Uluslararası Af Örgütü: Madleen gemisine müdahale uluslararası hukukun ihlalidir

Uluslararası Af Örgütü: Madleen gemisine müdahale uluslararası hukukun ihlalidir
Uluslararası Af Örgütü, siyonist rejimin Madleen gemisine müdahalesine tepki göstererek, müdahalenin uluslararası hukukun ihlali olduğunu belirtti.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, siyonist rejimin Madleen gemisine yönelik müdahalesini uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendirerek, gemideki mürettebatın hemen ve koşulsuz serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty) Genel Sekreteri Agnes Callamard tarafından yapılan açıklamada, siyonist rejimin Gazze'ye insani yardım taşımayı amaçlayan Madleen gemisini durdurarak, aktivistleri gözaltına almasını kınayarak, "israil, insani yardım malzemeleri ve dayanışma aktivistlerinden oluşan mürettebatı taşıyan Madleen gemisini zorla durdurarak, işgal altındaki Gazze Şeridi'ndeki sivillere yönelik yasal yükümlülüklerini bir kez daha hiçe saymış ve Uluslararası Adalet Divanı'nın bağlayıcı kararlarına karşı ürpertici bir saygısızlık sergilemiştir" dedi.

Callamard, gece yarısı uluslararası sularda gerçekleştirilen operasyonun uluslararası hukuku ihlal ettiği ve gemidekilerin güvenliğini tehlikeye attığını ifade ederek, "Mürettebat, insani bir görevde bulunan silahsız aktivistler ve insan hakları savunucularıdır; derhal ve koşulsuz serbest bırakılmalıdırlar" açıklamasını yaptı.

Callamard, aktivistlerin serbest bırakılana kadar işkence ve diğer kötü muamelelerden korunması gerektiğini belirterek, "İşgalci güç olarak israil, Gazze'deki sivillerin gıda, ilaç ve hayatta kalmaları için gerekli diğer malzemelere yeterli ve güvenli erişimini sağlama yönünde uluslararası bir yükümlülüğe sahiptir. Ancak, Gazze'deki Filistinlilere fiziksel yıkımlarını hedefleyen yaşam koşulları dayatma politikası kapsamında, ihtiyaç sahibi sivillere tarafsız insani yardım sağlanmasını kasıtlı ve sürekli bir şekilde engellemiştir. Askeri saldırıları, tarım arazileri gibi gıda üretim kaynaklarını tahrip ederek veya zarar vererek açlık politikasının etkisini ağırlaştırmıştır." diye belirtti.

Callamard, Madleen gemisinin son birkaç gündeki yolculuğunun, uluslararası toplumun hareketsizliği karşısında kuşatılmış, aç bırakılmış ve acı çeken Filistinlilerle dayanışmanın güçlü bir sembolü haline geldiğini, bu misyonun aynı zamanda uluslararası toplumun İsrail'in insanlık dışı ablukasını sona erdirmedeki başarısızlığını da gözler önüne serdiğini sözlerine ekleyerek, "israil'in müttefikleri, söylemlerini Gazze'ye yardım ulaştırılmasını sağlayacak kararlı eylemlere dönüştürseydi, aktivistlerin hayatlarını riske atması gerekmezdi. İsrail'in, güvenli geçiş taleplerine rağmen Madleen gemisini durdurması, uzun süredir devam eden cezasızlığının Gazze'de soykırım yapmaya ve 18 yıldır yasa dışı ablukayı sürdürmeye cesaretlendirdiğini ortaya koyuyor" dedi.

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.