03 Mayıs 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara12°C
  • İzmir21°C
  • Antalya25°C

VAN'DA 'ÖDÜLLÜ ATIK PİL TOPLAMA' KAMPANYASI

Van'ın Tuşba İlçe Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, "Atık Pil Toplama Kampanyası" başlattı.

Van'da 'Ödüllü Atık Pil Toplama' kampanyası

02 Ekim 2017 Pazartesi 14:06

Van'ın Tuşba İlçe Belediyesi tarafından okullarda "Ödüllü Atık Pil Toplama" kampanyası başlatıldı.

Van'ın Tuşba İlçe Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, 2014-2015, 2015-2016 ve 2016-2017 eğitim ve öğretim yıllarında yürüttüğü "Atık Pil Toplama Kampanyası"nın ardından 2017-2018 eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla birlikte "Atık Pil Toplama Kampanyası" başlattı.

Tuşba Belediyesi ile Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından ortaklaşa yürütülen kampanya ile atık pillerin çevreye atılmasının, Van Gölü ve ekosisteme verilebilecek zararların önüne geçmek ve geri dönüşüm açısından farkındalık oluşturmak amacıyla çalışma yeniden başlatıldı.

Bu yıl yürütülen kampanyaya bugünden itibaren başlanırken, atık pillerin çöpe gitmesinin ve toprağı, suyu kirletmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Çalışmalar, "Atık Piller Geri Dönüşüme Kazandırılsın Toprağa ve Suya Karışmasın" sloganıyla yürütülüyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, "Mavi dünyamızda geri dönüşebilen maddeler; cam, kâğıt, alüminyum, plastik, motor yağı, akümülatörler, beton, organik atıklar ve elektronik atıklardır. Bunların içinden piller; kadmiyum, nikel, cıva, çinko, mangan, demir, lityum, kobalt ve benzeri metalleri ve çeşitli kimyasal bileşimleri içermektedir. Bu pillerin gelişigüzel çöplere atılması, doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama verilmesi çevre açısından büyük tehlikeler meydana getirir. Metaller, toprağa ve oradan da yer altı sularına karışabilir. Bunun sonucunda toprak kullanılmaz hâle gelir ve metallerin sebep olduğu su kirliliği sudaki ekosistemi altüst eder. Etkilenen sadece su ve toprak ekosistemi değil aslında tüm ekosistemdir. Zaman içerisinde bu etkiler insanlar üzerinde de görülür." dedi.

Atık pillerin sebep olduğu hastalıkların başında nörolojik bozukluklar, merkezi sinir sistemi hastalıkları, kanser, böbrek ve karaciğer hastalıkları ve mutasyonların geldiğini bildiren Özgökçe, sözlerine şöyle devam etti: "Pillerin içindeki maddeler kimi zaman ölümcül tehlikelere yol açabilir. Bunlar besinler ya da sulardan insan vücuduna girer. Ayrıca bir küçük kalem pil 5 metrekare toprağı kirletir ve bu topraktan sağlıklı ürünler elde edilemez. Temiz ve sağlıklı çevre prensibi ile yürüttüğümüz çalışmalarımıza sorunların temelinden başlayarak çözüyoruz. Bildiğiniz gibi atık piller yoğun miktarda kimyasal zehirli ve zararlı maddeler içermekte, zehirli maddeler toprağa ve suya karışmakta, toprağa ve suya karışan bu zehirli ve zararlı maddeler çevremizi, sağlığımızı ve tüm biyolojik çeşitliliğin genetik yapılarını bozmaktadır. Biz bu önemli kampanyanın startını geleceğimiz olan çocuklarımızla başlatıyoruz. Yürüttüğümüz kampanyalar kapsamında hem çocuklarımıza çevre bilinci aşılıyor hem de çevremizin temiz ve sağlıklı tutulmasını sağlamış oluyoruz. Bu bağlamda en çok pil toplayan okul ve öğrencilerimizi de ödüllendirerek projeye motive olmalarını sağlıyoruz."

Kampanya ile ilgili sonuçların "5 Haziran Dünya Çevre Günü" etkinlikleri sırasında açıklanacağını sözlerine ekleyen Özgökçe, "Kişi başına en fazla atık pil toplanmasının esas alınmasındaki amaç, öğrencileri rekabete teşvik ederek, evlerinde ve çevrelerinde bulunan pilleri toplayıp ailelerini de çevrelerini de bilinçlendirmektir. Her kesimin bu projeye destek olmasını bekliyoruz. Topladığımız pilleri geri dönüşüme kazandırarak ülke ekonomisine de katkı sunan, projemize destek veren tüm okul idarecileri ve öğrencilerine ve ailelerine şimdiden çok teşekkür ederiz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.