Trump: Kanada misilleme yaparsa ABD tarifelerini yükseltecek
Trump, Truth Social'da yaptığı paylaşımda, "Lütfen Kanada Valisi (Başbakan Justin) Trudeau'ya, ABD'ye misilleme niteliğinde gümrük vergileri uyguladığında, bizim misilleme niteliğindeki gümrük vergilerimizin de hemen aynı oranda artacağını açıklayın." ifadelerini kullandı.
Trudeau daha önce yaptığı açıklamada, ABD'nin Kanada'ya karşı bir ticaret savaşı başlattığını ve bu nedenle Ottawa'nın Washington'a misilleme niteliğinde gümrük vergileri uyguladığını belirtmişti. Kanada'nın 155 milyar Kanada doları (107,4 milyar dolar) değerindeki Amerikan mallarına yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulayacağını söyleyen Trudeau, Kanada'nın 4 Mart'ta 30 milyar dolar değerinde Amerikan malına gümrük vergisi uygulayacağını, kalan 125 milyar dolarlık kısmın ise "21 gün içinde uygulanacağını" söyledi. ABD kendi tarifelerini kaldırana kadar Kanada'nın tarifelerinin yürürlükte kalacağını da sözlerine ekledi.
Ayrıca Kanada yetkilileri, ABD'nin Kanada mallarına daha yüksek tarifeler uygulaması nedeniyle Dünya Ticaret Örgütü'ne dava açtı ve ABD, Meksika ve Kanada arasında yapılacak üçlü bir anlaşmayla bu durumu çözmeye çalışacak.
ABD yönetimi, 4 Mart'ta Kanada ve Meksika'dan yapılan ithalatın tamamına yakınına yüzde 25 oranında gümrük vergisi koydu, ayrıca Çin'den gelen mallara uygulanan gümrük vergilerini yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkardı. Bloomberg'e göre, yıllık değeri yaklaşık 1,5 trilyon dolar olan ithal mallara vergi konuldu.
Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.