Türkiye-Peru ilişkileri gelişiyor

Türkiye-Peru ilişkileri gelişiyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala ile yaptığı görüşmede iki ülke arasındaki işbirliğinin bölgeye önemli katkı sağlayacağının altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, “İnsani meselelerdeki hassasiyetiyle bilinen Peru’nun da Suriyeli mültecilerin acısına ortak olacağına, bu meselenin uluslararası alanda hak ettiği yeri alması için çaba göstereceğine eminim” dedi.

TÜRKİYE-PERU İLİŞKİLERİ GELİŞİYOR

Başkanlık Sarayı’nda düzenlenen toplantı sonrası görüşme ilişkin bilgiler paylaşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Peru’ya gerçekleştirdiği ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye’den Peru’ya cumhurbaşkanı seviyesinde ilk ziyareti yapmanın kendisi için iftihar vesilesi olduğunu belirten Erdoğan, “Ancak bu ziyaretlerde epeyce geç kalındığını söylemek zorundayım. 2010’da açılan büyükelçiliklerle birlikte kısa zamanda başarılı sonuçlar aldığımızı, ilişkilerimizin birçok alanda hızla geliştiğini gördük. Son dönemde, ekonomik iş birliği, vize muafiyeti ve hava ulaştırması gibi, ilişkilerimizin ahdi zeminini güçlendiren anlaşmaların imzalanmasıyla yeni bir sürece girmiş bulunuyoruz. Bugün de 5 sözleşme imzalamış bulunuyoruz” diye konuştu.

“BAĞIMSIZLIK MÜCADELEMİZ BENZERLİK ARZ EDİYOR”

Peru ve Türkiye’nin kendi bölgelerinde kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış iki ülke olduğunu dile getiren Erdoğan, “Sömürgeleşme ve yabancı işgali karşısında halklarımızın ortaya koyduğu bağımsızlık mücadelesi de birbirleriyle benzerlik arz ediyor. Türkiye ve Peru’nun ticaretten turizme, ekonomiden altyapı yatırımlarına kadar birçok alanda keşfedilmeyi bekleyen önemli potansiyelleri olduğuna inanıyorum. Türk iş adamlarının Peru’da, Perulu iş adamlarının Türkiye’de veyahut da birlikte üçüncü ülkelerde birçok yatırımlara girmelerinin önünü açalım istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Peru ile ticari ilişkilere de değinen Erdoğan, “Tabii en önemli arzumuz, onu da söyleyeyim, aramızdaki ticaret hacmini de 2015’te 260 milyon dolar olan bu ticaret hacmini de çok kısa bir zaman içerisinde 1 milyar doların üzerine çıkarmaktır, bu iradenin de taraflarda olduğunu gördüm” değerlendirmesinde bulundu.

“IMF PARA VERİP YÖNETMEYE ÇALIŞIYOR”

Lima’da düzenlenen DEİK toplantısına da katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada; “IMF bizimle ilgili tahminlerinin çoğunu tutturamadı. Göreve geldiğimizde IMF’ye borcumuz 23 milyar dolardı şimdi borcumuz yok. IMF sadece para vermiyor. Verdiği paranın nasıl harcandığına da bakmıyor. Para verdiği ülkeleri siyaseten yönetmeye çalışıyor” dedi.

‘IMF DAHA KAPIMIZA GELMEDİ’

“Ben bunu zamanında IMF başkanına da söyledim, böyle bişe olursa ben öyle her başbakana benzemem dedim. Bakarsınız taksitler zamanında ödeniyor mu ödeniyor o yeter” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ve şimdi IMF bizden 5 milyar dolar borç istedi. Ama henüz kapıya gelmediler demek ki şuan ihtiyaçları yok” şeklinde konuştu.

HUMALA: BİZİM İÇİN TARİHİ BİR AN

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Hoş geldiniz” diyerek konuşmasına başlayan Peru Devlet Başkanı Humala, “Gerçekten tarihi bir an, ilk defa Peru Cumhuriyeti’ne ülkenizin cumhurbaşkanı bu seviyede bir ziyaret gerçekleştiriyor” dedi. Türkiye’nin dünyanın ilk 20 ekonomisinden birisi olduğunu ve G20’ye de ev sahipliği yaptığını hatırlatan Humala, ziyaretin bu açıdan kendileri için büyük önem taşıdığını vurguladı.  Dünya ekonomilerinin birbirini tamamlayıcı bir karaktere sahip olduğunu anlatan Humala, serbest ticaret iş birliği anlaşması gibi anlaşmalardan, Türkiye’nin bölgeye gelmesiyle daha dinamik şekilde her iki ülkenin de fayda sağlayacağını kaydetti. Dünyanın birçok noktasındaki şiddet ortamını kınadıklarını belirten Humala, şöyle devam etti: “Dünyadaki barış ortamında, bizim de içinde bulunduğumuz barış ortamında yıllarca terörle mücadele edildi. Türkiye’deki mülteci durumunu gündeme getirmek istiyorum. 2,5 milyon insanın barış ve huzur arayarak topraklarından, evlerini terk ederek başka ülkelere geçmek zorunda kaldıklarını görüyoruz. Şiddetle mücadeleyle, şiddeti yenmeyle bu tür sorunları çözebiliriz.”

Kaynak:Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.