Van’ın toplu taşıma sorununa trambüs önerisi
Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, şu an için hafif raylı sistemin Van için çok maliyetli bir yatırım olacağını belirterek, “Kısa vadede Van için trambüs sisteminin makul bir çözüm olacağını düşünüyorum” dedi.
Van Büyükşehir Belediyesi tarafından özel bir otelde, düzenlenen “Toplu Taşıma Etüt Fizibilite Çalışması" değerlendirme toplantısında, Van’ın toplu taşıma sorunu masaya yatırıldı.
Toplantıda, özellikle Malatya Büyükşehir Belediyesinin toplu taşıma modeli üzerinde duruldu. Toplantıda bir konuşma yapan Van Valisi Zorluoğlu, yaptıkları çalışmanın bir ulaşım mastır planı olmadığını belirtti.
Vali Zorluoğlu, “4.5 ay gibi bir kısa sürede sokak, cadde, anket, araç ve yolcu sayımına kadar cadde cadde bilimsel ve sağlıklı veriler toplamak suretiyle güzel bir çalışma yaptılar. Yine Malatya Büyükşehir Belediyemizin şirketinin, Malatya’daki trambüs sisteminin nasıl kurulduğunu ve diğer sistemlere göre avantajlarını bizlerle paylaştılar.” dedi.
“Toplu taşımadan önce her ilde yapılması gereken bir çalışmadır”
Büyükşehir Belediyesi olarak yaptıkları çalışmaların ulaşım master planı olmadığını söyleyen Zorluoğlu, “Master planı çok daha uzun süren bir çalışmadır. Bu çalışma toplu taşımadan önce her ilde yapılması gereken bir çalışmadır. Bizim yaptığımız çalışma ise vatandaşımızın toplu taşıma sisteminde memnun olmamasından kaynaklı olarak, sistemin rehabilite edilmesi adına yapılan bir çalışmadır. Biz, ‘nasıl hızlı bir çalışma yapabiliriz’ diyerek böyle bir çalışma yaptık. Kayseri de bu anlamda cüzzi bir miktar ödenek ile bu çalışmayı yaptık.” ifadelerini kullandı.
“Tramvayın yüksek maliyetli olduğunu gördük”
Van için henüz bir karar vermediklerini belirten Zorluoğlu, “Bu basın toplantısıyla vatandaşımızın, halkımızın değerlendirmesine ve tartışmasına bırakıyorum. Basınımız bunu vatandaşımıza duyuracak. Bizde belediye ve valilik olarak bu sunumları internet sitelerimize koyacağız ve vatandaşlarımız görecek. Bu sorun Van’ın en önemli sorunlarından bir tanesidir. Toplu taşıma noktasında ve ulaşım konusunda Van’da sorunlar var. Vatandaşlarımız bundan memnun değiller. Biz bunu rahatlıkla ortaya koyuyoruz. Van’da, toplu taşımaya, yeni bir vizyonda çözüm aramaktayız.” Şeklinde konuştu.
“Burada hangi toplu taşıma sisteminin olacağı konusunda bir karar bugün verilecek.” Diyen Zorluoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Ancak hangi yöntem uygulanırsa uygulansın, bu alanda hizmet veren esnafımız, otobüsçünün, minibüsçünün mağdur edilmemesi önceliğimizdir. Cemiyet başkanımız ve esnafımız bu konuda rahat olsun. Biz burada vatandaşın daha konforlu bir ulaşıma kavuşmasını hedefliyoruz. Ancak bunu yaparken başka mağduriyetler ortaya çıkarmayacağız. Hangi sistem olursa olsun bu sistemi hayata geçirirken sizlerle birlikte adım atacağız. Bir mağduriyet olmayacak”
“Toplu taşıma sadece yeni otobüslerin, yeni hatların açılması ile çözülmüyor”
Toplu taşımanın sadece yeni otobüslerin getirilmesi veya yeni hatların açılması ile çözülemeyeceğini ifade eden Zorluoğlu şöyle devam etti;
“İlimizdeki trafik meselesinin başka boyutları var. Biz görevi aldığımızdan bu yana bu sorunlar var. Elimizde sihirli değnek yok. Bizim bu sorunu çözme konusunda maddi sorunlarımızda var. Sorunların azaltılması için ilk olarak parkomat çalışmasını yaptık. Caddeler üzerindeki karmaşalar eskisi gibi artık yok. Ara sokaklardaki karmaşayı da otoparklar ile çözeceğiz. Yine aynı şekilde elektronik bileti hayata geçirdik. Van’ın daha önce bunu yapmadığını hayretle gördüm. Bunun çalışmasını da yaptık ve elektrik bilet başladı. Yılsonu itibariyle artık tamamen bu sisteme geçeceğiz. Bu çok büyük avantajlar sağlıyor. Elektronik bilet sistemi tam olarak yolcu sayımızı verecek. Hangi durakta hangi saatte kaç kişi binmiş, yoğunluk nedir, bunu birkaç ay sonra somut rakamlar ile görebileceğiz. Elektronik bilet trafikte önemli bir sürati de kendisiyle getiriyor. Vatandaşın ve şoförün biletle uğraşmasına gerek kalmıyor.”
“En çok mesai harcadığımız konu çevreyolu meselesidir”
Çevreyolunun, şehirdeki trafik açısından çok önemli olduğunu söyleyen Zorluoğlu, Çevreyolunun tamamlanmasıyla şehir içindeki trafik yoğunluğunun da azalacağını söyledi.
Zorluoğlu, “En çok mesai harcadığımız ve üzerinde durduğumuz konu çevreyolu meselesidir. Bakanlık yetkilileri ile burada bir hafta bir çalışma oldu. Birinci etap için çalışmalar neredeyse tamamlandı. Bizim bakanlıktan var olan beklentilerimizde not olarak alındı. Yapılacak olan çalışmaların ardından birinci etabın tamamı tamamlanacak. İnşallah önümüzdeki yıl çevreyolunun birinci etap çalışmalarının yapım çalışmaları yapılacak. Milletvekillerimizin bu konuda büyük emekleri oldu. Ankara’da dile getirildi ve çözüm arandı.” ifadelerini kullandı.
“Hafif raylı sistemin önümüzdeki süreçte hayata geçirilebileceğini düşünüyorum”
Toplu taşıma sisteminin rehabilitasyonu ve kente yeni bir toplu taşıma soluğu getirmenin belediyenin hedefleri arasında olduğunu söyleyen Zorluoğlu, “Önümüzdeki süreçte hafif raylı sisteminin Van’da gündeme alınacağına inanıyorum. Şu anda görünen hafif raylı sistem hem çok maliyetli hem de uzun bir süreç alacak bir sistemdir. Belki kısa vadede Van için bir elektrikli otobüs ya da trambüs Malatya’daki gibi hayata geçirilebilir. Malatya gibi Van’a da trambüsün Van için makul olacağını düşünüyorum. Hafif raylı sistemin de önümüzdeki süreçte hayata geçirilebileceğini düşünüyorum.” dedi.
Toplantı, Kayseri Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu ve MOTAŞ Genel Müdürü Enver Sedat Tamgacı’nın sunumunun ardından, soru-cevap kısmı ile sona erdi. İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.