Trump, "Altın Kubbe" füze savunma sistemini duyurdu: Uzaya silah yerleştirilecek!
Oval Ofis’te konuşan Trump, bu sistemin “görev süresi sona ermeden önce tam operasyonel hale gelmesini” beklediğini söyledi.
AP'nin haberine göre konuya yakın bir ABD yetkilisi ise sistemin bu tarihe kadar kısmen faaliyete geçebileceğini belirtti.
Trump, halihazırda Uzay Kuvvetleri Komutan Yardımcısı olarak görev yapan General Michael Guetlein’in Golden Dome’un ilerleyişini denetlemekle sorumlu olacağını da duyurdu.
Trump, "Sistemin 2,5-3 yıl içinde oturacağını düşünüyoruz" diye ekledi ve Kanada'nın topraklarının yeni sisteme dahil edilmesi konusunda ABD ile işbirliğine sıcak baktığını kaydetti.
ABD Başkanı Donald Trump ile birlikte Beyaz Saray'da konuşan Pentagon Şefi Pete Hegseth ise "ABD'nin yeni füze savunma sistemi Altın Kubbe, diğer şeylerin yanı sıra nükleer silahları engellemek için tasarlanacak." dedi.
Hegseth, "Vatanımızı seyir füzeleri, balistik füzeler, hipersonik füzeler, insansız hava araçları, ister konvansiyonel ister nükleer silahlı olsun, her türlü saldırıdan koruyacağız" diyerek yeni füze savunma sisteminin oluşturulmasını "Amerika'nın güvenliğine yönelik çığır açıcı bir yatırım" olarak nitelendirdi.
Füze tehdidine karşı 4 aşamalı savunma
Altın Kubbe sistemi, füzeleri dört ana safhada durdurabilecek kara ve uzay tabanlı sistemlerden oluşacak: Fırlatma öncesi tespit ve imha, fırlatmanın ilk aşamasında müdahale, orta uçuş safhasında durdurma ve hedefe yaklaşırken son dakikalarda imha.
Pentagon’da görevli planlamacılar son aylarda bu sistemin uzay temelli bileşenlerini içeren orta, yüksek ve “ekstra yüksek” bütçeli üç ayrı versiyon üzerinde çalışıyor. Fark, esas olarak kaç uydu ve sensör alınacağına ve ilk kez uzaya konuşlandırılacak önleyici silahların miktarına göre değişiyor.
ABD Kongre Bütçe Ofisi, yalnızca uzay bileşenlerinin önümüzdeki 20 yıl içinde 542 milyar dolara kadar mal olabileceğini belirtiyor. Trump, program için vergi indirimi tasarısı kapsamında ilk etapta 25 milyar dolarlık bir fon talep etti.
Hedef: Çin ve Rusya’nın yeni nesil füzeleri
Pentagon yıllardır, Çin ve Rusya tarafından geliştirilen yeni nesil füzelerin çok gelişmiş olduğunu ve bu tehditlere karşı daha etkili savunma sistemlerine ihtiyaç duyulduğunu savunuyor. Altın Kubbe'nin odak noktası, bu tür füzeleri mümkün olan en erken aşamada veya uçuşun ortasında durdurmak olacak.
ABD Uzay Kuvvetleri Komutanı General Chance Saltzman, Salı günü Kongre’de yaptığı açıklamada, bu yeni sistemde yer alacak uzay tabanlı silahların “askeri uzay teşkilatları tarafından daha önce hiç gerçekleştirilmemiş görevler için yeni ve gelişen gereklilikleri” temsil ettiğini söyledi.
Trump her ne kadar sistemi istese de henüz Altın Kubbe için onaylanmış bir bütçe bulunmuyor. Yeni Hava Kuvvetleri Bakanı Troy Meink, Senato’da yaptığı açıklamada, programın halen “kavramsal aşamada” olduğunu ifade etti.
ABD Başkanı Donald Trump, başkanlığının ilk haftasında imzaladığı bir başkanlık kararnamesiyle Pentagon’a uzay temelli önleyici sistemler geliştirilmesi talimatı vermişti.
Sistemin operasyonel ihtiyaçlarını belirlemekle görevli olan Kuzey Komutanlığı ve Pentagon ise şu anda “ilk yetenek belgeleri” hazırlıyor. Bu belgeler, sistemin neleri başarması gerektiğini tanımlayan temel dokümanlar olacak.
Mevcut füze savunma sistemlerinin bir kısmı -örneğin Ukrayna’ya sağlanan Patriot bataryaları ve yörüngedeki füze tespit uyduları- Altın Kubbe'nin bir parçası olarak entegre edilecek.
ABD'nin 40. Başkanı Ronald Reagan döneminin meşhur Stratejik Savunma Girişimi olan bu sistem, "Yıldız Savaşları" olarak da biliniyordu. O zamanki program ABD federal bütçesinden yaklaşık 30 milyar dolar harcadı ancak sonunda kapatıldı.
Rusya ve Çin’in tutumu
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in 8 Mayıs’ta gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından kabul edilen ortak bildiride, ABD’nin “Golden Dome (Altın Kubbe)” programının “derinlemesine istikrarsızlaştırıcı bir nitelik” taşıdığı vurgulandı. Belgede, söz konusu Amerikan projesinin, herhangi bir sınırlamaya tabi olmayan, küresel çapta, derin katmanlı ve çok alanlı bir füze savunma sistemi oluşturmayı hedeflediği; bunun da tüm türden füze tehditlerine karşı, özellikle de “güç bakımından eşit ve karşılaştırılabilir rakiplerden” gelen tehditlere karşı bir koruma amaçladığı belirtildi.
Rusya ve Çin, bu durumun, küresel stratejik istikrarın korunmasında temel ilkelerden biri olan, stratejik taarruz ve stratejik savunma silahları arasındaki ayrılmaz bağın tamamen ve nihai olarak reddedilmesi anlamına geldiğini ifade etti. Taraflar ayrıca söz konusu projenin, füzelerin ve onları kullanan altyapının fırlatma öncesi safhada kinetik ve kinetik olmayan araçlarla imha edilmesine yönelik teknolojilerin daha da geliştirilmesine ek bir ivme kazandırdığını belirtti.
Durumun daha da kötüleştiği bir diğer noktanın ise, programın uzayda muharebe operasyonları yürütmeye yönelik araçların cephaneliğini önemli ölçüde güçlendirmeyi öngörmesi olduğu belirtiliyor.
Moskova ve Pekin, bu kapsamda yörüngeye önleme sistemleri yerleştirilmesini de içeren çalışmaların, uzayı bir silahlanma ortamına ve silahlı çatışma alanına dönüştürdüğü uyarısında bulunuyor.
Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.