Uluslararası Adalet Divanı, yarın işgalin UNRWA'ya uyguladığı yasağı görüşecek

Uluslararası Adalet Divanı, yarın işgalin UNRWA'ya uyguladığı yasağı görüşecek
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) faaliyetlerini yasaklama kararına ilişkin açılan davanın duruşmaları 5 gün sürecek ve yargıçlar, davaya katılan tüm ülkelerin sunumlarını dinleyecek.

Uluslararası Adalet Divanı, Türkiye ve İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Birliği, Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler’e üye olan diğer 39 ülkenin, siyonist işgaline karşı ve UNRWA’nın yasaklama kararına ilişkin açtıkları davayla ilgili duruşmaları başlatacak.

Davanın duruşmaları 5 gün sürecek ve yargıçlar, davaya katılan tüm ülkelerin sunumlarını dinleyecek.

2024 yılının sonunda, 137 ülke bu meselenin Uluslararası Adalet Divanı’na havale edilmesi yönünde oy kullanmış, sadece 12 ülke buna karşı çıkmıştı.

Geçtiğimiz Cumartesi günü ise ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, UNRWA'nın dokunulmazlığını kaldırma ve onu Birleşmiş Milletler'in bir parçası olarak kabul etmeme kararı aldı. Bu durum, ajansın ABD mahkemelerinde dava edilebilmesinin önünü açtı.

17 Şubat Pazartesi günü, işgal Başbakanı Binyamin Netanyahu, siyonist meclisi (Knesset) üyelerinin çoğunluğunun onayıyla UNRWA’yı yasaklayan yasanın uygulanması talimatını vermişti.

28 Ekim 2024 tarihinde, Knesset iki yasa tasarısını onayladı. Bu yasalar, UNRWA'nın işgal topraklarında herhangi bir faaliyet yürütmesini yasaklıyor, ajansa sağlanan ayrıcalıkların ve kolaylıkların iptal edilmesini ve resmi temasların kesilmesini öngörüyor.

30 Ocak'ta ise UNRWA’nın işgal altındaki Filistin toprakları da dahil olmak üzere faaliyet yasağı resmen yürürlüğe girdi.

Yasa çerçevesinde, UNRWA’nın herhangi bir temsilcilik açması, hizmet sunması veya doğrudan ya da dolaylı olarak herhangi bir faaliyet yürütmesi yasaklandı.

Ayrıca, 1967 yılında yapılan ve UNRWA’nın işgal altındaki Filistin topraklarında faaliyet göstermesine izin veren anlaşmanın iptali ve faaliyetlerinin tamamen durdurulması kararlaştırıldı. Siyonist yetkililerle UNRWA çalışanları arasında herhangi bir temas kurulması da yasaklandı.

UNRWA, 1949 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla kurulan bir yardım ve kalkınma ajansıdır. Ürdün, Lübnan, Suriye, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde kayıtlı yaklaşık 5,6 milyon Filistinli mülteciye destek, koruma ve savunuculuk hizmetleri sunmaktadır. Bu hizmetler, mültecilerin yaşadığı sıkıntılar sona erene kadar devam etmektedir.

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.