Vali Ekinci: "Ahilik bilginin hikmetle ticaretin ahlakla buluşmasıdır."
"Ahilik Haftası" münasebetiyle açıklamalarda bulunan Bingöl Valisi Kadir Ekinci'nin ahiliğin bir medeniyet projesi olduğunu belirterek, "Ahilik; bilginin hikmetle, ticaretin ahlakla buluşmasıdır." dedi.
Vali Ekinci, "Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli'yi ve yüzlerce yıldır bu topraklarda Ahilik geleneğini yaşatan tüm esnaf ve sanatkârlarımızı rahmetle ve şükranla anıyorum. Anadolu'nun İslamlaşarak ilim ve irfan diyarı olmasında, her karışına Allah ve Peygamber bilgisinin ve sevgisinin işlenmesinde mihenk taşı olan teşkilatın isimsiz emekçilerini ve kahramanlarını hayırla yâd ediyorum." dedi.
"Ahilik bir medeniyet projesidir"
"Ülkemizin 'kilit taşı', birlik ve beraberliğimizin 'çimentosu' esnafımıza selam ve hürmetlerimi sunuyorum." diyen Ekinci, "Evimizden dışarı çıktığımızda karşımıza, bakkal, manav, berber, terzi, kasap, hırdavatçı, fırıncı, lokantacı, ayakkabıcı, tuhafiyeci, tamirci, şoför olarak çıkan tüm esnaf ve sanatkâr kardeşlerime saygı ve muhabbetlerimi arz ediyorum. Ahilik teşkilatı, 13. yüzyılda temelleri atılan ve iyi ahlak, doğruluk, kardeşlik, yardımseverlik gibi değerler üzerinden yüzümüzü ağartan, başımızı dik kılan bir medeniyet projesidir." diye konuştu.
"Ahilik; bilginin hikmetle, ticaretin ahlakla buluşmasıdır"
Vali Ekinci, "Ahilikte hamd vardır, şükür vardır, kanaat vardır. Ahilik sadece ticari bir meşguliyet değildir; manevi değerlerimizin, geleneklerimizin, kültürümüzün muhafazasıdır. Toplumsal dokunun, sosyal dayanışma ve adaletin teminatıdır. En önemlisi de esnafımız, güvenilirliğin, dürüstlüğün, emin olma sıfatının simgesidir. Selçuklu Devleti'nde, Osmanlı Devleti'nde ve Türkiye Cumhuriyeti'nde de esnaf ve sanatkârlarımız toplumun ana omurgası, kültürümüzün taşıyıcı kolonları olmuş ve olmayı da sürdürmektedirler. Elbette bütün toplumlarda zaman zaman farklı sıkıntılar olacaktır. Bugün de ülkemiz, içeriden ve dışarıdan özellikle ekonomi merkezli bir operasyona tabi tutulmak ve terbiye edilmek istenmektedir. Hamdolsun hem geçmişte hem de bugün, esnaf ve sanatkârlarımız basiretli ve dirayetli duruşları ve köklü dayanışma gelenekleri ile yaşadığımız zorlukları aşma ve felaha ulaşma konusunda çok büyük katkı sunmuşlardır. Onun için, kökleri toprağın, dalları ise gökyüzünün derinliklerine uzanan bu tür yapıları ne kadar güçlü tutarsak ve bir okul görevi gören bu kurumları yeni nesillere ne kadar güçlü aktarabilirsek geleceğimize de o derece güvenle bakarız. Her daim hakka ve hakikate tanıklık eden ve daima iyiliğin gören gözü, tutan eli olan ecdadımızdan aldığımız bu kutsal emaneti daha da zenginleştirerek, sonraki nesillere aktarmak için çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz. Bu duygularla, ahilik geleneğini yaşatan ve yaşatılması için gayret gösteren herkese şükranlarımı sunuyorum." şeklinde konuştu.
Ahilik Haftası kutlamalarını önemli ve değerli bir etkinlik olarak gördüklerini ifade eden Vali Ekinci, "Ecdadımızın Anadolu'yu yurt yapmasına yardımcı olmak için tarihteki en önemli sivil toplum kuruluşlarından birisi olan ahiliğe ve bütün ahilere şükranlarımı sunuyorum. Bingöl'ümüzün gelişmesi, kalkınması, büyümesi ve güçlenmesi için çalışıyoruz. Gençlerimizi, kadınlarımızı, yaşlılarımızı, engellilerimizi hayatın içinde daha aktif ve üretken kılan projeler üzerine yoğunlaşıyoruz. Amacımız bütün sosyal kesimlerin katma değer üreterek hem kendilerine hem de topluma faydalı olmalarını sağlamaktır. Bu nedenle, büyük düşünmeli ve büyük projelerle insanımızın ve insanlığın önüne çıkmalıyız. Hep birlikte, el ele, omuz omuza daha fazla çalışmalı ve bu aziz milleti, bu cennet vatanı, bu şanlı tarihi ve bu müstesna medeniyeti yarınlara taşımalıyız." ifadelerini kullandı.
"Tarihimizdeki ve inançlarımızdaki muazzam değerlerden uzaklaşıyoruz"
Vali Ekinci, "Uzun yıllardır kontrolden çıkmış bir tüketim ve gösteri toplumu ilişkileri içindeyiz. Özellikle sosyal ve kültürel hayat üzerinden savrulmalarla medeniyet köklerimizi unutuyoruz. Cadde ve sokaklarımız bizlere yabancılaşıyor, örf ve adetlerimiz bizlere yabancılaşıyor, evlerimizin içi ve çocuklarımız bizlere yabancılaşıyor. Yabancılaşmayı dayatan her hamle sonrasında, tarihimizdeki ve inançlarımızdaki muazzam değerlerden uzaklaşıyoruz." dedi.
"Yüzümüzü ve kalbimizi büyük bir okul olan medeniyetimize çevirmeliyiz"
Onun için yüzümüzü ve kalbimizi yeniden büyük bir okul olan medeniyetimize çevirmeliyiz." diyen Vali Ekinci, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Eşyayı değil insanı önceleyen, tüketimi değil üretimi önceleyen, nefsi değil aklı ve ahlakı önceleyen çalışmalar yapmalıyız. Güçlü ve müreffeh bir Türkiye için beşeri, sosyal ve iktisadi ilişkilerimizi bugünlere taşıyan geleneğimizi koruyalım. İşlerimize, iş yerlerimize, üretimimize ve ürünlerimize aklı ve ahlakı rehber alan 'Ahilik' ruhunu hâkim kılalım. Kendileri bir şeyi ölçerek aldıkları zaman tam alan; ama insanlara bir şeyi ölçüp tartarak verdiklerinde eksik tutan kimselerden olmaktan uzak duralım. Bu duygularla; başta esnaf ve sanatkârlarımız olmak üzere tüm vatandaşlarımızın Ahilik Haftasını kutluyor, bu hafta vesilesiyle gerçekleştirilecek etkinliklerin hayırlar getirmesini diliyorum." (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.