Vali Güzeloğlu: "Diyarbakır 639’dan İslami şuuru hissettiren bir şehirdir"
“Büyük Diyarbakır Belgeseli” programında konuşan Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır’ın 639 yılından buyana herkese İmanı ve İslami şuuru hissettiren bir şehir olduğunu söyledi.
Diyarbakır Tanıtma ve Kalkınma Derneği tarafından merkez Yenişehir ilçesinde düzenlenen “Büyük Diyarbakır Belgeseli” gala gösteriminde konuşan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, kentin tarihin her döneminde zenginliğin ve derinliğin adı olduğunu belirtti.
Büyükşehir Belediyesi Kongre Merkezi sinema salonunda düzenlene Gala gösterimine Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, eski içişleri bakanlarından Abdulkadir Aksu, Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır Başsavcısı Kamil Erkut Güre, Diyarbakır İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla katıldı.
Vali Güzeloğlu şöyle konuştu: “Bazı şehirler öğretir bazı şehirler yaşarken insana geçmişten bu güne taşıdığı zenginlikleri hissettirir. O şehirler yaşayan herkese bir değer veriri. O değeri idrak edene gelecek tasavvuru için güç ver4ir. Diyarbakır tarihin her döneminde böylesi bir büyüklüğün zenginliğin ve derinliğin adı olmuştur. Medeniyetlerin yerleştiği ilimin, irfanın ve kültürün bir nevi yeşerdiği bunu taşıyan çok önemli bilim, ilim ve irfan insanlarının yetiştiği ve şüphesiz 639’dan bu yana da Feth-i Mübinle İslam’ı taşıyan İslam’ı yaşayan İslam’la buluşan ve o günden bugüne imanın bir şehri olarak herkese İmani ve İslami şuuru hissettiren bir şehir olmuştur. Diyarbakır bu derece ve bu manayla baktığınız zaman bizim kültürümüzün dinimizin tüm insanlığın bilmesi gereken çok önemli bir merkez ve zenginliktir.”
Son zamanlarda Diyarbakır’ın yanlış anlaşıldığına dikkat çeken eski İçişleri Bakanlarından Abdulkadir Aksu ise bu algının kırılması gerektiğini belirtti. Aksu, “Son zamanlarda bu kadim şehir bu medeniyet ve kültür birikimini taşıyan bu mukaddes şehir hep yanlış anılmaya başlandı. Diyarbakır denince akla terör gelmeye başlanmıştı. İşte bu algılatıldı. Bunu kırmamız lazım, bu mübarek şehrin gerçek yüzünün tanıtılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
“Yapılan hiçbir belgeselde Diyarbakır’ımızın manevi yönüne bir atıf yapılmamıştır”
Diyarbakır Tanıtma ve Kalkınma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Arslanoğlu ise bu belgeselle Diyarbakır’ın manevi yönünü ön plana çıkarmayı hedefledikleri dile getirdi.
Şimdiye kadar Diyarbakır ile ilgili yapılan belgesellerde kentin manevi yönüne atıfta bulunan belgesellerin yapılmadığını ifade eden Arslanoğlu, “Şu ana kadar tarihi manevi ve kültürel müktesebatıyla kadim şehrimizle alakalı yapılan birçok belgesel var. Ama yapılan hiçbir belgeselde Diyarbakır’ımızın manevi yönüne bir atıf yapılmamış, Diyarbakır sınırlarındaki peygamberlere sahabelere, Diyarbakır’dan çıkmış İslam ulemasına bir atıf yapılmadığını gördük. Biz Diyarbakır’ın tarihi manevi ve kültürel müdevvenatını eşit bir şekilde ihtiva eden bu belgeseli bunun sonucunda hazırlama kararını aldık.” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu tarafından kurum müdürlerine plaket verilerek, “Büyük Diyarbakır Belgeseli” gala gösterimi yapıldı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.