Van'da silajlık mısır hasadı yapıldı
Dünya Genelinde birçok göl ve baraj kururken sulak alanlarıyla en zengin iller arasında yer alan Van’ın Gürpınar ilçesinde, mısırların İlçe Tarım Müdürlüğü ve ilçe Kaymakamlığı tarafından ekimi yapılan 855 dekar alanda hasat ve paketlenmesi yapıldı.
“855 dekar alanda hasat yapıldı”
Yapılan çalışmaları yerinde inceleyen İlçe Kaymakamı Fatih Kayabaşı, “13 ilimizden daha büyük yüzölçümüne sahibiz. Bu anlamda da ilçemizin geniş mera alanları bulunmakta. İlçemizin, vatandaşlarımızın en önemli geçim kaynaklarından bir tanesi hayvancılık. Biz de vatandaşlarımızı, çiftçilerimizi destekleme anlamında Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu Projesi Kalkınma İdaresi Başkanlığı DAP İdaresi'ne sunmuş olduğumuz Gürpınar Bitkisel Üretimi Altyapısını Geliştirme Projesi kapsamında silajlık mısır projemizi geliştirdik. Bu projemizde biz vatandaşlarımıza hibe tohum desteği verdik. Gerekli teknik desteği ilçe tarım müdürlüğümüz zeki mühendislerimiz tarafından verildi. Çeşitli ekipmanlar DAP İdaresi tarafından bize proje kapsamında verildi. Burada ciddi anlamdaki amacımız bizim vatandaşlarımızın girdi maliyetlerini azaltmak. Ülkemizde ve ilçemizde yıllardır uygulanan yem bitkisi anlamında vatandaşlarımızın hayvancılıkta kullandığı korunga ve yoğun yonga bitkisi kullanılmaktaydı. Fakat bunların dışında silajlık mısır hayvanların et ve süt verimini ciddi anlamda artırdığı için biz bu projeyi uyguladık ve ilçemizde şu anda da sonuçlarını çıktılarını alıyoruz. Burada ekip ekiminin artırılması anlamında da hedeflerimiz var. Bu sene 855 dekar alanda çiftçilerimiz tarafından ekim yapıldı” dedi.
“Kuraklık tehdidine rağmen güzel bir verim elde edildi.”
Çiftçilere çağrıda bulunan Kaymakam Kayabaşı, şunları söyledi:
“Üreticilerimizin kaba yem ihtiyacını bu ve silajlık mısır karşılayacak ve girdi maliyetlerinde ciddi anlamda azaltacak. Bu sene hem ilimizde hem ilçemiz hem de ülkemizde ciddi bir kuraklık tehdidiyle karşı karşıyaydık. Lakin burada bizim Zernek Barajı sulamamız var, biz yaptığımız organizasyonla bu kuraklığı minimuma indirme anlamında gerekli çalışmalarımızı yaptık. Bitki tarlamızda da gördüğünüz üzere kuraklık tehdidine rağmen güzel bir verim elde edildi. Çiftçilerimize de çağrımız bu projeye talepte bulunmaları. Bizler bütün destekleri veriyoruz. Ekipman anlamında, teknik destek anlamında, tohum anlamında çiftçilerimizden de girdi maliyetlerini azaltmak ve et ve süt verimliliğini artırmak anlamında da gerekli talepte bulunmalarını temenni ediyoruz.” diye konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.