Türkiye, internette 'özgür olmayan ülkeler' arasına düşürüldü
Geçtiğimiz yıl 58 puanla 'kısmen özgür ülke' kapsamında değerlendirilen ülkeler arasında bulunan Türkiye, internet özgürlüğü konusunda 2011 yılından bu yana 16 puanlık bir gerileme gösterdi.
Türkiye'de internet özgürlüğünün son yıllarda kötüleştiğine işaret edilen raporda, sosyal medya platformlarının engellenmesi, kullanıcıların çoğunlukla hükümet yetkililerine yönelik ya da dinle bağlantılı eleştirileriyle alakalı suçlamalardan adli kovuşturmaya uğraması gibi gelişmeler vurgulandı.
'KRİTİK ROLÜNE RAĞMEN İNTERNET KISITLAMALARI ARTTI'
Raporda bu kısıtlamaların, sosyal medya ve iletişim uygulamalarının darbe teşebbüsüne karşı halkı harekete geçirmede oynadığı kritik role rağmen, 15 Temmuz 2016'daki başarısız darbe teşebbüsünden sonra da artmaya devam ettiği belirtildi.
Raporda Türkiye ile birlikte kategorisi düşen ülkeler arasında Brezilya da yer aldı. Brezilya, 'özgür ülke' kategorisinden 'kısmen özgür' kategorisine geriledi.
Çin ikinci kez 'özgür olmayan ülke' kategorisinde yer alırken, Çin'i Suriye, İran ve Etiyopya izledi. 65 ülkenin internet özgürlüğünün irdelendiği raporda Özbekistan, Küba, Vietnam ve Suudi Arabistan da özgür olmayan ülkeler içinde yer aldı. Uganda, Kamboçya ve Bangladeş ise, geçen yıla göre notu en çok düşen ülkeler oldu.
'İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLAMALARI İKİYE KATLANDI'
Özgürlük Evi'nin raporunda, dünya genelinde hükümetlerin ifade özgürlüğünü kısıtlama, şifreleme teknolojilerini yasaklama ve yetkililerce kabul edilemez bulunan paylaşımlar yapan kullanıcıları cezalandırma gibi uygulamaların ikiye katlandığı belirtildi.
ABD'de internet özgürlüğünün de değerlendirildiği raporda, ülkede internetin özgür olduğu belirtildi. Ancak araştırma yöneticisi Adrian Şahbaz, 8 Kasım'da yapılan başkanlık seçimlerini kazanan Cumhuriyetçi Partili Donald Trump'ın bu özgürlüğü ne kadar koruyacağına ilişkin kaygıları olduğunu söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.