Türkiye'nin ilk çizgili sırtlanı parka geldi
İtalya’nın Valbremboo Hayvanat Bahçesinden önce Almanya’ya götürülen ve orada bir gün konaklayan dişi çizgili sırtlanı Almanya’dan İstanbul Atatürk Havalimanına geldi. 2013 yılında doğan ve nesli tükenme noktasında olan hayvanlardan biri olan dişi sırtlan hayvanat bahçesinde koruma altına alınacak. Çizgili sırtlanlar diğer sırtlanlara göre daha zarif bir vücuda sahiptir. 110 santim uzunluğa ve 50 kiloya kadar ulaşabilir.
“TÜRKİYE’NİN İLK ÇİZGİLİ SIRTLANI PARKA GELDİ”
Sırtlan ile ilgili bilgi veren Darıca Faruk Yalçın Hayvanlar Alemi ve Botanik Parkı Genel Müdürü Yücel Yılmaz, “Türkiye’nin ilk çizgili sırtlanını bekliyoruz. Parkımıza geldi, birazdan araçtan indirip kafesine bırakacağız. Burası onun için hazırladığımız bir alan. Burası bahçe kısmı, içeride de kışlık kısmı var. İtalya’dan geliyor. 3 yaşında ve dişi. İnşallah yarında Almanya’dan erkeği gelmiş olacak” dedi.
“15-18 YIL KADAR ÖMÜRLERİ VAR”
Çizgili sırtlanların Türkiye’ye özgü bir tür olduğunu belirten Yılmaz, “Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de bol miktarda görülen günümüzde de Orman Su İşleri Bakanlığı tarafından foto kapanlarla zaman zaman tespit edilen hayvanlar. Yerlerinin işgali yüzünden günümüzde neredeyse yok denecek kadar az. Bu bildiğimiz belgesellerde ki Afrika sırtlanlarından farkı çizgili olması onlar noktalı oluyor. Çizgili sırtlanlar tek başlarına yaşıyorlar ya da çok küçül aile grupları oluşturuyorlar. Afrika’dakiler sürü halinde yaşıyorlar. 15-18 yıl kadar ömürleri var” şeklinde konuştu.
“GERGEDAN SAMİR’İN EŞİ DE İNŞALLAH 8 HAZİRAN’DA GELECEK”
Sırtlanların beslenme şekli ile ilgili de bilgiler veren Yılmaz, “Genelde etçil ama meyve ve sebze de yiyen hayvanlar. Avlanmayı pek sevmezler genelde leş yiyorlar ama ihtiyaç olduğu zaman küçük hayvanlar, kemirgenler, sürüngenler ile beslenirler. Türkiye’de ilk defa gergedanımız Samir gibi bir çizgili sırtlanımız da oldu. İnşallah yeni hayvanlar ve yeni türlerimizde yakında gelmiş olacak. Tür sayısı sırtlanlarla beraber 287’den 288’e yükseldi. Gergedan Samir’in eşi de inşallah 8 Haziran’da gelecek” ifadelerini kullandı.
“HAYVANAT BAHÇELERİNİN ÜÇ AMACI VAR”
Hayvanat bahçelerinin üç amacı olduğuna değinen Yılmaz, “Birincisi korumak, üretmek ve çoğalmalarını sağlamak. İkincisi çocuklar başta olmak üzere insanlara eğitim vermek. Üçüncüsü ise doğada yapılan hayvanlarla ilgili çalışmalara destek olmak. Biz mümkün olduğu kadar bunları yapmaya çalışıyoruz. Tabi ki amacımız bunları eşleştirip üretmek. Çoğaldığı zamanda diğer hayvanat bahçeleri ile değiş tokuş usulü değerlendirmek. İsimlerini web sayfamızda ve facebook gibi adreslerde düzenleyeceğimiz anket ile belirleyeceğiz” dedi.
“YUVASINI DOĞAL ORTAMINA UYGUN HAZIRLADIK”
Türkiye’nin ilk çizgili sırtlanının yuvası hakkında bilgi veren Yılmaz, “Doğal ortamına uygun hazırladık. Daha çok kayalık ve ağaçların olduğu yerleri seviyorlar. Açık alanları pek sevmiyorlar. O yüzden binasını taştan yaptık. Burası şuanda Avrupa’da bulunan diğer hayvanat bahçelerinde yaşayan diğer sırtlan yerlerinden çok daha üst seviyede bir yer” şeklinde konuştu.
Yapılan açıklamanın ardından havaalanından gelen araçtan yaşam alanına götürülen Türkiye’nin ilk çizgili sırtlan yeni bir yere gelmiş olmanın şaşkınlığı ile kafesinden çıkartılamadı. Yaklaşık 1 buçuk saatlik beklenin ardından bir açıklama daha yapan Yılmaz, “Sırtlanımız uzun bir yolcuğun ardından kafesinden çıkmamakta direniyor. Bizde kendi kendine çıksın diye rahatsız etmiyoruz. Kafesin kapısını açık bıraktık bekleyeceğiz sabaha kadar” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin ilk çizgili sırtlanı uzun bir süre kafesinden çıkartılamayınca, sabaha kadar kendisinin çıkması için kafesinin kapısı açık bir şekilde yuvasının içerisinde bırakıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.