Türkiye'de "siyah pirinç" üretilecek

Türkiye'de "siyah pirinç" üretilecek
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, gelecek yıldan itibaren Türkiye'de "siyah pirinç" üretimi yapılacağı bilgisini verdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından Türkiye'de ilk kez geliştirilen "Etçi Damızlık Tavuk (Anadolu -T)" ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünde ıslah edilerek geliştirilen "Siyah Pirinç (Siyah-1)" ile ilgili tanıtım toplantısı düzenledi.

Burada yaptığı konuşmada Bakan Çelik, tavuk eti sektörünün dünyadaki ekonomik büyüklüğünün 200 milyar dolar olduğunu belirterek, Türkiye'de ilk etçi damızlık tavuğun geliştirildiği bilgisini verdi.

Yılda 2 milyon ton piliç eti üreten Türkiye'nin, bu rakamla dünyada 9'uncu sırada bulunduğunu söyleyen Çelik, kanatlı et ihracatında ise 11'inci sırada yer aldığını dile getirdi.

Çelik, "Bugün dünyada kendi etçi damızlığını geliştirmiş Almanya, Fransa ve Amerika olmak üzere üç ülke bulunmaktadır. Dünya tavuk eti üretiminin yüzde 90'ı, bu üç ülkenin geliştirdiği hatlarla sağlanmaktadır. Biz de bu sektörde söz sahibi olmak ve ülkemiz ekonomisine katma değer sağlayabilmek için etçi tavukta devam eden Ar-Ge çalışmalarının sonucunu bugün aldık. Dünyada var olan 3 etçi tavuk hattına bugün 4'üncü hat Türkiye tarafından ilave edilmektedir. Kendi Ar-Ge çalışmalarımız ile kendi etçi damızlık tavuğumuzu geliştirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu gelişme dışa bağımlılığı azaltacak ve orta vadede de dışa bağımlılığı ortadan kaldırmış olacaktır." dedi.

Geliştirilen etçi tavuğa ilişkin verilerin özel sektörle paylaşıldıktan sonra taleplerin toplanmaya başlandığını söyleyen Çelik, bu doğrultuda aralık ayından itibaren özel sektöre etlik ebeveynlerin verilmeye başlanacağını belirtti.

Dünyada yılda 480 milyon ton pirinç üretimi yapıldığı bilgisini veren Çelik, Türkiye'de geçen yıl 920 bin ton pirinç üretildiğini açıkladı.

Siyah pirinç üretilecek

2018'den itibaren siyah pirinç üretiminin gerçekleştirileceğini ifade eden Çelik, şunları söyledi: "Bakanlığımız Türkiye'de konvansiyonel çeltik ıslah çalışmaları yanında besin değeri daha yüksek olan ve diyetlerde tavsiye edilen siyah pirinç ile ilgili ıslah çalışmalarını tamamlamış bulunmaktadır. 2018'den itibaren siyah pirincin üretimi gerçekleştirilecek. Bu siyah pirinç protein değeri, çinko, demir, magnezyum, fosfor, kalsiyum, sindirilebilir selüloz ve B vitamini açısından zengin. Karbonhidrat ve enerji oranı düşük. Dolayısıyla şeker hastalığı açısından son derece önemli, kanser ve benzeri hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirme özelliğine sahip. İnsan sağlığı açısından besleyiciliği daha yüksek besinler geliştirmeyi hedefliyoruz. 2017 sonuna kadar yeni bir siyah pirinç tescil edilmesine yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca çölyak hastaları için de gluten içermeyen çeşitleri geliştirme çalışmalarımız devam etmektedir."

Ayrıca Çelik, genetiğinde değişikliğe gidilmeden siyah pirinç geliştirildiğini sözlerine ekledi.

"Dişi hayvan kurban pazarlarına girmeyecek"

Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çelik, Kurban Bayramı'nda dişi hayvanların satışına ilişkin bir soru üzerine, "Bu milli bir meseledir, bunun siyaset dönemi ile falan ilgisi yok. Kendi hayvan varlığımızı kendi coğrafyamızda üretmemiz gerekiyor. Biz bu kadar damızlığa ve üretime destek verirken 'Kurban Bayramı geliyor, dişi hayvan keselim.' dediğiniz an büyük bir çelişki meydana geliyor. Bu çelişkinin olmamasının yolu, dişi hayvanın kurban pazarlarına girmemesi. Bu kesin kararımız ve bu konuda bakanlık olarak bütün mülki amirlerle bir denetim faaliyeti içerisinde olacağımızı bugünden söylüyoruz ki Anadolu'nun çok uzak yerlerinden hayvan taşımaya kalkanlar gereksiz bir zahmete girmesinler. Bu bazı kişilerin hoşuna gitmeyebilir ama milletin ve ülkenin geleceği açısından bunların mutlaka olması gerekiyor. Artık bireysellikten çıkmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.