Şanlıurfa’da açılışı yapılan ‘4’üncü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda konuşan Tarım Bakanı Çelik, toprağın korunmasında başta şehrin yönetiminde söz sahibi olanlar olmak üzere herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.
Merkez Eyyübiye ilçesinde gerçekleştirilen fuar açılışına; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Milletvekillerinden Mahmut Kaçar, Mehmet Ali Cevheri, Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Şanlıurfa Başsavcısı Uğurhan Kuş, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Çakmaklı, ilçe belediye başkanları, oda başkanları ve halk katıldı.
Açılışta bir konuşma yapan Bakan Çelik, tarımın hiçbir zaman modası geçmeyen bir stratejik bir alan olduğunu belirterek çok ciddi bir tarım potansiyeline sahip olan Türkiye’nin bu potansiyeli en akılcı bir şekilde kullanması konusunda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.
Bu potansiyeli kullanmanın bir yolunun da tarım fuarları olduğunu söyleyen Çelik, "150 milyar dolarlık tarımsal hasıla, 40 milyar dolarlık tarımsal ihracat gibi hedeflerimiz var. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi laf ile olmaz. Bu hedeflerin gerçekleşmesi için hepimizin üzerine düşeni yerine getirmesi gerekiyor yani bilinçli bir tarıma ihtiyaç var. Milli tarım 'olmazsa olmaz' demek. Milli eğitimsiz eğitim olmaz. Tarımda aynı şekilde milli bir tarım politikası uygulamazsanız sofranıza koyacak aş ve ekmek bulamazsınız. Onun için milli tarım politikası laf olsun diye söylenmiş bir slogan değil. İçeriğiyle bu ülkenin topraklarını en sağlıklı ve verimli bir şekilde değerlendirip hem çiftçimizin yüzünü hem de gıda güvenliğimizi sağlayacak olan bir proje olduğunu herkesin bilmesi gerekir.” dedi.
Toprağın korunması noktasında Şanlıurfalıları uyaran Çelik, konuşmasına şöyle devam etti: “Toprağımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Toprağımıza sahip çıkarken takibi verimi de esas almamız gerekiyor. Toprak elden gidiyor. Ben buradan Şanlıurfalılara sesleniyorum. En çok övündüğümüz özelliklerimizden birisi tarımdır. Tarımı tarım yapan toprağımız bereketli Mezopotamya coğrafyasıdır. Bu coğrafyada siz eğer, tarımın temeli olan toprağı koruyamasanız gelecekten bahsedemezsiniz, 20 yıl sonra farklı bir Şanlıurfa ile karşı karşıya kalırsınız.”
Bugüne kadar 90 milyar liralık tarımsal desteği çiftçilere aktardıklarını ifade eden Çelik, bu desteğin verime dönüşmesi için gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi.
Çelik, "Bugüne kadar 15 yılda 90 milyar liralık tarımsal desteği çiftçimize aktarmışız. Bunun rasyonel bir şekilde verime dönüşecek şekilde aktarılması konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Verdiğimiz yıllık 13 milyar liralık desteği 'Ne şekilde, hangi alanda, hangi noktada versek verimimizi artırırız' noktasında hem hayvancılık hem bitkisel üretime yönelik çalışmalarımız son aşamaya gelmiş bulunuyor. İnşallah bu noktada vereceğimiz destekler üretimin artmasını sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.
Bakan Çelik, konuşmasının ardından beraberinde Vali Güngör Azim Tuna, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ve diğer ilgililerle açılışını gerçekleştirdiği fuar alanını gezerek firma temsilcilerinin ürünlere ilişkin bilgi aldı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.