Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde 2023 Milli teknoloji hamlesi konuşuldu
Türkiye’nin güçlü bir teknoloji ekosistemi olduğuna işaret eden Kacır, Türkiye’nin Gayri Safi Milli Hasılası’nın (GSMH) %1’ini AR-GE’ye harcadığını belirterek, 2023 için bu hedefin GSMH’nin %3’ü olduğunu belirtti. Kacır, özel sektörün ARGE’deki payının ise son yıllarda %30’dan %57’ye çıktığını ifade etti.
“En hızlı ilerleme savunma sanayinde”
Türkiye’da yılda 7000 patent başvurusu yapıldığını söyleyen Kacır; “Uluslararası patent başvurularında her yıl daha ön sıralara doğru ilerliyoruz. En büyük ilerlemeyi savunma sanayisinde yakaladık. Son birkaç yılda savunma sanayisinde yerli teknoloji payını %20’lerden %65’e çıkardık” dedi.
“Deneyap atölyeleri tüm ülkeye yayılacak”
Teknolojinin yapıtaşı olan yazılım konusundaki hamlelere değinen Kacır; “Açık kaynak platformunu kurduk. Başta kamuda olmak üzere daha fazla alanda açık kaynak kullanacağız, böylece lisans maliyetlerinden ve dışa bağımlılıktan kurtulacağız” dedi. Genç nesli de teknoloji geliştirmeye teşvik ettiklerini anlatan Kacır; “9-17 yaşındaki öğrencilere teknoloji eğitimi veren Deneyap Atölyeleri’ni kurduk. 2 yıl içinde tüm Türkiye’de bu atölyeleri kuracağız. Toplamda 50 bin öğrenci buralarda yeni teknolojiler geliştirecek” şeklinde konuştu.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.