Verilen destek sayesinde tiftik keçisinin nesli tükenmeyecek

Verilen destek sayesinde tiftik keçisinin nesli tükenmeyecek
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yürüttüğü "Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi" ile Siirt tiftik keçilerinin gen kaynağının korunması, sayılarının ve verimlerinin arttırılması amacıyla nesli tükenmemesi için çiftçilere destek veriliyor.

Siirt tiftik keçilerinin gen kaynağının korunması, sayılarının ve verimlerinin arttırılması amacıyla çiftçilere destek veriliyor.

Projenin, 2011 yılında başladığını belirten Siirt'in Şirvan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Esat Keskin, yok olmak üzere olan Siirt tiftik keçisinin neslinin tükenmesini engellemek için başlatılmış bir proje olduğunu belirtti.

Keskin, "Özellikle Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Müdürlüğü, Siirt Tarım ve Orman Müdürlüğü ve aynı zamanda Damızlık ve Keçi Yetiştiricileri Birliği ile beraber yürütülmekte olan bir projedir. Bölgemizde 13 yetiştiricimiz bu projeden faydalanmaktadır. Bunlardan 6 yetiştiricimiz, Şirvan Damlı köyünde ikamet etmektedir. Projede yaklaşık olarak ilçemizde 2 bin 800 civarında tiftik keçisi yetiştirilmekte. Özellikle tiftik keçisinin avantaj olarak, tiftiğin tekstil fabrikalarında kullanılıyor olması ve ciddi anlamda değeri olduğundan ve neslinin tükenmesini engellemek için başlatılmış bir projedir."dedi.

"Çiftçilerimiz donanımlı hale getirdikten sonra projeye dâhil ediyoruz"

Güvenlik sorunları nedeni ile yaşanan göçlerden dolayı 2010 yılına kadar tiftik keçi sayılarının 2 bin civarına kadar düştüğünün belirten Keskin, şunları söyledi:

"Siirt tiftik keçisinin 100 bine varan bir sayısı mevcuttu ancak bölgede yaşanan güvenlik sorunları, yaşanan göçlerden dolayı ve istihdam nedeni ile iş arayışına giren halkımız göç ettikleri için elinde bulundurduğu tiftik keçilerini sattı ve tiftiklerin nesli, 2010 yılına kadar keçi sayıları 2 bin civarına kadar düştü. Başlatılan projenin ardından sayıları il genelinde 7 bine kadar yükselmiş durumda. Projeye dâhil olmak isteyen çiftçilerimizin elinde 80’e yakın keçi bulundurmak zorunda. Projeye dâhil olduktan sonra çiftçilerimize, küpeleme ve aşılama gibi bilgileri verdikten sonra kendilerine kayıt defterini nasıl tutmaları gerektiğini, doğumdan sonra tartımla ilgili genel bilgileri verdikten ve donanımlı hale getirdikten sonra projeye dâhil ediyoruz."

Siirt tiftik keçisinin bu yöreye özgü bir ırk olduğunu söyleyen Damızlık ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Salih Arslan ise "1985 yıllarına kadar tiftik sayımız oldukça yüksek bir sayıdaydı. Kırsaldan şehirlere yaşanan göçlerden dolayı bu sayı oldukça düştü. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Müdürlüğünün başlattığı bir proje ile tiftik keçisinin nesli tükenmemesi için destekleme sunuldu ve Siirt iline has bir şekilde bu proje yürütülmekte. Bu projede 22 yetiştiriciye 2011 yılından itibaren toplamda 1,2 milyon TL destekleme sunuldu. Bu kapsamda inşallah amacımız Siirt tiftik keçisinin neslini sürdürebilmek ve gen kaynaklarını korumak olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Doğum yapan her anne ve yavruya yaklaşık 40 TL ücret ödemekteyiz"

Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı Hayân Sağlığı Şube Müdür vekili Veteriner Hekim Yılmaz Doğan, çiftçilere verilen desteklerle ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Doğan, "Proje kapsamına alınan işletmelerimizde öncelikle doğum yapan her anne ve yavruya yaklaşık 40 TL ücret ödemekteyiz. Ayrıca damızlık seçilen tekeye ekstradan 200 TL gibi bir ücret ödemekteyiz. Tiftik keçisi üretimine devam etmek istememizin nedeni; yerel bir gen kaynağının olması ayrıca tiftik olarak Siirt’te battaniyesi ile ilgili üretimde bir azalma olduğunu gördük. Tabi sentetik ipliklerin çıkması ile birlikte tiftiğin değer kaybetmesi nedeni ile çiftçiler de bu hayvanları yetiştirmekten vazgeçti. Bizler de bunun önüne geçmek için böyle bir proje başlattık. Tiftik keçisinin eti ve sütü çok düşük olabilir fakat eti ve sütü çok lezzetlidir. Keçiler merada organik olarak yetiştirildiği için eti ve sütü lezzetlidir." dedi.

Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından desteklenen çiftçilerden Mahmut Epcerev, yapılan desteklerden memnun olduğunu belirtti.  

Epcerev şunları kaydetti:

"Benim daha önceden 100 keçim bulunuyordu. Bu destek başladıktan sonra keçileri sahiplendim. Koyun veya başka hayvana yönelmedim, sadece tiftik keçisi yetiştirdim. Tarım ve veterinerlerden çok memnunum. Şu anda tiftik keçilerimin sayısı 500’lere ulaşmış durumda. Her yıl destek alıyoru. Önceki yıllarda 40-45 TL destek alırken 2 yıldır 70 TL destek alıyorum. Bu işten oldukça memnunum, her geçen yıl destekler artıyor. Eğer bu proje olmamış olsaydı bu işi yapamazdım ve bu kadar keçiyi yetiştiremezdim. Et verimi çok düşük ama çok lezzetlidir. Peynir ve sütü çok lezzetli, siyah rengi çok güzeldir. 3-4 değişik renkte keçi çeşidi bulunuyor. Ankara keçisi gibi değil; siyah, kırmızı, beyaz, mavi ve karışık renklerde çok güzel keçilerim var. Onları bırakmam. " (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.