"Ülkemizde son 10 yılda 29 bin kişi intihar ederek hayatını kaybetti"

"Ülkemizde son 10 yılda 29 bin kişi intihar ederek hayatını kaybetti"
​Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ‘İntiharı Önleme, Medya ve Madde Bağımlılığıyla’ ilgili eğitim semineri verildi.

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü tarafından "İntiharı Önleme, Medya ve Madde Bağımlılığı" ile ilgili verilen eğitim seminerinde, dünyada yaklaşık 800 bin insanın intihar ederek hayatını kaybettiği belirtildi.

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü ek bina toplantı salonunda "İntiharı Önleme, Medya ve Madde Bağımlılığı" ile ilgili eğitim veren SBÜ Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dr. M. Emin Yüksel, Türkiye’de son 10 yılda 29 bin kişi hayatını kaybettiğini söyledi.

Yüksel, “İntihar dünyanın her yerinde ve ülkemizde ciddi anlamda bir problemdir. Dünyada yaklaşık 800 bin insan intihar ederek hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde son 10 yılda 29 bin kişi hayatını kaybetmiştir. Son yıllarda intiharın artığıyla ilgili yüzde 40 civarında ülkemizde artırmıştır.”dedi.

1970 yılında Britanya’da kendini yakarak intihar etme eylemi uluslar arası medyada oldukça yer aldığını belirten Yüksel şunları kaydetti:

“Bir yıl sonra fark ediyorlar ki İngiltere’de her seneye göre intiharla kendini öldürme vakası o yıl 60 tane daha fazla olduğunu fark etmişlerdir. Türkiye’de yıllar önce Boğaziçi Köprüsü’nde intihar haberlerinin verilmesinin kesilmesinde sonra intihar girişimleri azalmış. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hak ve Sorumluklar Bildirgesinde intihar olayları hakkında haber çevresini aşan ve okuyucu veya izleyici etki altında bırakacak nitelikte ve genişlikle yayın yapmamalıdır. Olay gösteren fotoğraf, resim veya film yayınlanmamalıdır. Maalesef çokta ilgilendiği söylenemez hem Türkiye’de hem de dünyada. Ünlü bir kişi söz konu ise duygusal olarak ele alınmasında kaçınılmadır. Haber kısa tutulmalı, fazla açıklama ve abartıdan uzak durulmalıdır. Kullandığı yöntem ve intihar ettiği yerin fotoğrafı yayınlanmamalı, ilk sayfa manşetleri asla kullanılmalı ve ruh hastalığı varsa belirtilmelidir.”    

Son olarak Yüksel, “Gerçekler sunumunda sağlık otoriteleri ile birlikte çalışılmalı. İntihardan bahsederken ‘tamamlanmış’ intihar girişimi ifadesi kullanılmalı. ‘Başarılı’ ifadesi kullanılmamalı. İntihar haberleri manşete verilmemeli, iç sayfalarda ilgili bilgilere yer verilmelidir. Sorunları olan kişilere alternatif çözümler vurgulanmalı. Fotoğraf intihar notları yayınlanmamalı, intiharda kullanılan yöntemle ilgili detaylar açıklanmamalı, basit nedenler açıklanmamalı, intihar yüceltilmemeli, duygusallaştırılmamalı,  dini kültürel kalıplar kullanılmamalı, suçlama sorumluluk paylaşımı yapılamamalıdır.” şeklinde konuştu.

Daha sonra madde bağımlığıyla ilgili bilgilendirme yapıldı. (İLKHA) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.