Uluslararası "Vahyin Kutsadığı Şehir: Kudüs" toplantısı
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından uluslararası "Vahyin Kutsadığı Şehir: Kudüs" toplantısı İstanbul'da başladı.
Toplantıya 20 ülkeden 70’ten fazla İslam Alimi katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş yaptı.
Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Kudüs'ün, herkesin ortak davası, Ümmet-i Muhammed'in Mekke ve Medine'den sonra değer verdiği üçüncü şehir, miracın şahidi ve vahyin kutsadığı, Allah'ın mübarek kıldığı bir şehir olduğunu söyledi.
Kudüs davasını, sadece Filistinlilerin davası olarak görmenin Kudüs davasına yapılacak en büyük haksızlık olduğunu ifade eden Bozdağ “Filistin davası çözülmeden, dünyanın da Ortadoğu'nun da huzur, barış ve sükuna kavuşmasının mümkün olmadığını belirterek, "Onun için barışın anahtarı Kudüs'tedir, barışın kapısı Kudüs'ten açılacaktır. Filistin davasının çözülmesi, pek çok sorunun çözülmesinin öncüsü olacaktır." dedi.
"Somut, kalıcı ve gerçekçi adımlar atmak zorundayız"
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş da “En samimi sözler Kudüs için söylenmiş, şiirler yazılmış, ağıtlar yakılmıştır. Ancak bugün artık slogan atmak ve ağıt yakmakla yetinmemiz mümkün değildir. Çözüme dair, somut, kalıcı ve gerçekçi adımlar atmak zorundayız. Bu toplantının en büyük hedefi de budur.” dedi.
"İnsanlığın ortak değerlerini temsil eden Kudüs için tüm insanlığı harekete geçirecek bir eylem ve söylem planı hazırlanmalıdır." diyen Erbaş, “Kudüs’ü savunmak bir insanlık borcudur. Zira Kudüs, Müslümanların ve insanlığın önünde bir vicdan, hukuk ve ahlak sınavıdır. ” ifadelerini kullandı.
İslam ülkelerinin kendi aralarındaki yapay çekişme ve gerginlikleri terk etmek ve sorunlarını hiçbir emperyalist gücü devreye sokmadan bizzat kendilerinin konuşmak zorunda olduğuna dikkati çeken Erbaş, “Müslümanların bir araya gelip, içtenlik ve samimiyetle konuştuklarında çözemeyecekleri hiçbir mesele yoktur. Küresel oluşumların etkili olduğu bir dönemde İslam dünyası; eğitim, aile, gençlik, çevre, gıda ekonomi, teknoloji, gibi konularda ve bütün alanlarda işbirliği ve ortak çalışmalar yapmalıdır.” diye konuştu.
Erbaş, Müslümanların en büyük sorunun birbirleriyle gerekli olan dayanışmadan uzak olduklarına işaret ederek, “Ümmetin birlik ve beraberliğine dair çalışmalar yapılmalıdır. Bütün dünya çok iyi biliyor ki İslam coğrafyası, imkânlarını ve potansiyelini birleştirdiğinde fiziki zenginlikler, enerji potansiyeli, genç ve dinamik nüfusu, stratejik konumu gibi açılardan dünyanın en büyük gücünü oluşturacaktır.” dedi.
Toplantıda konuşan Filistinli Alim Halil Münir Karaca Er Rifai, “İşgalciler mağlup olamaya mahkûmdur. Biz Allah’ın izniyle Kudüs’ü İslam tarihine döndüreceğiz.” dedi.
"Mescid-i Aksa ve Filistin bizim şifremizdir"
Kudüs’ten geldiğini ve bazı arkadaşlarının siyonist işgalciler tarafından Türkiye’ye gelmesinin engellendiğini belirten Er Rifai, “Tarih tekerrürden ibaretidir. Aynı hataları yaparsanız aynı neticeleri de aynı alırsınız. Ama hatalardan ders çıkarırsanız önünüze çıkan olaylardan başarılı çıkarsınız. Kudüs bizim parolamız. Mescid-i Aksa ve Filistin bizim şifremizdir. Ona sırtını dönen kimseye Allah’ta sırtını döner. Herekse Kudüs’ü görmeyi tavsiye diyorum.” şeklinde konuştu.
“Filistin’in BM’de gözlemci olarak katılması önemli bir karardır”
Modern dünyada Birleşmiş Milletlerin kararlarının bağlayıcı kabul edildiğini söyleyen Er Rifai, “Genelde israil aleyhinde verilen kararlar uygulanmaz. Birleşmiş Milletlere binaen zaten israil kuruldu. Filistinlilerin ve Kudüslülerin desteklenmesi gerekiyor. Birçok karar merci Mescid-i Aksa ve kutsal mekânlar için kararlar verir. Bizde uluslararası kanunlara dayanarak kendimizi savunacağımızı söyledik. Filistin’in BM’de gözlemci olarak katılması çok önemli bir karardır. Birleşmiş Milletlere katılan temsilcimizde İstanbul’dan giderek toplantıya katıldı. Aslında Filistin’in halkının kim tarafından desteklendiğini göstermek için önemli bir noktadır. Beyaz Saray’ın ve Amerikan Kongresi’nin aldığı kararlar ise uluslararası hukuka aykırı kararlardır. Direnişçilerin ‘terör örgütü’ ilan edilmesi de bu hukuksuz kararlardan biridir. Trump’ın 'Kudüs’ü israilin başkenti ilan etmesi' kâğıt üzerinde kalacak hukuksuz bir karardır.” ifadelerini kullandı.
“Allah’ın izniyle Kudüs’ü İslam tarihine döndüreceğiz”
Trump’ın Kudüs kararından sonra işgalci siyonistlerin daha da vahşileştiğine dikkatleri çeken Er Rifai, “Bu karardan sonra işgalci israil 3 evi yıktı. Neredeyse içinde oturanların üzerine yıkacaktı. Çünkü israil ABD’yi uluslararası arenadaki tek meşru güç görüyor ve gücünü ondan alıyor. Bu karardan sonra kendilerini güvende hissediyorlar ve vahşileşiyorlar. Uluslararası topluluklardan bazıları israilin işgalci olduğunu söyledi. İşgalciler ise hep mağlup olamaya mahkûmdur. Biz Allah’ın izniyle Kudüs’ü İslam tarihine döndüreceğiz. Kudüs’ü yönetenler arasında gerek Farisiler, gerek Yahudiler gerekse de Hristiyanlardan çok Müslümanlar Kudüs’e hâkim olmuştur. Eğer kendi kendimizi bilmezsek düşmanımız bizi gözden geçirir. Öncelikle kendimizi ve tarihimizi iyi bilmeliyiz. Müslümanlar yüzünü ne zaman Kudüs’e dönmüşse o zaman ihsan olunmuşlardır. Bu işgal hiçbir zaman sürekli devam etmeyecektir. Toplantılardan nasıl uygulamayı geçebiliriz. Biz sizi Kudüs’e davet ediyoruz.” dedi.
Toplantının açılış programında Başbakan Yardımcısı Bozdağ ve Başkan Erbaş’ın yanı sıra, Filistin Evkaf ve Din İşleri Bakanı Yusuf İd’is Şeyh ve Azerbaycan Kafkas Müslümanları Dini İdare Başkanı Allahşükür Paşazade de söz aldı.
İki gün sürecek olan toplantıya, Pakistan, Endonezya, Irak, Ürdün, Azerbaycan, Kazakistan, İngiltere, Fransa, Kenya, Somali, Uganda başta olmak üzere Avrupa, Asya ve Afrika’dan 20 ülkeden temsilciler katılıyor. Toplantı yarın saat 17.00’de sonuç bildirgesinin okunması ile sona erecek. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.