Türkiye, en önemli ihraç ürünlerinden Oryantal tütünde dünya lideri

Türkiye, en önemli ihraç ürünlerinden  Oryantal tütünde dünya lideri
Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, ‘oryantal tütün üretiminde dünya birincisi olan Türkiye'nin 45 pazara ihracat yaptığını söyledi.

14 Mayıs Dünya Çiftçiler günü dolayısıyla konuşan Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, ‘oryantal tütün üretiminde dünya birincisi olan ülkemizden 45 pazara ihracat yapıldığını, 500 milyon dolarlık bir ihracat geliri sağlandığını ve ülke ekonomisine büyük katkılar yapıldığını’ dile getirdi.

‘Dünya Pazarlarında Oryantal Tütün Büyük Talep Görmektedir’

Anadolu topraklarında yetişen tütün bitkisi, ülkemizin iklim ve toprak özellikleri ve çiftçimizin mahareti sayesinde, kendine has aroması ve kalitesi ile dünya pazarlarında “Oryantal Tütün” veya “Türk Tütünü” adıyla aranmakta, talep görmektedir.

turkiye,-en-onemli-ihrac-urunlerinden--oryantal-tutunde-dunya-lideri-001.jpg

turkiye,-en-onemli-ihrac-urunlerinden--oryantal-tutunde-dunya-lideri.jpg

turkiye,-en-onemli-ihrac-urunlerinden--oryantal-tutunde-dunya-lideri-002.jpg

turkiye,-en-onemli-ihrac-urunlerinden--oryantal-tutunde-dunya-lideri-003.jpg

Oryantal tütün üretiminde dünya birincisi olan Türkiye’de bugün yaklaşık 61 bin çiftçimiz tütün üretimi yapmakta, 350 bin kişi de geçimini tütün tarımından sağlamaktadır.  Ülkemizin değerli topraklarında yetiştirilen ‘Türk Tütün’ü 45 civarında ülkeye ihraç edilmekte ve bu sayede ülkemize her yıl yaklaşık 500 milyon dolar ihracat geliri kazandırılmaktadır. Tütün ihraç eden ülkeler arasında ilk 10 sırada yer alan Türkiye’nin 2023 yılı ihracat hedeflerine ulaşılmasında da tütün tarımı her zamanki katkısını sağlayacaktır.

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü sebebiyle konuşan Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren tarım sektörümüzün lokomotif ürünlerinden olan tütün, geçmişte olduğu gibi bugün de Türk çiftçisi ve ülke ekonomisi açısından önemli katma değer yaratmaya devam ediyor. Bu vesile ile tüm tütün çiftçilerimizin çiftçiler gününü kutluyor ve ülke ekonomisine yaptıkları önemli katkılardan ötürü kendilerine teşekkür ediyorum” dedi. 

‘İyi Tarım Uygulamaları ile Tütünde Rekabet Gücünün Artırılması’

Küresel rekabetin her geçen gün daha da sertleştiği, ülkelerin ihracat gelirlerini artırmak ve ihracat pazarlarını çeşitlendirmek için birbiriyle kıyasıya yarıştığı günümüzde, Tarım Bakanlığı’mızın uyguladığı yerinde ve bilinçli politikalar daha da önem kazanmaktadır.

 

 

 

Bu çerçevede, ülkemizin simge tarımsal ürünlerinden olan oryantal tütün tarımında da iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması yönünde gösterilecek gayretler, bu alanda küresel rekabet gücümüzün artırılması ve çiftçimizin sosyo-ekonomik seviyesinin geliştirilmesi açısından çok büyük önem taşımaktadır.

‘Uluslararası Platformlarda Tütünü Destekleyen Bir Yaklaşım’

Bununla birlikte, bazı uluslararası platformlarda, tütün tarımı yapılmayan ülkelerce gündeme getirilen ve herhangi bir dayanağı bulunmayan, tütün üretiminin sınırlandırılması ve nikotinin azaltılması gibi stratejilerin uygulanması orta ve uzun vadede “Türk Tütünü”ne ilişkin arz ve talebe önemli ölçüde zarar verecek yaklaşımlar olarak görülmektedir. Bazı ülke ve organizasyonlarca önerilen nikotin azaltılması stratejileri fiilen “Türk Tütünü”nün ortadan kalkması sonucunu doğurabilecek girişimlerdir. Bu sebeple, hem ülke ekonomisine hem de tütün çiftçisine zarar verebilecek kısıtlamaların karşısında durmak önemli bir görev ve sorumluluktur.

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.