunun yaşamında atar damarın ömrü önemli. Hatta ‘İnsan, atar damarları kadar yaşıyor´ diyebiliriz. Çünkü beyine giden damar tıkandığında insan felç geçirebilir veya ölür. Kalbe giden atar damar tıkandığında enfaktüs yaşanır. Bacağa giden atar damar tıkandığında ise kangren ortaya çıkar. Buluşla milyonlarca kalp-damar hastası şifa bulacak. ABD´de FDA tarafından kabul edilen ilaçlarımızı, Sağlık Bakanlığı´nın da onayına sunduk. Dünya için önemli bir buluş olan bu ilaçların Türkiye´de üretilmesini istiyoruz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.