Uzmanlar, bağımlılığın tedavisi mümkün olduğunu söyledi
Bursa Devlet Hastanesi AMATEM Kliniği Psikiyatri Uzmanı Dr. Özyıl Sarıkaya, bağımlılığın tedavisi mümkün bir hastalık olduğunu söyledi.
Son yıllarda pek çok bağımlılık türü olduğuna işaret eden Dr. Özyıl Sarıkaya, "İlişki bağımlılığı, aşk bağımlılığı, internet bağımlılığı, kumar bağımlılığı bunlardan en popüler olanları. Ancak son on yılda dünyada giderek artan madde bağımlılığı ülkemizde de yaygınlaştı. Toplumda bağımlılığı bir irade meselesi olarak görme eğilimi var. Ancak bağımlılık bir iradesizlik değildir; bağımlılık, kişinin ruhi ve bedeni sağlığını, davranışlarını, sosyal uyumunu etkileyen bir hastalıktır. Bağımlılıkta maddeyle ilk karşılaşma, deneme ve bağımlılık aşamasına ilerleme gibi çeşitli safhalar vardır. Madde bağımlılığının erken teşhisi tedavide büyük önem taşımaktadır. Gözlerde kızarıklık, uyuşukluk hali, konuşmada ve hareketlerde yavaşlama, huzursuzluk, aşırı uyku ya da uykusuzluk hali, davranış değişiklikleri, yalan söyleme eğiliminde artış, bağımlılık belirtileridir. Kesin teşhisi ise, kişinin hikayesi, yoksunluk belirtilerinin gözlenmesi, idrar testi, adli durumlarda kan testleri ve saç testi ileri konulur" dedi.
Bu hastalığın gelişmesi ve ilerlemesinde birçok biyolojik ve çevre faktörünün rol oynadığını ifade eden Dr. Özyıl Sarıkaya, "Erken dönemde alkol ve madde ile ilk karşılaşmada çevre mühimdir. Ergenlik döneminde akran etkisi bağımlılığın gelişmesinde önemlidir. Ergenlik döneminde kimlik arayışı, grupta kabul görme ve kullanılan maddelerin ortamda kolay bulunur olması bunu kolaylaştırmaktadır. Madde kullanım yaygınlığı erkeklerde kadınlara nazaran daha fazladır. Psikoaktif madde kullanım çeşitliliği ülkelere göre değişmektedir. Dünya genelinde ve ülkemizde son yıllarda sentetik kannabinoidlerin kullanımı artış göstermiştir. İlimizde de kannabinoid kullanımına sık rastlanmaktadır. İlimizde Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneler Birliği'ne bağlı AMATEM (18 yaş üzeri) ve ÇEMATEM (18 yaş altı) kliniklerinde tedavi ve danışma hizmeti verilmektedir. Bu tedavi merkezlerine başvuran hastalar ayakta ya da yatarak tedavi planına alınmaktadır. Tedavi süresince psikiyatrik değerlendirmeler sonucunda kişinin ihtiyacı doğrultusunda farmakoterapi, ferdi ve grup psikoterapileri, aile destek grupları, spor, meşgale terapileri, kişinin tedavi sonrası sosyal uyumunun arttırılmasına yönelik programlar düzenlenmektedir. Yine Bursa Büyükşehir Belediyesi Gençlik Aile Danışma Eğitim Merkezi'nde alkol ve madde kullanımı olanlara ve ailelerine danışmanlık, destek hizmetleri verilmektedir.
Madde bağımlılığı sadece kullananı değil, aileyi, çevreyi ve toplumu etkileyen ciddi bir beyin hastalığıdır. Bağımlılık aniden gelişen bir hastalık değildir. Bir süreç içinde gelişir, çoğu insan ve aileleri bu sürecin farkında değildir. Bağımlı olmadan önceki safhada ailelerin bilinçlenmesi önemlidir" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.