Ustalar: "Meslek öğretmek için çırak bulamıyoruz"

Ustalar: "Meslek öğretmek için çırak bulamıyoruz"
Önceki yıllara nazaran her geçen gün çalıştıracak eleman bulmanın sıkıntısını yaşayan ustalar, aileler tarafından eskiden yaz aylarında meslek öğrenmesi için gönderilen çocukların artık gönderilmediğini ifade ettiler.

​Yıllarını mesleklerine adayan çeşitli alanlardaki ustalar, meslek öğretmek için çırak bulamadıklarını söylediler.

Önceki yıllara nazaran her geçen gün çalıştıracak eleman bulmanın sıkıntısını yaşayan ustalar, aileler tarafından eskiden yaz aylarında meslek öğrenmesi için gönderilen çocukların arık gönderilmediğini ifade ettiler.   

52 yıldır terzilik yaptığını söyleyen Zeynal Işık, “Meslekler artık eskisi gibi kıymet görmüyor.” diyerek sitem etti. Terzilik mesleğinin artık rağbet görmediğinden yakınan Işık, “Gençler boş gezeceğine kendilerine meslek edinsinler. Önceleri meslek çok kıymetliydi, çok iyiydi. Eskiden işte çoktu, şimdi işte yok. Ben şalvar dikiyorum, şalvar biraz pahalı olduğu için herkes diktiremiyor. Bundan dolayı mesleğin bir tadı kalmadı.” dedi.

Mesleğin öncelerde değerli olduğunu şimdi ise bir kıymetinin kalmadığını üzülerek dile getiren Işık, “Çırak, kalfa bulamıyoruz. Kimse mesleğe tenezzül etmiyor. Eskiden terzilere kız verirlerdi. Kız verirler iken terzi olanlar diğer mesleklerde çalışanlardan daha öndeydiler. Şimdilerde ise kimse terzilere bir kıymet vermiyor. ‘Ben terziye kızımı vermem, sigortalı bir işi olmasa olmaz’ diyorlar. Daha önce 7 tane kalfam vardı. Onların şimdi hiçbiri yok. Hepsi devlet dairelerinde çalıyor, terziliği bırakmışlar.” ifadelerini kullandı.

Son olarak gençlere tavsiyelerde bulunan Işık şöyle konuştu: “Gençler boş gezmesin, meslek edinsinler. Meslek hiçbir zaman ölmez ancak kimse mesleğe tenezzül etmiyor. Gençler meslek edinsin çalışsınlar, kahvehane köşelerinden kurtulsunlar.”

“Meslek altın bileziktir”

Aileler tarafından çocukların meslek öğrenmeye gönderilmediğini söyleyen Berber Abuzer Demir, eskinden okullar tatil olduğu zamanlarda çocukların meslek öğrenmek için geldiğini şimdi ise çırak bulmakta zorlandıklarını belirtti.

“Şimdi çırak bulamıyoruz zaman içerisinde usta kalmayacak” diyerek sitem eden Demir, “Çırak bulma konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Her ne kadar okullara tatil olsa da aileler çocuklarını mesleklere göndermediklerinden dolayı çırak sıkıntısı çekiyoruz. Berber mesleği altın bilezik gibidir. İnsanlar çocuklarını berbere çırak olarak göndermeyi daha çok tercih ediyorlardı. Bunun sebebi ailelerdir. Çocuklarını yaz okullarına, yüzme havuzlarına ve farklı etkinliklere gönderiyorlar. Bu durumda yetişek kalifiye eleman kalmıyor. Berber mesleği her zaman geleceğin mesleğidir.” şeklinde konuştu.

“Teknoloji gelişince meslek öldü”

45 yıldır mobilya sektörüyle uğraştığını söyleyen Abdulkadir Bal, işlerinin eskiye nazaran iyi olmadığını söyledi. Bal, “Eskiden her meslekte fazlası ile çırak vardı. Ben mesleğe başladığım zaman, işe zor girdim. Birileri aracı oldu öyle başladım. İşe karşı bir merak, istek vardı. Aileler çocuklarını mesleklere göndermiyor. Bu konuda doğrumu yanlış mı yapıyorlar tam bilmiyorum. ‘Çocuk gidip de ne öğrenecek, üç kuruş için çocuklarımız gidip ezilmesin’ diyorlar. Telefon, bilgisayar gibi cihazlar çıkınca çocukların dikkatleri o taraf doğru yöneliyor. Anne babalarda maalesef bu konuda çocuklarını uyarmıyor. Bu nedenle çocukları meslek öğrenmeye göndermiyorlar. Okumak her şey demek değildir. Okuduğu zaman iş sahibi olabilecek mi? Hadi diyelim iş sahibi oldu. Meslek öğrenmenin ne zararı olacak.” dedi.

“Esnaf kazansa işçisine de fazlasını verir. Ancak imkânları çerçevesinde işçiye bakabiliyor.” diyen Bal iş yerlerinde çalışanlar genel de iş yeri sahibinin oğlu, kardeşi veya bir tanıdığı olduğunu sözlerine ekledi.

“Okul okuyamasam bari mesleğim olsun”

Babasına ait iş yerinde 3 senedir çalıştığını dile getiren Taner Özdaş isimli demirci kalfası ise “işlerimiz iyi gidiyor. Genelde kapı ve pencere ve doğrama yapıyoruz. Ben 3 senedir buradayım. İnsanlar artık çocuklarını mesleğe göndermiyor. Okumalarını istiyorlar. Bunun için çabalıyor fakat çocuklar okumuyor. Okumayınca da herhangi bir meslek sahibi olmayınca sokaktaki kötü arkadaşlardan etkilenerek madde bağımlısı hale geliyorlar. Ben bu mesleği, baba mesleği olduğundan dolayı seçtim. Hem okul okumak he de meslek sahibi olmak için böyle bir işi seçtim. En azından okulda bir yer tutturamasam bir mesleğim olsun düşüncesi ile çalışıyorum. Meslek altın bileziktir. Benim yaşımda olanları meslek öğrenmelerini tavsiye ederim.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.